«Όταν ο δημόσιος λόγος πληγώνει αντί να ενώνει, δεν μπορούμε να μένουμε σιωπηλοί. Η ρητορική που στιγματίζει, που αποκλείει, που διχάζει, δεν έχει θέση σε μια κοινωνία που θέλει να προχωρά μπροστά, με ισότητα, αξιοπρέπεια και σεβασμό», δήλωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, με αφορμή την αυξανόμενη παρουσία ρητορικής μίσους στον δημόσιο λόγο, ιδίως στα ψηφιακά και κοινωνικά μέσα.
Όπως σημείωσε η κ. Μιχαηλίδου: «Η έκτακτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας είναι ένα ηχηρό μήνυμα. Η Πολιτεία είναι παρούσα. Μαζί με τους θεσμούς, την κοινωνία και κάθε πολίτη ξεχωριστά, χτίζουμε ένα μέλλον χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς φόβο, χωρίς μίσος. Γιατί η δύναμή μας βρίσκεται στο “μαζί”».
Από την πλευρά της, η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Έλενα Ράπτη, δήλωσε ότι «Κράτος, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, σωματεία, ενώσεις εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην αναπαραγωγή και τη διάδοση υλικού που υπό το άλλοθι της ελευθερίας της τέχνης δημιουργεί μίσος και ξεχωρίζει τους ανθρώπους με κριτήρια αντιδημοκρατικά, ρατσιστικά.
Είμαστε εδώ για να εξασφαλίσουμε την παροχή ίσων ευκαιριών, να προάγουμε τη διαφορετικότητα και την ισότιμη μεταχείριση όλων και να να καλλιεργήσουμε τη δημιουργία κουλτούρας σεβασμού παραμένοντας προσηλωμένοι στην προάσπιση των δημοκρατικών αξιών».
Την έκτακτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας συγκάλεσε για σήμερα Τρίτη 6 Μαΐου η πρόεδρος του Συμβουλίου και Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Αικατερίνη Πατσογιάννη.
Το Συμβούλιο, το οποίο λειτουργεί ως γνωμοδοτικό και συντονιστικό όργανο της Πολιτείας για την πρόληψη και την καταπολέμηση των διακρίσεων, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, τονίζει την ανάγκη θεσμικής εγρήγορσης και υπεύθυνης στάσης από όλους τους φορείς του δημόσιου λόγου.
Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί η αναπαραγωγή στερεοτύπων που μειώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ενισχύουν τον κοινωνικό αποκλεισμό. Τέτοιες πρακτικές υπονομεύουν τον σεβασμό στην ισότητα και τα θεμελιώδη δικαιώματα.
Η συνεδρίαση αποσκοπεί στον σχεδιασμό άμεσων παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, σε συνεργασία με θεσμικούς φορείς, ανεξάρτητες αρχές και την κοινωνία των πολιτών. Οι ενέργειες αυτές θα αποτυπωθούν στο νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (2025–2028).
Ρεπορτάζ – ΕΡΤNews: Δήμητρα Κυριαζή
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος