Χανιά: Πιστώθηκαν οι επιδοτήσεις

Πιστώθηκαν με την προκαταβολή της επιδότησης (ενιαίας ενίσχυσης) οι λογαριασμοί των παραγωγών λίγο μετά της 6 χθες το απόγευμα.

Οι περικοπές 10% επί του 50% στην καταβολή επιδοτήσεων αφορά κυρίως στις οριζόντιες μειώσεις που προβλέπονται από τη νέα ΚΑΠ. Στο μεταξύ, χθες το πρωί εκατοντάδες ήταν οι παραγωγοί που έσπευσαν στα τραπεζικά καταστήματα, κυρίως στις επαρχίες του νομού χωρίς αποτέλεσμα, αφού σύμφωνα με το Υπουργείο η καθυστέρηση οφείλονταν στην αλλαγή του τρόπου καταβολής από φέτος.

Οι βασικές μειώσεις στις επιδοτήσεις του ελαιόλαδου αφορούν κυρίως:

• Μια μείωση από 12 έως και 15% με βάση τη νέα ΚΑΠ.
• Πολλοί παραγωγοί έχουν κάνει εξουσιοδοτήσεις σε διάφορους φορείς προκειμένου να πληρώσουν τις οφειλές τους πχ. ΕΛΓΑ, Τράπεζες για δάνεια, Εφορία κτλπ. Επομένως ένα σημαντικό ποσοστό της επιδότησης θα απορροφηθεί από τους πιο πάνω φορείς.
• Επειδή η ενίσχυση γίνεται με βάση τα στρέμματα και το ελαιοκομικό μητρώο, όσοι πανώγραφαν θα δουν επίσης να τους δίνονται οι επιδοτήσεις που τους αναλογούν και όχι οι φουσκωμένες που εισέπρατταν μέχρι πρόσφατα.
Τέλος, η επιδότηση που θα λάβουν για πρώτη φορά και όσοι έχουν δηλώσει δενδρώδεις καλλιέργειες όπως οι πορτοκαλιές, το αβοκάντο κτλπ. και που κυμαίνονται περίπου στα 50 ευρώ το στρέμμα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος