CNN: Μια νίκη της Λεπέν θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερο σοκ στις αγορές από το Brexit ή τον Τραμπ

Σύμφωνα με τις πρώτες επίσημες εκτιμήσεις του δεύτερου γύρου των γαλλικών εκλογών, ο Εμανουέλ Μακρόν επικράτησε με ποσοστό 58% και κατάφερε να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Γαλλίας.

Όπως αναφέρει το CNN, τις τελευταίες ημέρες, οι επενδυτές προετοιμάζονταν για μια νίκη-έκπληξη της Λεπέν, η οποία όπως εκτιμούν, θα τάραζε τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

«Το σοκ θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο από το Brexit. Θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο από τον Τραμπ, αν επικρατήσει η Λεπέν», δήλωσε στο CNN ο Μάικλ Χιούσον, επικεφαλής αναλυτής της αγοράς στην CMC Markets.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του CNN, οι στρατηγικοί αναλυτές της Citi τοποθετούσαν την πιθανότητα νίκης της Λεπέν στο 35%. Παρόλα αυτά, σύστηναν στους επενδυτές να πουλήσουν γαλλικά κρατικά ομόλογα και προειδοποίησαν ότι μια νίκη της Λεπέν θα επηρέαζε τις μετοχές.

Η νίκη της Λεπέν θα έγειρε αμέσως ερωτήματα σχετικά με τους πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς της Γαλλίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρόλο που η ίδια έχει αποσύρει την υπόσχεσή της να βγάλει την χώρα από την ΕΕ. Οι πολιτικοί της στόχοι -όπως το να σταματήσει η έλευση ξένων εργατών στη Γαλλία, κάτι που θα τερμάτιζε την ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρώπη- θα μπορούσαν ακόμη να προκαλέσουν σοβαρές συγκρούσεις.

«Οι περισσότερες από τις πολιτικές της Λεπέν δεν θα ήταν δυνατές εντός της ΕΕ», δήλωσε στο CNN ο Γκρέγκορι Κλέις, ανώτερος συνεργάτης στο Bruegel, μιας δεξαμενή σκέψης στις Βρυξέλλες.

Αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα «Frexit», μια «κατά λάθος» γαλλική έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εάν η Γαλλία, υπό την ηγεσία της Λεπέν, προωθούσε πολιτικές που παραβιάζουν το δίκαιο της ΕΕ, προέβλεψε ότι θα υπάρξει έξοδος κεφαλαίων, καθώς οι επενδυτές θα απέσυραν μετρητά από τη χώρα, όπως όταν το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε υπέρ του Brexit το 2016.

Τι θα γινόταν εάν κέρδιζε η Λεπέν

Ωστόσο, μια νίκη της Λεπέν θα ταρακουνούσε τις χρηματοπιστωτικές αγορές στις οποίες επικρατεί ήδη νευρικότητα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και των μειωμένων προσδοκιών για οικονομική ανάπτυξη.

Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών το 2016, οι αγορές αρχικά πανικοβλήθηκαν. Όμως οι φόβοι ήταν βραχύβιοι, καθώς οι επενδυτές αποφάσισαν ότι θα επικρατήσει ψυχραιμία και ότι ο Τραμπ δεν θα καταφέρει να ακολουθήσει τις πιο ακραίες πολιτικές του.

Οι επιπτώσεις της ψήφου του Ηνωμένου Βασιλείου για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση διήρκεσαν περισσότερο. Η βρετανική λίρα κατέρρευσε και ακόμη δεν έχει ανακτήσει το επίπεδό της τον Ιούνιο του 2016.

Η γαλλική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Amundi συμβούλευσε τους πελάτες της την περασμένη εβδομάδα, να μην αγοράζουν ευρωπαϊκές μετοχές αυτή την περίοδο λόγω του πολέμου, της οικονομικής αβεβαιότητας, αλλά και των γαλλικών εκλογών.

Ενώ η Λεπέν έχει ανακαλέσει την προηγούμενη πρότασή της για έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξακολουθεί να δεσμεύεται ότι θα μειώσει τους δεσμούς μεταξύ της Γαλλίας και της ΕΕ, δρομολογώντας μια σειρά δημοψηφισμάτων. Εάν προσπαθήσει να απαγορεύσει σε εργαζόμενους από άλλα μέρη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έρχονται στη Γαλλία ή λάβει μέτρα για να εμποδίσει την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων, αυτό θα εξακολουθήσει να πυροδοτεί έντονα ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της χώρας και της ίδιας της ΕΕ.

Πολλά πάντως θα εξαρτηθούν από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

ΠΗΓΗ: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος