Διάσκεψη Κορυφής της ESA:  Καθιέρωση της Ευρώπης ως παγκόσμιου ηγέτη στο διάστημα για ένα πράσινο μέλλον

Τα φιλόδοξα σχέδιά τους να συνεργαστούν στενά για να επιταχύνουν την καθιέρωση της Ευρώπης ως παγκόσμιου ηγέτη στο διάστημα επιβεβαίωσαν κατά τη διάρκεια συναντήσεων υψηλού επιπέδου που πραγματοποιήθηκαν στην Τουλούζη της Γαλλίας οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Σύμφωνα με τα σχέδια, η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, η ΕΕ και τα κράτη μέλη τους ενώνονται για να διασφαλίσουν ότι η Ευρώπη θα συνειδητοποιήσει πλήρως τις τεράστιες αναξιοποίητες δυνατότητες του διαστήματος για να αντιμετωπίσει τις επείγουσες και άνευ προηγουμένου κοινωνικές, οικονομικές προκλήσεις και προκλήσεις ασφάλειας που αντιμετωπίζει.

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιβεβαίωσαν την ισχυρή πολιτική υποστήριξή τους σε τρεις «επιταχυντές» για την αντιμετώπιση προκλήσεων, όπως την αντιμετώπιση της κρίσης που προκλήθηκε από την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της έως τις απειλές για ζωτικής σημασίας ευρωπαϊκές υποδομές στο διάστημα και στη Γη.

Το «Διάστημα για ένα πράσινο μέλλον» στοχεύει στη χρήση δεδομένων που προέρχονται από δορυφόρους παρατήρησης της Γης για να βοηθήσει την Ευρώπη  να δράσει για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και να υποστηρίξει την επίτευξη μιας οικονομίας ουδέτερης εκπομπών άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Η «ταχεία και ανθεκτική απόκριση σε κρίσεις» επιδιώκει την καλύτερη χρήση των διαστημικών δεδομένων, μέσα από το λογισμικό υπολογισμού νέφους και την έξυπνη διασύνδεση στο διάστημα για να  υποστηρίξει τους υπεύθυνους να παρέχουν ζωτικές απαντήσεις για την κρίση που μαστίζει τη Γη.

Επιπλέον η «προστασία των διαστημικών πόρων» θα συμβάλει στην αποφυγή ζημιών στις ευρωπαϊκές διαστημικές υποδομές και στην αποφυγή διαταραχών στις οικονομικά ζωτικής σημασίας υποδομές της, όπως τροφοδοτικά και συνδέσεις επικοινωνιών λόγω καιρικών συνθηκών στο διάστημα.

Οι τρεις αυτές κατευθύνσεις συμπληρώνουν πλήρως και την πρωτοβουλία της ΕΕ για την ασφαλή συνδεσιμότητα και την πρόταση της ΕΕ για τη διαχείριση της διαστημικής κυκλοφορίας. Γιαυτό μεμονωμένα μέλη της ESA και συνδεδεμένα κράτη θα προσκληθούν να υποστηρίξουν έναν ή περισσότερους από τους τρεις επιταχυντές ή στοιχεία εντός τους.

Αναζήτηση εξωγίηνης ζωής

Παράλληλα οι υπουργοί της ΕΕ αρμόδιοι για τις διαστημικές δραστηριότητες ανέθεσαν στον Γενικό Διευθυντή της ESA, να ξεκινήσει μια συζήτηση για έναν «εμπνευστή» ανθρώπινης εξερεύνησης, ο οποίος είναι μια βασική κυρίαρχη ικανότητα όλων των μεγάλων διαστημικών δυνάμεων εκτός από την Ευρώπη. Θα συσταθεί συμβουλευτική ομάδα υψηλού επιπέδου η οποία θα αναφέρει την πρόοδο στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2022 και πριν από την επόμενη διάσκεψη κορυφής στο διάστημα που θα πραγματοποιηθεί το 2023.

Επιπλέον αυξάνονται οι φιλοδοξίες της Ευρώπης στη διαστημική επιστήμη μέσω ενός προτεινόμενου «εμπνευστή» μιας αποστολής για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής με δειγματοληψίες σε ένα από τα παγωμένα φεγγάρια που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Δία ή τον Κρόνο.

Στρασβούργο Ανταπόκριση Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος