Bloomberg: Η Κίνα είχε παραγγείλει μεγάλες ποσότητες μοριακών τεστ λίγο πριν εμφανιστούν τα πρώτα κρούσματα του κορονοϊού

Η κινεζική επαρχία Χουμπέι που ήταν το αρχικό επίκεντρο της επιδημίας της Covid-19 πραγματοποίησε σημαντικές αγορές εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο μολυσματικών ασθενειών, μήνες πριν το Πεκίνο ενημερώσει τις διεθνείς αρχές για την εμφάνιση ενός νέου κορονοϊού, σύμφωνα με νέα έρευνα μιας εταιρείας κυβερνοασφάλειας.

Οι αγορές εξοπλισμού για μοριακά τεστ PCR εκτοξεύθηκαν το 2019, με το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης να έρχεται το δεύτερο εξάμηνο του έτους, διαπίστωσε η αυστραλο-αμερικανική εταιρεία Internet 2.0.

Στην επαρχία Χουμπέι βρίσκεται και η Γουχάν, η μεγάλη κινεζική πόλη όπου εμφανίστηκαν τα πρώτα γνωστά κρούσματα του νέου κορονοϊού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι το Γραφείο της χώρας του στην Κίνα ενημερώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2019 ότι στην πόλη είχαν εντοπιστεί κρούσματα πνευμονίας από άγνωστη αιτία.

Η έρευνα της εταιρείας Internet 2.0 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η πανδημία ξεκίνησε πολύ νωρίτερα από την ημερομηνία που ενημέρωσε τον ΠΟΥ η Κίνα». Η εταιρεία κυβερνοασφάλειας, η οποία ειδικεύεται στην ψηφιακή εγκληματολογία και την ανάλυση πληροφοριών, ζήτησε περαιτέρω έρευνα.

Ωστόσο, αρκετοί ειδικοί ιατροί δήλωσαν ότι η έκθεση δεν παρέθετε αρκετές πληροφορίες για να εξαχθούν τέτοια συμπεράσματα. Επιπλέον, η Κίνα αντιμετώπιζε επίσης μια επιδημία αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε ολόκληρη τη χώρα το 2019.

Bloomberg: Η Κίνα είχε παραγγείλει μεγάλες ποσότητες μοριακών τεστ λίγο πριν εμφανιστούν τα πρώτα κρούσματα του κορονοϊού

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αμφισβήτησε τα ευρήματα της έκθεσης. Ένας εκπρόσωπος είπε στο Bloomberg News, ότι τα ευρήματα εμπίπτουν στην ίδια κατηγορία με άλλους αμφίβολους ισχυρισμούς σχετικά με την προέλευση του κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένου ενός «λεγόμενου εγγράφου» που ανέλυσε τον όγκο της κυκλοφορίας κοντά σε διάφορα νοσοκομεία στη Γουχάν και αναζήτησε τις λέξεις-κλειδιά «βήχας» και «διάρροια», προτού καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η επιδημία ξεκίνησε στη Γουχάν ήδη από τον Αύγουστο του 2019.

«Η ιχνηλασιμότητα των ιών είναι ένα σοβαρό επιστημονικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί από τους επιστήμονες», δήλωσε ο κινέζος εκπρόσωπος. Το Γραφείο Πληροφοριών του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με τις δράσεις της χώρας για την καταπολέμηση της Covid-19, η οποία με «ένα σαφές χρονοδιάγραμμα και ισχυρά στοιχεία», καταγράφει το χρονικό των προσπαθειών της για την καταπολέμηση της επιδημίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο Δρ Αμές Αντάλτζα, ανώτερος μελετητής στο Κέντρο Ασφάλειας Υγείας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει γιατί οι αγορές των μοριακών τεστ στην επαρχία Χουμπέι είχαν αυξηθεί εκείνη την εποχή. Είπε όμως ότι δεν είναι και τόσο περίεργο, επειδή οι αγορές εξοπλισμού PCR αυξάνονταν ακόμη και πριν από την πανδημία καθώς έχει γίνει «η μεθοδολογία επιλογής για την ανίχνευση παθογόνων».

Ο Αντάλτζα, η έρευνα του οποίου επικεντρώνεται στις αναδυόμενες μολυσματικές ασθένειες και την ετοιμότητα για πανδημίες, δήλωσε ότι τα δεδομένα δεν ήταν αρκετά συγκεκριμένα ώστε να επηρεάσουν τη συζήτηση σχετικά με την προέλευση του νέου κορονοϊού.

Ένας Αυστραλός βιοχημικός που διάβασε την έκθεση και ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος επειδή δεν είχε την άδεια να μιλήσει δημόσια για το θέμα, δήλωσε ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να εξηγηθούν αυτές οι αγορές. Ο βιοχημικός, ο οποίος έχει ισχυρό υπόβαθρο στα μοριακά τεστ και στην ερευνητική εφαρμογή και ανοσολογία, δήλωσε ότι τα δεδομένα μιλούν για μια ξαφνική, σημαντική ανάγκη για διαγνωστικό εξοπλισμό για παθογόνα, αλλά είπε ότι εγείρουν μόνο ερωτήματα σχετικά με την χρήση του εξοπλισμού αυτού.

Ο Ντέιβιντ Ρόμπινσον, συνδιευθύνων σύμβουλος της Internet 2.0 και επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η χρονική στιγμή ορισμένων συμβάσεων και οι οργανισμοί που βρίσκονται πίσω από τις αγορές, υποστηρίζουν τη θεωρία ότι οι αξιωματούχοι στην επαρχία Χουμπέι διερευνούσαν μια νέα ανθρώπινη ασθένεια καθ’ όλη τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2019.

«Αυτά τα δεδομένα δεν υποστηρίζουν κανένα συμπέρασμα για την προέλευση της Covid-19, αλλά στο μέλλον κάποιο μέρος αυτών των δεδομένων θα μπορούσε να υποστηρίξει ένα συμπέρασμα για την προέλευση», δήλωσε ο Ρόμπερτ Πότερ, ο άλλος συν-διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. «Ούτε η έκθεση αυτή προσδιορίζει ένα συγκεκριμένο χρονικό σημείο στο οποίο εμφανίστηκε μια πανδημία. Το γεγονός ότι η Κίνα έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να διασφαλίσει ότι δεν είναι εφικτή η λήψη πειστικών αποδείξεων, σημαίνει ότι δυστυχώς μπορεί να χρειαστεί να βασιστούμε σε σημεία δεδομένων τρίτων», πρόσθεσε.

Η Internet 2.0, η οποία μετρά την αυστραλιανή κυβέρνηση μεταξύ των πελατών της, μοιράστηκε τα δεδομένα της με κυβερνητικούς αξιωματούχους από τις λεγόμενες «Five Eyes» χώρες που μοιράζονται πληροφορίες και αποτελούνται από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νέα Ζηλανδία, σύμφωνα με την εταιρεία και άλλες πηγές.

Εκπρόσωποι των υπηρεσιών πληροφοριών των εν λόγω χωρών αρνήθηκαν να σχολιάσουν όταν ρωτήθηκαν σχετικά με την έκθεση.

Ο Ρόμπινσον, συνταξιούχος αξιωματικός των υπηρεσιών πληροφοριών του αυστραλιανού στρατού, δήλωσε ότι η έκθεση της Internet 2.0 βασίζεται σε δεδομένα αγορών που είναι δημοσίως διαθέσιμα σε ιστοσελίδες της κινεζικής κυβέρνησης. Τα δεδομένα συλλέγονται τακτικά από έναν ιστότοπο συγκέντρωσης δεδομένων, που ονομάζεται bidcenter.com.cn, και οι ερευνητές της Internet 2.0 αναζήτησαν τον όρο PCR σε όλη τη βάση δεδομένων.

Συνολικά, συνέλεξαν 1.716 συμβάσεις προμηθειών από το 2007 έως το τέλος του 2019 και στη συνέχεια πέρασαν μήνες ελέγχοντας και αναλύοντας τα δεδομένα. Συνέκριναν τα δεδομένα από τις κορυφαίες περιοχές που αγοράζουν μοριακά τεστ ώστε να αποκλείσουν το ενδεχόμενο ότι οι αγορές είχαν αυξηθεί σε ολόκληρη την χώρα. Οι αγορές που σχετίζονται με τα μοριακά τεστ ήταν σχετικά σταθερές ή αυξήθηκαν ή μειώθηκαν ελαφρώς στις περισσότερες από τις άλλες περιοχές. Ωστόσο, οι αγορές των μοριακών τεστ εκτινάχθηκαν το 2019 στο Πεκίνο, σύμφωνα με την έκθεση.

Στην επαρχία Χουμπέι, οι δαπάνες για εξοπλισμό PCR άρχισαν να αυξάνονται από το 2014. Αλλά το άλμα ήταν ιδιαίτερα μεγάλο το 2019, καθώς δαπανήθηκαν 67,36 εκατομμύρια γιουάν συγκριτικά με τα 36,7 εκατομμύρια γιουάν που είχαν δαπανηθεί το προηγούμενο έτος.

Bloomberg: Η Κίνα είχε παραγγείλει μεγάλες ποσότητες μοριακών τεστ λίγο πριν εμφανιστούν τα πρώτα κρούσματα του κορονοϊού

Το 2019, το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Γουχάν ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής μοριακών τεστ στην επαρχία Χουμπέι. Το πανεπιστήμιο αυτό συνδέεται με οκτώ νοσοκομεία και διαθέτει περισσότερες από 35 βάσεις διδακτικής πρακτικής, συμπεριλαμβανομένων 22 γενικών νοσοκομείων και 10 κέντρων πρόληψης και ελέγχου ασθενειών, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο Ρόμπινσον επισήμανε τρεις συγκεκριμένες αγορές στην επαρχία Χουμπέι, τις οποίες περιέγραψε ως «ασυνήθιστες»,  και υπέδειξε ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι αντιμετώπιζαν ένα νέο ανθρώπινο παθογόνο νωρίτερα το 2019 από ό,τι είχε γνωστοποιηθεί προηγουμένως.

Η πρώτη αγορά πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2019, όταν το Νοσοκομείο του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας αγόρασε εξοπλισμό σχετικό με μοριακά τεστ, η μόνη σύμβαση από τον PLA στη βάση δεδομένων.

Τον Σεπτέμβριο του 2019, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Περιφέρειας Γουχάν Χόνγκσαν πραγματοποίησε δύο αγορές εξοπλισμού ανίχνευσης παθογόνων μικροοργανισμών για τους επερχόμενους Παγκόσμιους Στρατιωτικούς Αγώνες. Τον επόμενο μήνα, περισσότεροι από 9.000 διεθνείς αθλητές από περισσότερες από 100 χώρες ταξίδεψαν στη Γουχάν και πολλοί από αυτούς αρρώστησαν αργότερα με συμπτώματα που έμοιαζαν με αυτά της Covid-19, είχε αναφέρει σε άρθρο της η Washington Post τον Ιούνιο. Η Κίνα ισχυρίστηκε αργότερα ότι οι αθλητές του αμερικανικού στρατού μπορεί να έφεραν τον ιό μαζί τους από το Φορτ Ντέτρικ στο Μέριλαντ, όπου ο στρατός διεξάγει βιολογικές έρευνες.

Η τρίτη ασυνήθιστη αγορά συνέβη τον Νοέμβριο του 2019, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, όπου οι υποστηρικτές της θεωρίας της διαρροής από το εργαστήριο ισχυρίζονται ότι εμφανίστηκε ο ιός, αγόρασε εξοπλισμό που σχετίζεται με τα μοριακά τεστ.

«Τα ευρήματα αυτά αμφισβητούν τις υπάρχουσες υποθέσεις γύρω από το πότε ξεκίνησε η πανδημία και απαιτείται περαιτέρω έρευνα», καταλήγει η έκθεση.

ΠΗΓΗ: Bloomberg

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος