Δαμασκός και Τελ Αβίβ στο ίδιο τραπέζι υπό την τουρκική αιγίδα και με τη μεσολάβηση του Αζερμπαϊτζάν

Δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ αποκάλυψαν συναντήσεις μεταξύ Σύρων και Ισραηλινών αξιωματούχων, που πραγματοποιήθηκαν σε κλίμα άκρας μυστικότητας, υπό την τουρκική αιγίδα και με τη μεσολάβηση του Αζερμπαϊτζάν.

Αυτή η κίνηση θα μπορούσε να ανοίξει μια πόρτα που ήταν κλειστή εδώ και δεκαετίες μεταξύ της Δαμασκού και του Τελ Αβίβ. Παρά τη σιωπή της συριακής ηγεσίας, αυτο το βήμα αφήνει περιθώριο για επαναπροσδιορισμό των σχέσεων Ιράν – Ισραήλ που από καιρό θεωρούνταν παγωμένες. Το ερώτημα που παραμένει είναι κατά πόσο διαφαίνεται μια πιθανή διευθέτηση στον ορίζοντα ή η συζήτηση για μια «νέα σελίδα» είναι απλώς μια περιστασιακή τακτική.

Σύμφωνα με το Reuters, οι συναντήσεις μεταξύ της συριακής και της ισραηλινής πλευράς περιελάμβαναν νέα πρόσωπα, όπως του αρχηγού ασφαλείας του Κυβερνείου της Σουέιντα, Άχμεντ αλ Νταλάτι, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η κλιμάκωση στα νότια σύνορα.

Σε μια ενδιαφέρουσα ανατροπή, μια ενημερωμένη πηγή επιβεβαίωσε στο CNN ότι πραγματοποιήθηκαν και άλλες συναντήσεις στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, με παρόντες Τούρκους και Ισραηλινούς αξιωματούχους, αντανακλώντας την επιθυμία των κρατών της περιοχής, να εκτονωθεί η ένταση στο μέτωπο της νότιας Συρίας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η ισραηλινή συζήτηση για αυτές τις συνομιλίες συνέπεσε με πιο ήπιες δηλώσεις από το Τελ Αβίβ. Ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ εξέφρασε την προθυμία της χώρας του να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τη Δαμασκό, σε μια λιγότερο σκληρή από ό,τι συνήθως δήλωση που συνδέει την πάγια θέση της ασφάλειας με το πολιτικό άνοιγμα, ένα σπάνιο βήμα προς τα εμπρός στις σχέσεις Συρίας-Ισραήλ.

Σε μια συνέντευξη στο πρόγραμμα “Al-Tasia’a” του Sky News Arabia, ο στρατιωτικός και πολιτικός ειδικός Αμπντούλ Τζαμπάρ αλ Ακέιντι πιστεύει ότι το Ισραήλ εκμεταλλεύεται την ευθραυστότητα της Συρίας για να επεκτείνει τη γεωγραφική και πολιτική επιρροή του.

Σε δηλώσεις του, ο αλ Ακέϊντι τόνισε ότι «η συριακή ηγεσία δεν έχει ανακοινώσει ρητά άμεσες συνομιλίες και όλα όσα λέγονται σε αυτό το πλαίσιο παραμένουν στην κατηγορία των διαρροών μέσων ενημέρωσης». Ωστόσο, δεν αρνήθηκε την ύπαρξη αδήλωτων διπλωματικών καναλιών που επιδιώκουν να σταματήσουν τις ισραηλινές παραβιάσεις που έχουν κλιμακωθεί μετά την κατάρρευση του συριακού στρατού.

Εξήγησε ότι «το Ισραήλ επιδιώκει να επιβάλει μια ειρήνη που αποκαθιστά τα δικαιώματα», προειδοποιώντας ότι το Ισραήλ βλέπει τη μεταβατική φάση ως μια ευκαιρία να παγιωθούν τα δεδομένα στο έδαφος στα Υψίπεδα του Γκολάν και στο όρος Ερμόν. Πράγματι, η στρατιωτική επέκτασή της στη νότια Συρία αντανακλά μια μακροπρόθεσμη στρατηγική φιλοδοξία.

Ο αλ-Ακέϊντι τόνισε ότι ο συριακός στρατός έχει χάσει περισσότερο από το 80% της υποδομής μάχης του και ότι το Ισραήλ έχει πλήρη επίγνωση της αδυναμίας της εσωτερικής κατάστασης της Συρίας απουσία κεντρικού κράτους μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ. Αυτό, είπε, τοποθετεί τη Δαμασκό σε μια εύθραυστη διαπραγματευτική θέση, ανίκανη να επιβάλει όρους ή ακόμη και να προστατεύσει αποτελεσματικά την κυριαρχία.

Σε προηγούμενο, δημοσίευμα του Reuters επισήμανε ότι ο Σύρος πρόεδρος Αχμέντ αλ-Σαράα συμφώνησε να παραδώσει τα υπάρχοντα του Ισραηλινού κατασκόπου Έλι Κοέν στο Τελ Αβίβ, σαφή ένδειξη της επιθυμίας της Δαμασκού να μειώσει τις εντάσεις με το Ισραήλ και να στείλει μήνυμα «καλής θέλησης» στον Λευκό Οίκο. Ο Αλ Ακέιντι δεν παρέβλεψε αυτή την εξέλιξη, σημειώνοντας ότι «η Δαμασκός θέλει να ανοίξει μια νέα σελίδα με τον κόσμο». Ο Αλ Ακέιντι τονίζει ότι η Δαμασκός «δεν μπορεί να διολισθήσει σε ατομικές συνεννοήσεις με το Ισραήλ», πιστεύοντας ότι οποιαδήποτε μελλοντική διευθέτηση πρέπει να αποτελεί μέρος της Αραβικής Ειρηνευτικής Πρωτοβουλίας. Προσθέτει, «η Συρία δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να λύσει το πρόβλημά της σε βάρος των Παλαιστινίων και δεν θα δεχτεί μια ειρήνη που επιβάλλεται εκτός της αραβικής συναίνεσης».

Ισχυρίζεται ότι οι προτεραιότητες της συριακής ηγεσίας στην παρούσα φάση περιορίζονται στην «αποκατάσταση της ασφάλειας, την οικοδόμηση κρατικών θεσμών, την άρση των κυρώσεων και την παροχή ενός ελάχιστου επιπέδου βασικών παροχών μετά από χρόνια πείνας και στέρησης». Ως εκ τούτου, κάθε προσπάθεια προς την ειρήνη πρέπει να καθοδηγείται από τη διατήρηση της κυριαρχίας και όχι με την παραίτησή της.

Το πιο σημαντικό ερώτημα που τίθεται σήμερα είναι: Είναι η Συρία πραγματικά εμπλεκόμενη σε μια σταδιακή διαδικασία ομαλοποίησης με το Ισραήλ; Ή μήπως αυτές οι συναντήσεις, όπως το βλέπει ο Ακέϊντι «απλώς προσωρινά εργαλεία που στοχεύουν στον περιορισμό της κλιμάκωσης και στη διασφάλιση ότι το νότιο μέτωπο δεν θα εκραγεί μπροστά στο κράτος που αναδύεται από τα ερείπια του πολέμου»

Ο Αλ-Ακέιντι πιστεύει ότι το Ισραήλ έχει επίγνωση της φύσης της τρέχουσας κατάστασης και την εκμεταλλεύεται για να επιβάλει νέες πραγματικότητες, ειδικά υπό το φως της σταδιακής επιστροφής της Συρίας στο αραβικό μαντρί. «Το Τελ Αβίβ συνειδητοποιεί ότι οποιαδήποτε μελλοντική περιφερειακή διευθέτηση θα περιλαμβάνει αναπόφευκτα τη Συρία, επομένως αγωνίζεται ενάντια στο χρόνο για να καθορίσει τα όρια των συμφερόντων του πριν του επιβληθεί οποιοδήποτε είδος ισορροπίας», λέει ο Αλ-Ακέιντι.

Μεταξύ μυστικών υπολογισμών και επερχόμενων χαρτών

Οι σκιώδεις συναντήσεις μεταξύ Δαμασκού και Τελ Αβίβ αποκαλύπτουν ότι η Μέση Ανατολή εισέρχεται σε μια νέα φάση πολιτικής ασάφειας και στρατηγικών διασταυρώσεων. Αυτό που ήταν ταμπού στο κοινό έχει γίνει αποδεκτό πίσω από κλειστές πόρτες, διαμορφώνοντας το μεταπολεμικό τοπίο. Ωστόσο, η ταυτότητα αυτής της φάσης εξαρτάται από την ικανότητα της Δαμασκού να διαχειρίζεται τις ισορροπίες και να αποφεύγει να πέσει στην παγίδα μερικών εποικισμών που θα μπορούσαν να παράσχουν νομιμότητα στο Ισραήλ χωρίς καμία πραγματική αποζημίωση.

Όπως είπε ο Αλ-Ακέιντι, η Συρία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια στιγμή αναδιάρθρωσης, αλλά εξακολουθεί να παλεύει για να διατηρήσει ό,τι έχει απομείνει από την εθνική της αξιοπρέπεια και την ιστορική της κυριαρχία. Εδώ, δεν αρκεί να μιλάμε για επιθυμία για ειρήνη. μάλλον, πρόκειται για εγγυήσεις δικαιοσύνης και ισορροπιών που δεν θα σπάσουν από στρατιωτικές ή οικονομικές πιέσεις.

ΕΡΤ – Ουαλίντ Ελίας

Πηγή: skynewsarabia.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος