Δενδροφύτευση 1000 κουκουναριών στη Σκιάθο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η δενδροφύτευση 1.000 κουκουναριών, στη Σκιάθο, την περασμένη Παρασκευή, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’, την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης και την επιστημονική καθοδήγηση του Δήμου Σκιάθου.

Στη δράση συμμετείχαν με μεγάλο ενθουσιασμό, οι μαθητές του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου, αλλά και μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου παρόλου που την ίδια στιγμή τα σχολεία τους ήταν σε κατάληψη, ένθερμη ήταν η συμμετοχή των Συλλόγων Γονέων και μεμονωμένων εθελοντών, στη δράση ακόμη συμμετείχε το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σκιάθου και εργατικό δυναμικό του Δήμου. Οι μαθητές σηματοδότησαν τις δενδροφυτεύσεις τους, γράφοντας τα ονόματά τους, σε μικρές πινακίδες, με σύνθημα “Θα μεγαλώνουμε Μαζί”.

Με το πέρας της δράσης ο Δασολόγος του Δήμου, Δρ Βασίλης Ταμπάκης, απευθύνθηκε στους συμμετέχοντες αναφερόμενος στην αξία του μοναδικού δάσους των Κουκουναριών της Σκιάθου και στην ανάγκη προστασίας του.

Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, ανταποκρινόμενη σε σχετικό αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’, ανέλαβε την προσφορά, εκ μέρους του Τιτάνα, των 1.000 δενδρυλλίων κουκουναριάς Pinus Pinea, για την εφαρμογή της μελέτης «Βελτίωση βιοτόπου με φύτευση κουκουναριάς (PINUS PINEA ) στο Δημοτικό Δάσος Σκιάθου, στη δασική θέση, Κουκουναριές». Η μελέτη έχει εγκριθεί από τη Γενική Διεύθυνση Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων, Διεύθυνση Δασών Μαγνησίας, (ΑΔΑ: ΒΙ09ΟP10-6Ρ9), και συντάχθηκε, μετά από ενέργειες του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» κατά τη χρονική περίοδο 2012-2013, από την Αστική μη κερδοσκοπική εταιρία για την προστασία και διαχείριση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος με το διακριτικό τίτλο «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ», με την επιστημονική καθοδήγηση του Δασολόγου του Δήμου Σκιάθου κ.  Ταμπάκη.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, στην αίθουσα εκδηλώσεων Γυμνασίου-Λυκείου, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, σε συνεργασία, με τον Πολιτιστικό Σύλλογο ‘Η Σκιάθος‘, το Υπουργείο Παιδείας δια των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Αθήνας Μαγνησίας, διοργάνωσε ημερίδα με  θέμα “Στέλνουμε μήνυμα, αναλαμβάνουμε δράση για την προστασία του περιβάλλοντος” και  στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πάνω στα δάση και στην προστασία τους. Επιπλέον πραγματοποιήθηκαν βιωματικά εργαστήρια για τους εκπαιδευτικούς του νησιού (Νηπιαγωγούς, Δασκάλους και Καθηγητές).

Εισηγητές στην ημερίδα ήταν, ο κ. Σταμάτης Σκαμπαρδώνης, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (Ε.Ε.Π.Φ.), η κ. Σοφία Καινούργιου, μέλος του Δ.Σ της Ε.Ε.Π.Φ, ο  κ. Δημήτριος Γκότζος, Πρόεδρος Συντονιστικής Επιτροπής, Διεθνές Θεματικό Δίκτυο, «Μαθαίνω για τα Δάση» και Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας, η κ. Κυριακή Δανιηλίδου, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Μαγνησίας και η κ. Βαρβάρα Πετρίδου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Β΄ ΔΔΕ Αθήνας. Ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος’, δώρισε στους εισηγητές, το πρώτο, σύμφωνα με τον Σαράντο Καργάκο, οικολογικό διήγημα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, το «Υπό την βασιλικήν δρυν» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος