Διάσκεψη για το Μέλλον: Κατάργηση υποχρεωτικής ομοφωνίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και ενίσχυση του ρόλου των εθνικών κοινοβουλίων στη νομοθετική διαδικασία της ΕΕ  

Η ενίσχυση της στενότερης συνεργασίας μεταξύ των ευρωβουλευτών και των εθνικών βουλευτών και ο απολογισμός της πρόσφατης συνόδου της Ολομέλειας της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης που εξέτασε τις συστάσεις δύο Ευρωπαϊκών Επιτροπών Πολιτών και Εθνικών Επιτροπών για την ευρωπαϊκή δημοκρατία και τη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης κοινής συζήτησης που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ενίσχυση της ευρωπαϊκής δημοκρατίας

Το πρώτο μέρος της συνεδρίασης, υπό την προεδρία εκπροσώπου της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, επικεντρώθηκε στις νομοθετικές εξουσίες και τον δημοκρατικό έλεγχο που ασκείται από τα κοινοβούλια, τις ευρωπαϊκές εκλογές και τη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ. Οι περισσότεροι ομιλητές συμφώνησαν ότι, ως άμεσα εκλεγμένοι εκπρόσωποι των ευρωπαίων πολιτών σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο, οι ευρωβουλευτές και οι βουλευτές μοιράζονται την ευθύνη να προστατεύουν όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες εντός της ΕΕ. Πολλοί έκαναν λόγο για την ανάγκη να αντληθούν διδάγματα από την εφαρμογή των Συνθηκών του Μάαστριχτ και της Λισαβόνας και να μεταρρυθμιστεί η ΕΕ για να αντιμετωπίσει παλιές και νέες προκλήσεις.

Πλήρες δικαίωμα νομοθετικής πρωτοβουλίας

Σε αυτό το πλαίσιο, πολλοί υποστήριξαν την έκκληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για πλήρες δικαίωμα νομοθετικής πρωτοβουλίας, ενώ άλλοι συμμετέχοντες επικεντρώθηκαν στην ευκαιρία κατάρτισης διακρατικών καταλόγων στις ευρωπαϊκές εκλογές, συζήτησαν προτάσεις για την άμεση εκλογή του Προέδρου της Επιτροπής και μίλησαν για τη μεταρρύθμιση των θεσμικών ρόλων του Συμβουλίου και της Επιτροπής.

Αρκετοί ευρωβουλευτές και εθνικοί βουλευτές πρότειναν την κατ ουσίαν κατάργηση της σημερινής υποχρεωτικής ομοφωνίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς και την ενίσχυση του ρόλου των εθνικών κοινοβουλίων στη νομοθετική διαδικασία της ΕΕ  με ιδέες για ένα ανανεωμένο σύστημα «πράσινης/κίτρινης/κόκκινης κάρτας»  που θα αφορούν τους ελέγχους επικουρικότητας. Η διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ ήταν ένα άλλο βασικό σημείο συζήτησης, όπου ορισμένοι ομιλητές δήλωσαν ότι οι πολίτες πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζουν ποιος μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και των κρατών μελών αποφασίζει τι και υποστηρίξαν ότι οι αρμοδιότητες της ΕΕ πρέπει να ανατραπούν.

Ο ρόλος της ΕΕ στον κόσμο και οι οικονομικές προτεραιότητες

Στο δεύτερο μέρος της ημερήσιας διάταξης συζητήθηκαν η Κοινή Εξωτερική Πολιτική, η Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, η οικονομική διακυβέρνηση και ο προϋπολογισμός της ΕΕ. Κοινός παρονομαστής  όλων των απόψεων αποτέλεσε η ανάγκη αντιμετώπισης των προκλήσεων που θέτουν τρίτες χώρες, είτε κοντά στα σύνορα της ΕΕ είτε στη διεθνή σκηνή, μέσω αποτελεσματικότερης λήψης αποφάσεων και αποτελεσματικότερης συντονισμένης δράσης. Προτάθηκε η απομάκρυνση από την ομοφωνία στο Συμβούλιο, η στενότερη και πιο μακροπρόθεσμη ευθυγράμμιση των οικονομικών και βιομηχανικών πολιτικών, η προώθηση της στρατηγικής αυτονομίας σε πολλούς βασικούς τομείς και η αναθεώρηση του ρόλου του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης.

Συμμετοχή των πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες

Κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης, υπό την προεδρία του Συμπροέδρου του Κοινοβουλίου της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διάσκεψης Γκάι Φερχοφστατ προτάθηκαν επίσης η εισαγωγή ενός μόνιμου μηχανισμού της ΕΕ για τη συμμετοχή και τη διαβούλευση των πολιτών, η δημιουργία μιας μόνιμης διαδικτυακής αγοράς για τους πολίτες της ΕΕ, ένας μηχανισμός περιοδικής διαβούλευσης και μια υποχρεωτική πρόσκληση για τους πολίτες (πιθανώς κατά τρόπο αντιπροσωπευτικό της πολυμορφίας της ΕΕ ) να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία διαβούλευσης σε επίπεδο ΕΕ.

Στρασβούργο Ανταπόκριση Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος