COP28: Ο επικεφαλής των κρατικών πετρελαίων των ΗΑΕ θα είναι ο νέος πρόεδρος της διάσκεψης για το κλίμα

Array

Ο σουλτάνος Αχμέτ αλ Τζαμπέρ, υπουργός βιομηχανίας και προηγμένης τεχνολογίας των ΗΑΕ και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι, είναι ο πρόεδρος της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, COP28.

Η ανακοίνωση αυτή έχει προκαλέσει έντονες επικρίσεις. Οι ακτιβιστές μιλούν για σαφή σύγκρουση συμφερόντων και τον καλούν να παραιτηθεί από τον ρόλο του στη βιομηχανία. Πιστεύουν ότι κάποιος που έχει στενές σχέσεις με την πετρελαϊκή βιομηχανία μπορεί να μην ωθήσει τις χώρες να μειώσουν γρήγορα την παραγωγή και τη χρήση ορυκτών καυσίμων, κάτι που σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι κρίσιμο για την αποφυγή της επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής.

Όπως αναφέρει το BBC, η COP28 έχει ήδη προκαλέσει επικρίσεις, καθώς η διοργανώτρια χώρα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο.

Ο διορισμός ενός σημαντικού στελέχους της ενεργειακής βιομηχανίας ως υποψήφιου προέδρου της COP28 θα αυξήσει πιθανώς τις ανησυχίες ότι η διαδικασία των παγκόσμιων συνομιλιών για το κλίμα θα επηρεαστεί από τα συμφέροντα των ορυκτών καυσίμων. Αξίζει αν σημειωθεί ότι φέτος παρατηρήθηκε αύξηση της συμμετοχής ατόμων που συνδέονται με τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε σύγκριση με προηγούμενες διοργανώσεις.

Ο Αχμέτ αλ Τζαμπέρ είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Abu Dhabi National Oil Company, που λέγεται ότι είναι η 12η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο. Εκτός από υπουργός και απεσταλμένος της χώρας του για το κλίμα, είναι επίσης πρόεδρος της Masdar, της κυβερνητικής εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Είναι πολύ σημαντικό να παραιτηθεί από το ρόλο του ως διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι για να καθησυχαστεί ο κόσμος», δήλωσε η Tasneem Essop, από το Climate Action International, ένα παγκόσμιο δίκτυο περισσότερων από 1.900 οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

«Δεν μπορεί να προεδρεύει μιας διαδικασίας που έχει ως αποστολή την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, με τέτοια σύγκρουση συμφερόντων, ηγούμενος μιας βιομηχανίας που ευθύνεται για την ίδια την κρίση», τόνισε.

Αυτό που ανησυχεί τους ακτιβιστές είναι ότι οι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που αντιτίθενται σε μια ταχύτερη σταδιακή κατάργηση όλων των ορυκτών καυσίμων.

Ωστόσο, ενώ ο διορισμός του Αχμέτ αλ Τζαμπέρ αντιμετωπίστηκε με επικρίσεις από ακτιβιστές, άλλοι που ασχολούνται με τη διπλωματία για το κλίμα χαιρέτισαν αυτή την απόφαση.

«Τα ΗΑΕ έχουν υιοθετήσει μια υγιή στρατηγική πράσινης ανάπτυξης και είναι σημαντικός επενδυτής σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό», δήλωσε ο Yvo de Boer, επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα μεταξύ 2006 και 2010.

«Ο υποψήφιος πρόεδρος της COP έχει συμβάλει καθοριστικά σε πολλά από αυτά τα ζητήματα. Αυτό τον εξοπλίζει με την κατανόηση, την εμπειρία και την ευθύνη να καταστήσει την COP28 φιλόδοξη, καινοτόμο και επικεντρωμένη στο μέλλον», πρόσθεσε.

Η COP28 θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη αξιολόγηση της προόδου όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μετά την υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού.

ΠΗΓΗ: BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος