Διάλογο ή κλιμάκωση καλούνται να αποφασίσουν οι αγρότες μετά την εξειδίκευση των ενισχύσεων του πρωτογενούς τομέα που αναμένονται το μεσημέρι από την Κυβέρνηση, 38 ημέρες από την έναρξη των αγροτικών κινητοποιήσεων. O αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης και οι υπουργοί: Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, καθώς και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, σήμερα, στις 12.00, στα γραφεία του ΥΠΑΑΤ (Αχαρνών 2, 6ος όροφος) θα δώσουν συνέντευξη Τύπου και θα εξειδικεύσουν τα μέτρα στήριξης των αγροτών.
Για το απόγευμα έχουν προγραμματιστεί γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα της Νίκαιας, του Ε65, αλλά και σε άλλα σημεία της χώρας για περαιτέρω συντονισμό μεταξύ των μπλόκων, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Αν προχωρήσουν σε 48ωρο «μπλακάουτ», οι αγρότες θα κλείσουν παράδρομοι, τα τελωνεία και τα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού στη Θεσσαλονίκη, «κόβοντας τη χώρα στα δύο», όπως έχει ήδη προαναγγελθεί από την τελευταία πανελλαδική σύσκεψη στα Μάλγαρα.
«Δεν θέλουμε να πάμε σε ένα διάλογο με λευκή επιταγή»
Με παρατεταγμένα 2.000 τρακτέρ στο μπλόκο της Θεσσαλίας, οι αγρότες θα συνεδριάσουν την Τετάρτη στις 18:00 (7/1) για να εξετάσουν εάν συγκλίνουν οι κυβερνητικές εξαγγελίες με τα 14 αιτήματα που απέστειλαν πριν από ένα μήνα.
«Η κυβέρνηση κακώς χειρίστηκε το θέμα επενδύοντας στην κούραση των αγροτών έτσι ώστε να σπάσει τα μπλόκα και αναγκάστηκε υπό την πίεση της τεράστιας πανελλαδικής συνέλευσης να τρέξει να προλάβει τις εξαγγελίες και το 48ωρο κλείσιμο, είπε στο ΕΡΤnews, ο Αντιπρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Σωκράτης Αλειφτήρας.
«Εμείς έχουμε πει εξ αρχής, ότι αν υπάρξουν οι προϋποθέσεις και τα εχέγγυα για να πάμε σε ένα τραπέζι διαλόγου μέσω της δέσμευσης του πρωθυπουργού σε ορισμένα από τα αιτήματα και όχι στο 100% αυτών, θα πάμε την επόμενη στιγμή στο τραπέζι. Αν αυτό σήμερα γίνει από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τον Υπουργό, τον Αντιπρόεδρο, από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, να είστε σίγουροι ότι εμείς θα ρίξουμε νερό στο κρασί μας και θα πάμε στο διάλογο με τον κύριο Μητσοτάκη για να συζητήσουμε το συνολικό πλαίσιο των αιτημάτων τα οποία έχουμε θέσει. Όλους τους προηγούμενους μήνες κάναμε συναντήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και αντί να παίρνουμε λύσεις στα προβλήματα, παίρναμε μόνο υποσχέσεις και γι αυτό βγήκαμε και στο δρόμο και κάναμε Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα στις εθνικές οδούς, Οπότε μην λέτε ότι δεν ήμασταν υπέρ του διαλόγου», είπε ο εκπρόσωπος των αγροτών.
Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ικανοποιείται η πλειονότητα των αιτημάτων του αγροτικού κόσμου. Έχει ήδη προαναγγελθεί:
- η μείωση της τιμής της κιλοβατώρας για το αγροτικό ρεύμα
- η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στην αντλία χωρίς πλαφόν
- η στήριξη προϊόντων που οι τιμές τους έχουν καταρρεύσει
- η αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο 100% των ζημιών
Σήκωσαν μπάρες στα διόδια
Στα περισσότερα μπλόκα οι δρόμοι παρέμειναν ανοιχτοί, για τη διευκόλυνση των εκδρομέων, στα σημεία ωστόσο που η Tροχαία εκτρέπει την κυκλοφορία, σημειώθηκαν καθυστερήσεις.
Αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αχαΐας σήκωσαν τις μπάρες στο σταθμό διοδίων της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου, το βράδυ της Τρίτης (6/1) ύστερα από αιφνιδιαστική απόφαση που έλαβε το μπλόκο. Για δύο ώρες η κίνηση των οχημάτων διεξαγόταν ελεύθερα.
Οι αγρότες ανακοίνωσαν ήδη το επόμενο ραντεβού τους για την Πέμπτη, στο μπλόκο του Καλπακίου και προορισμό το τελωνείο Κακαβιάς που θα το αποκλείσουν για 48 ώρες. Χθες, αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι σήκωσαν τις μπάρες στα διόδια Δροσοχωρίου Ιωαννίνων από τις 13:00 έως τις 15:00 και προσέφεραν πατάτες, γάλα και αυγά στους διερχόμενους οδηγούς, δίνοντας ταυτόχρονα δωρεάν διέλευση σε όλα τα οχήματα.
Την Τετάρτη το απόγευμα οι αγρότες θα κάνουν νέα γενική συνέλευση στον Προμαχώνα για να γίνει μια εκτίμηση σε αυτά που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση.
Ταλαιπωρία για τους οδηγούς στο Μαρτίνο
Κλειστή είναι η Εθνική οδός και στα δύο ρεύματα στο Κάστρο Βοιωτίας. Για μεγάλη ταλαιπωρία έκαναν λόγο οδηγοί που επέστρεφαν στην Αθήνα καθώς είναι ανοιχτή μόνο μια λωρίδα με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί ουρές χιλιομέτρων. Χαρακτηριστικό είναι ότι για μια απόσταση 3 χιλιομέτρων απαιτήθηκαν έως 30 λεπτά.
Σχετικές ειδήσεις:
Απεργία επ’ αόριστον στις λαϊκές αγορές – Συγκέντρωση παραγωγών και πωλητών στο Σύνταγμα
Ιωάννινα: Αγρότες άνοιξαν τα διόδια Δροσοχωρίου και μοίρασαν τρόφιμα στους οδηγούς
Αγρότες της Αχαΐας σήκωσαν τις μπάρες των διοδίων της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου
Σε 48ωρο αποκλεισμό του Προμαχώνα για τα φορτηγά προχωρούν αγρότες και κτηνοτρόφοι
Το αγροτικό ζήτημα ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο με διαξιφισμούς κυβέρνησης και αντιπολίτευσης
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος