Σοβαρές ζημιές άφησε πίσω της η ισχυρή νεροποντή που έπληξε την Αττική το απόγευμα της Τετάρτης, με τις περιοχές της Άνω Γλυφάδας και της Βάρης να βρίσκονται στο επίκεντρο της καταστροφής. Η εικόνα λιγότερο από τρία 24ωρα μετά αποκαλύπτει τη σφοδρότητα των ορμητικών χειμάρρων που κατέβηκαν από τον Υμηττό, παρασύροντας τόνους λάσπης, πέτρες, κλαδιά και φερτά υλικά μέσα στον αστικό ιστό.
Άνω Γλυφάδα: Το νερό «ξαναβρήκε» τα μπαζωμένα ρέματα
Στο τέρμα της οδού Μετσόβου στην Άνω Γλυφάδα, εκεί όπου ο αστικός ιστός σταματά και ξεκινά το βουνό, φαίνεται ξεκάθαρα πώς ξεκίνησε η μεγάλη καταστροφή. Πρόκειται για σημείο όπου, πριν από δεκαετίες, υπήρχαν φυσικά ρέματα που οδηγούσαν τα νερά προς τη θάλασσα. Με τα χρόνια, τα ρέματα μπαζώθηκαν, καλύφθηκαν με τσιμέντο και μετατράπηκαν σε δρόμους και οικοδομικά τετράγωνα.
Κατά τη διάρκεια της έντονης βροχόπτωσης, ο τεράστιος όγκος νερού κατέβηκε από τον Υμηττό, έσπασε το τσιμέντο και επανέφερε τα ρέματα στην επιφάνεια, δημιουργώντας ανοίγματα στο οδόστρωμα και προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές. Τα φερτά υλικά, μαζί με σκουπίδια και μπάζα που –σύμφωνα με καταγγελίες της δημοτικής αρχής– είχαν απορριφθεί παράνομα στο βουνό, κατέληξαν μέσα στην πόλη.
Η περιοχή θρηνεί και ένα τραγικό θύμα, τη 56χρονη που πνίγηκε όταν παγιδεύτηκε κάτω από σταθμευμένο αυτοκίνητο, το οποίο παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά.
Βάρη: Τόνοι λάσπης και κατεστραμμένες περιουσίες
Ανάλογη εικόνα καταστροφής καταγράφεται και στη Βάρη, στη συμβολή των οδών Αιγαίου και Αγίας Ειρήνης, όπου δεκάδες κατοικίες υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημιές. Ο ιδιοκτήτης σπιτιού, κ. Γιάννης Λογγινίδη, περιγράφει την κατάσταση:
«Μία εικόνα χίλιες λέξεις. Δεν έχει μείνει τίποτα από τον περιβάλλοντα χώρο. Πέρασαν από εδώ περίπου δύο μέτρα νερό. Ευτυχώς το σπίτι είναι λίγο υπερυψωμένο και μπήκε μόνο μικρή ποσότητα μέσα».
Η αυλή και οι μάντρες έχουν καταστραφεί, ενώ ο χώρος είναι γεμάτος λάσπη και φερτά υλικά. Όπως αναφέρει, γνωρίζοντας το πρόβλημα της περιοχής, αποχώρησε προληπτικά μόλις ενημερώθηκε για την επικείμενη κακοκαιρία. «Το ίδιο είχε συμβεί και το 1993. Από τότε, όταν προβλέπονται τέτοια φαινόμενα, φεύγουμε», σημειώνει.
Αγωνία για αποζημιώσεις και ζητήματα ασφάλειας
Κλιμάκια πραγματοποίησαν αυτοψία στην περιοχή, με τους κατοίκους να αναμένουν αποζημιώσεις, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σαφής εικόνα για το ύψος τους. Το κόστος των ζημιών εκτιμάται σε χιλιάδες ευρώ, ενώ εκφράζονται ανησυχίες και για ζητήματα ασφάλειας, καθώς κατεστραμμένες περιφράξεις αφήνουν ακάλυπτες τις ιδιοκτησίες.
Η κακοκαιρία ανέδειξε για ακόμη μία φορά το χρόνιο πρόβλημα της ανεξέλεγκτης δόμησης και της απουσίας ολοκληρωμένου σχεδιασμού αντιπλημμυρικής προστασίας, με τα μπαζωμένα ρέματα του Υμηττού να μετατρέπονται σε παγίδες, όταν η φύση επιχειρεί να ακολουθήσει τη φυσική της πορεία.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος