ChatGPT: Η Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ διερευνά την OpenAI για πιθανή παραβίαση απορρήτου

Η επιτροπή έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι οι εταιρείες που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη θα λογοδοτήσουν για τυχόν αθέμιτες και παραπλανητικές πρακτικές που συνδέονται με την τεχνολογία.

Η Επιτροπή Εμπορίου (FTC) των ΗΠΑ ερευνά την OpenAI για πιθανή παραβίαση των νόμων περί προστασίας των καταναλωτών, με την απόσπαση προσωπικών δεδομένων και την παραγωγή ψευδών πληροφοριών μέσω του chatbot της, το ChatGPT. Η αμερικανική αρχή ζήτησε λεπτομερείς πληροφορίες από την εταιρεία σχετικά με την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων, την παραγωγή ψευδών ή ανακριβών πληροφοριών και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι χρήστες.

Η επιστολή αναφέρει ότι η επιτροπή ερευνά την εταιρεία επειδή τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM) της, τα οποία τροφοδοτούν το ChatGPT, ενδέχεται να έχουν εμπλακεί σε «αθέμιτες ή παραπλανητικές» πρακτικές προστασίας της ιδιωτικής ζωής, ενώ μπορεί να «βλάψουν τη φήμη» των καταναλωτών.

Η έρευνα απειλεί να περιπλέξει τη σχέση της OpenAI με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, πολλοί από τους οποίους έχουν εντυπωσιαστεί από την τεχνολογία της εταιρείας και τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Σαμ Άλτμαν, επισημαίνει το CNN.

Στην επιστολή της, η Επιτροπή Εμπορίου ζητά από την OpenAI να απαντήσει σε δεκάδες αιτήματα σχετικά με την απόκτηση των δεδομένων που χρησιμοποιεί για την εκπαίδευση των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων της, να παράσχει πληροφορίες για τυχόν καταγγελίες που έχει λάβει από το κοινό και για δικαστικές υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται, καθώς και να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με ένα σφάλμα λογισμικού που προκάλεσε τη διαρροή του ιστορικού συνομιλιών των χρηστών.

Ο Σαμ Άλτμαν εξέφρασε την απογοήτευσή του για την έρευνα σε ανάρτησή του στο Twitter, σημειώνοντας ότι η κίνηση αυτή «δεν θα βοηθήσει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης». Πρόσθεσε ωστόσο ότι η εταιρεία του θα συνεργαστεί με την Επιτροπή Εμπορίου.

Η έρευνα έρχεται μετά από αρκετές προειδοποιήσεις του οργανισμού προς τις επιχειρήσεις να μην προβάλλουν υπερβολικούς ισχυρισμούς σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και να μην κάνουν κατάχρηση της τεχνολογίας με τρόπο που να δημιουργεί διακρίσεις. Η επιτροπή έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι οι εταιρείες που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη θα λογοδοτήσουν για τυχόν αθέμιτες και παραπλανητικές πρακτικές που συνδέονται με την τεχνολογία.

Ορισμένοι επικριτές της OpenAI έχουν καταγγείλει την εταιρεία, καθώς όπως υποστηρίζουν, η αλγοριθμική προκατάληψη, οι ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και η τάση του ChatGPT να παράγει ψευδείς πληροφορίες, ενδέχεται να παραβιάζουν τη νομοθεσία των ΗΠΑ για την προστασία των καταναλωτών.

Η OpenAI έχει αναφερθεί σε ορισμένους από τους περιορισμούς που έχουν τα προϊόντα της.

ΠΗΓΗ: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος