Χανιά: ”Το Ίχνος του Χρόνου”, μια ταινία για τον Γιάννη Σακελλαράκη

«To Ίχνος του χρόνου» είναι μια ταινία – ντοκιμαντέρ αφιερωμένη στη ζωή του μεγάλου Έλληνα αρχαιολόγου Γιάννη Σακελλαράκη, που έδωσε όλη τη ζωή του στις ανασκαφές και έγινε για δεκαετίες ο αγαπημένος των Ανωγειανών κατά τη διάρκεια των ανασκαφών του τόσο στη Ζώμινθο, όσο και στο Ιδαίο Άντρο.

Χανιά: ”Το Ίχνος του Χρόνου”, μια ταινία για τον Γιάννη Σακελλαράκη

Η ταινία αναμένεται εντός του 2016 με το σενάριο και τη σκηνοθεσία να υπογράφει η κα Διονυσία Κοπανά. Στη δημοσιότητα έχουν δοθεί κάποια τρέιλερ της ταινίας, με συνεργάτες του, εργάτες της Ζωμίνθου και φίλους, να μιλάνε για τον σπουδαίο Γιάννη Σακελλαράκη, ενώ σε ένα άλλο τρέιλερ ο Λουδοβίκος των Ανωγείων τραγουδάει αφιερώνοντας στον Σακελλαράκη το τραγούδι χωρίς αποσκευές.

Όπως αναφέρουν οι δημιουργοί της ταινίας:

Γιατί μια ταινία για τον Γιάννη Σακελλαράκη

Χανιά: ”Το Ίχνος του Χρόνου”, μια ταινία για τον Γιάννη Σακελλαράκη

Εξέχουσα μορφή στον χώρο της αρχαιολογίας, ο Γιάννης Σακελλαράκης δεν έκανε τίποτα άλλο στη ζωή του παρά να αναζητά τη βαθιά κρυμμένη αλήθεια, την αθέατη όψη των πραγμάτων. «Ένδον σκάπτε», συνήθιζε να λέει, και όπως έσκαβε ευλαβικά και επίμονα, το χώμα για να ανακαλύψει το κρυμμένο παρελθόν, το ανθρώπινο ίχνος, έτσι έκανε και με την ίδια τη ζωή και την ουσία των πραγμάτων.
Η ταινία με μια βαθιά, διεισδυτική ματιά, επιχειρεί να παρουσιάσει την προσωπικότητά του, προσθέτοντας όμως και αυτή τη διάσταση: του σπουδαίου διανοητή και δάσκαλου, του «ανασκαφέα ψυχών» που επηρέασε καταλυτικά όλους όσοι είχαν την τύχη να βρεθούν δίπλα του.

Το σύντομο ιστορικό μιας μικρής Οδύσσειας

Χανιά: ”Το Ίχνος του Χρόνου”, μια ταινία για τον Γιάννη Σακελλαράκη

Πρόθεσή μας δεν ήταν να κάνουμε μια κλασική βιογραφική ταινία παρουσιάζοντας μια γραμμική παράθεση των κυριοτέρων σημείων του βίου του αρχαιολόγου. Αυτό που θελήσαμε -και θέλουμε- μέσα από αυτή την ταινία είναι να πάμε πέρα από το προφανές και το γνωστό, να μυηθούμε σε αυτή την ξεχωριστή, μοναδική προσωπικότητα.
Όραμά μας είναι να καταθέσουμε μια ταινία – ταξίδι μύησης ακολουθώντας τα ίχνη του δάσκαλου, του μύστη, του στοχαστή, του ανασκαφέα στους τόπους που σημάδεψαν τη ζωή του και μέσα από τη ματιά του να ανακαλύψουμε την ιδιαίτερη σχέση του με το χρόνο, την καταβύθισή του στο παρελθόν, την κρητική του τύχη, που μόνο τυχαία δεν υπήρξε.
Αφιερώνοντας τέσσερα χρόνια γυρισμάτων, εγώ και οι συνεργάτες μου πατήσαμε το καλοκαιριάτικο στεγνό χώμα της ανασκαφής της Ζωμίνθου, συναντήσαμε στο Ιδαίον Άντρο το σύννεφο που κάποτε ξεψύχησε μπροστά στα μάτια του, ανηφορίσαμε προς τα ανεμόσπηλια, διασχίσαμε το φαράγγι των Νεκρών στη Ζάκρο, περιδιαβήκαμε το νεκροταφείο στο Φουρνί των Αρχανών και ξαποστάσαμε στο, εκεί, θερινό ανάκτορο, αναζητήσαμε την αντίπερα κορυφή του Ψηλορείτη από την κορυφή του Αη Γιώργη στα Κύθηρα αλλά και τον άλλο Δία που κατοικεί στην κορυφή του αρκαδικού Λύκαιου Όρους.
Μεγάλο βάρος δόθηκε στην κινηματογράφηση του φυσικού περιβάλλοντος, σε όλες τις εποχές του χρόνου, καθώς ο ίδιος ο Σακελλαράκης πίστευε πως αν άφηνε κάτι στην κρητική αρχαιολογία αυτό θα ήταν η διάσταση των βουνών: η ανάδειξη της μινωικής σιωπής και της μεγαλειώδους μινωικής γαλήνης. Γι΄ αυτό και επιμείναμε στη διερεύνηση της σχέσης του Σακελλαράκη με τη Φύση και τον ιδιαίτερο τρόπο συνομιλίας του με τα φυσικά στοιχεία, αλλά και την εσωτερική, σχεδόν μυστική, σχέση που ανέπτυξε με τους εκεί ανθρώπους καθώς και το ίχνος που άφησε στην ψυχή τους η συνάντηση μαζί του.
Τα γυρίσματα της ταινίας ολοκληρώθηκαν χάρη στην αγόγγυστη συμπαράσταση της κυρίας Έφης Σαπουνά – Σακελλαράκη, το δε σύνολο των εξόδων γυρίσματος καλύφθηκε από το Ίδρυμα Κωστόπουλου.

Δείτε παρακάτω στα δυο βίντεο τρέιλερ φίλους και συνεργάτες να μιλούν στην κάμερα για τον Γιάννη Σακελλαράκη, αλλά και το τραγούδι του Λουδοβίκου των Ανωγείων:

https://www.youtube.com/watch?v=Jc_keuUgu5k

https://www.youtube.com/watch?v=u1C0oYZ7mfw

Πηγή: anogi.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος