Bρετανία: Οι μουσουλμανικές ομάδες που υποκινούν το μίσος και υπονομεύουν τη δημοκρατία θα κατονομάζονται ως εξτρεμιστές

Οι μουσουλμανικές ομάδες που υποκινούν το μίσος και υπονομεύουν τη δημοκρατία θα κατονομάζονται ως εξτρεμιστές, θα ανακοινώσει η βρετανική κυβέρνηση.

Οι Times επισημαίνουν ότι τα σχέδια έχουν σχεδιαστεί για να ανταποκριθούν στην αύξηση της ακροδεξιάς δραστηριότητας, καθώς και στην αντισημιτική και αντιμουσουλμανική κακοποίηση.

Οι υπουργοί πιστεύουν ότι η χρήση του νέου ορισμού για τον προσδιορισμό των ομάδων ως εξτρεμιστικών θα στείλει ένα μήνυμα στους δημόσιους φορείς να το σκεφτούν διπλά για να συνεργαστούν μαζί τους ή να προσλάβουν άτομα που συνδέονται με αυτές.

Ωστόσο, η κυβέρνηση αναμένεται να αντιμετωπίσουν δικαστικές προσφυγές από ομάδες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο, καθώς δεν θα υπάρχει δικαίωμα έφεσης κατά της τελικής απόφασης του Υπουργού. Το Μουσουλμανικό Συμβούλιο της Βρετανίας (MCB) και η Cage International δήλωσαν στην Telegraph ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο νομικών προσφυγών σε περίπτωση που κατονομαστούν.

Οι αξιωματούχοι θα λάβουν εντολή να διακόψουν κάθε κρατική χρηματοδότηση και να μπλοκάρουν όλες τις συναντήσεις με οποιαδήποτε από τις ομάδες αυτές, ώστε να διασφαλίσουν ότι δεν τους δίνουν κατά λάθος “πλατφόρμα ή νομιμοποίηση για την προώθηση εξτρεμιστικών ιδεολογιών”.

Πρόκειται για ομάδες που μέχρι τώρα, ήταν ελεύθερες να συνεργάζονται με την κυβέρνηση, τα συμβούλια, την αστυνομία, τις υπηρεσίες υγείας και τα πανεπιστήμια.

Γίνεται κατανοητό ότι ο Μαικλ Γκόουβ, ο Υπουργός Στέγασης καθώς επίσης και Υπουργός Διακρατικών Σχέσεων σχεδιάζει να κατονομάσει αρκετές ομάδες στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού απορρήτου, το οποίο προστατεύει το δικαίωμα των βουλευτών να μιλούν ελεύθερα χωρίς να τους υποβάλλεται μήνυση.

Ο κ. Γκόουβ δήλωσε : “Η διεισδυτικότητα των εξτρεμιστικών ιδεολογιών έχει γίνει όλο και πιο σαφής μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και αποτελεί πραγματικό κίνδυνο για την ασφάλεια των πολιτών μας και τη δημοκρατία μας.

“Πρόκειται για το έργο ακροδεξιών και ισλαμιστών εξτρεμιστών που επιδιώκουν να διαχωρίσουν τους μουσουλμάνους από την υπόλοιπη κοινωνία και να δημιουργήσουν διχασμό εντός των μουσουλμανικών κοινοτήτων. Επιδιώκουν να ριζοσπαστικοποιήσουν τα άτομα, να στερήσουν από τους ανθρώπους τα πλήρη δικαιώματά τους, να καταστείλουν την ελευθερία της έκφρασης, να υποκινήσουν το μίσος και να υπονομεύσουν τους δημοκρατικούς μας θεσμούς.

Ωστόσο, σε άρθρο του στην εφημερίδα The Spectator, ο Toμοθ Γιάνγκ, γενικός γραμματέας της Ένωσης Ελεύθερου Λόγου, προειδοποίησε ότι το σχέδιο θα μπορούσε να παραδώσει ένα “επικίνδυνο όπλο” σε μια κυβέρνηση των Εργατικών, η οποία θα μπορούσε να το τροποποιήσει για να “συκοφαντήσει τους πολιτικούς της αντιπάλους”.

Aνταπόκριση – Βρετανία: Αναστασία Καντζάβελου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος