BZ: Ένας χρόνος από το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού-Ημέρα ντροπής για την Ευρώπη

«Για όσους φοβόντουσαν ότι οι χώρες τους θα καταρρεύσουν υπό το βάρος εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών η μέρα αυτή σηματοδοτεί τη σωστή αντίδραση στην πολιτική των de facto ανοιχτών συνόρων» παρατηρεί η Berliner Zeitung ένα χρόνο μετά το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού. «Στην πραγματικότητα όμως η 9η Μαρτίου είναι μέρα ντροπής».

Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν καλά ότι το σφράγισμα της Βαλκανικής Οδού ενέτεινε τη δράση των διακινητών αυξάνοντας παράλληλα ακόμα περισσότερο τις τιμές που ζητούν από πρόσφυγες και μετανάστες. Από τις αρχές του 2017 παρατηρείται σημαντική άνοδος όσων διακινδυνεύουν τον διάπλου της Μεσογείου. Ήδη το 2016 πνίγηκαν περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ. Φέτος το αρνητικό ρεκόρ θα καταρριφθεί. Και αυτό είναι ντροπή για την Ευρώπη, υπογραμμίζει η εφημερίδα του Βερολίνου.

BZ: Ένας χρόνος από το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού-Ημέρα ντροπής για την Ευρώπη
AP Photo/Santi Palacios

Το προσφυγικό παραμένει ανοικτή πληγή με το μεγαλύτερο βάρος να το επωμίζεται η Ελλάδα.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν επανέφερε την ιδέα μείωσης των κοινοτικών πόρων σε χώρες που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες, λίγο πριν το Συμβούλιο Κορυφής των Βρυξελλών, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt.

Ο κ. Κέρν επικαλέστηκε το επιχείρημα της κοινοτικής αλληλεγγύης, λέγοντας ότι η επιλεκτική αλληλεγγύη μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά και σε επιλεκτική ετοιμότητα καταβολής κοινοτικών πόρων από τις χώρες που καταβάλλουν περισσότερες εισφορές από όσες λαμβάνουν.

Ο Αυστριακός καγκελάριος διευκρινίζει ότι δεν απειλεί κανένα, αλλά «η Γερμανία και Αυστρία θα δυσκολευτούν να εμβάσουν δισεκατομμύρια στον κοινοτικό προϋπολογισμό, εάν…είναι αδύνατη μια δίκαιη κατανομή των προσφύγων».

Η Πολωνία είναι η χώρα που λαμβάνει τους περισσότερους κοινοτικούς πόρους, γύρω στα 9,5 δις ευρώ, ακολουθούμενη από τη Τσεχία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία. Αυτές είναι παράλληλα και οι χώρες που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες από τους 98.000 που πρέπει να μετεγκατασταθούν έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Η Πολωνία δεν έχει πάρει ούτε έναν πρόσφυγα, ενώ θα έπρεπε να δεχθεί 6.182. Η Τσεχία από 2.679 πρόσφυγες που θα έπρεπε να δεχτεί, έχει προσφέρει κατάλυμα μόνο σε 12.

Ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέφερε ως ενδεχόμενο να προσφύγει δικαστικά εναντίον αυτών των χωρών αν και δεν υπάρχουν πιθανότητες επιτυχίας γιατί οι διαδικασίες είναι μακροχρόνιες.

Πηγή: ΑΜΠΕ, dpa, Deutsche Welle

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος