Δ. Γαλεντέρης στο ΕΡΤNews για την υπόθεση Μουρτζούκου: Ασυμφωνία μεταξύ αιτίας θανάτου και κλινικών συμπτωμάτων, υπάρχουν ενδείξεις ασφυξίας

Συγκλονίζουν όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την υπόθεση θανάτου βρέφων που εμπλέκεται το όνομα της Ειρήνης Μούρτζούκου, με σημαντικά ευρήματα από το ιατροδικαστικό σκέλος να ενισχύουν τις ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας.

Στο επίκεντρο βρίσκονται τα πορίσματα που αφορούν τον θάνατο του παιδιού της Κατερίνας, κουμπάρας της κατηγορούμενης, με τον ιατροδικαστής που έχει ορίσει η οικογένεια, Δημήτρη Γαλεντέρη, να κάνει λόγο για σαφή ασυμφωνία μεταξύ των ιατρικών διαγνώσεων και των πραγματικών ευρημάτων.

Πιο αναλυτικά, μιλώντας στο ΕΡΤNews και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ, όπως τονίστηκε, τα στοιχεία που έχουν προκύψει μέχρι στιγμής δεν συνάδουν με παθολογική αιτία θανάτου, ενώ οι ενδείξεις ασφυξίας αποτυπώνονται με τρόπο που δεν μπορεί να αγνοηθεί.

«Από την αρχή τονίσαμε την ασυμφωνία μεταξύ της αιτίας θανάτου, των κλινικών συμπτωμάτων και των ευρημάτων της νεκροτομής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της οικογένειας, ο οποίος επισημαίνει ότι τα ευρήματα υποξίας δεν συνάδουν με παθολογικό θάνατο, κάνοντας λόγο για απουσία οποιουδήποτε παθολογικού αιτίου.

«Για εμάς, όταν έχουμε ευρήματα χαμηλού οξυγόνου που δεν εξηγούνται παθολογικά, το συμπέρασμα της ασφυξίας είναι μονόδρομος», υπογράμμισε.

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν και οι σπασμοί που παρουσίασε το βρέφος κατά τη διάρκεια νοσηλείας, σε απουσία της μητέρας, οι οποίοι –όπως σημειώθηκε– δεν αποδόθηκαν ποτέ σε επιληψία, γεγονός που ενισχύει τις υποψίες.

Το βρέφος, ηλικίας επτά μηνών, πέθανε με αρχική αιτία θανάτου την «διάμεση πνευμονία», κάτι που, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, είναι σπάνιο και δεν δικαιολογείται επαρκώς από την πορεία της υγείας του.

«Η παθολογική αναφέρει το εύρημα με έμφαση, αλλά οι γιατροί που επανεξέτασαν την υπόθεση το απέκλεισαν ως μηχανισμό θανάτου», σημείωσε ο ίδιος. Αυτός ήταν και ο λόγος, όπως υποστήριξε, που ασκήθηκαν διώξεις χωρίς να ζητηθεί εκ νέου συνδρομή ιατροδικαστή – ώστε να μην καθυστερήσει περαιτέρω η υπόθεση.

Ο ίδιος δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τη συνολική εικόνα στον χώρο της ιατροδικαστικής, λέγοντας ότι «όλο αυτό αμαυρώνει την εικόνα των ιατροδικαστών», ενώ υπογράμμισε ότι το πρόβλημα δεν είναι η εκπαίδευση αλλά οι τεχνικές ελλείψεις και οι δύσκολες συγκυρίες που χαρακτηρίζουν τέτοιες υποθέσεις.
«Σε όλο τον κόσμο, αυτού του τύπου οι θάνατοι αναγνωρίζονται μόνο όταν αυξάνονται σε αριθμό και κινητοποιούν τις αρχές», πρόσθεσε.

Αίσθηση προκάλεσε και η αντίδραση δημοσιογράφων και συνομιλητών στην εκπομπή, οι οποίοι εξέφρασαν ανοιχτά την αμφισβήτηση προς τους ιατροδικαστές, τονίζοντας πως αν είχαν εντοπίσει από νωρίς τα σημάδια, «ίσως κάποιοι θάνατοι να είχαν αποφευχθεί».

Τέλος, απαντώντας και σε επιχείρημα της υπεράσπισης της Ειρήνης Μούρτζούκου, σύμφωνα με το οποίο η υποξία δεν αποτελεί από μόνη της αιτία θανάτου, ο ιατροδικαστής απάντησε:
«Η υποξία είναι φαινόμενο, όχι αιτία. Όταν όμως αποκλείονται όλες οι άλλες εκδοχές, η ασφυξία παραμένει η μόνη ερμηνεία».

Όπως ξεκαθαρίστηκε, τέσσερις επιστήμονες επανεκτίμησαν την υπόθεση και κατέληξαν σε απουσία παθολογικού αιτίου, ενισχύοντας έτσι την κατηγορία ανθρωποκτονίας.
«Η απόφαση για δίωξη ήταν ορθή. Αν περιμέναμε νέα ιατροδικαστική επιτροπή, η υπόθεση θα καθυστερούσε κι άλλο», κατέληξε.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος