Αναλυτικούς ελέγχους στις ρωγμές που προκλήθηκαν από τις σεισμικές δονήσεις στη βόρεια Εύβοια πραγματοποιούν κλιμάκια μηχανικών, προκειμένου να υπάρξει ακριβής εικόνα για τις ζημιές. Οι σεισμολόγοι παραμένουν καθησυχαστικοί σε ό,τι αφορά τη σεισμική δραστηριότητα και παρακολουθούν στενά το φαινόμενο.
Δεκάδες είναι οι ζημιές και σε σπίτια σύμφωνα με τα στοιχεία από το κοινοτικό κατάστημα όπου δηλώνουν οι κάτοικοι τις βλάβες, προκειμένου τα συνεργεία των μηχανικών να περάσουν για έλεγχο. Έξι σπίτια έχουν κριθεί προσωρινά μη κατοικήσιμα.
Κλιμάκιο από τις Κτιριακές Υποδομές βρίσκεται από νωρίς το πρωί στο Προκόπι αλλά και στο Μαντούδι και στην ευρύτερη περιοχή και εξετάζει τα σχολεία, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες δεν παρουσιάζουν προβλήματα στατικότητας. Πρέπει ωστόσο, να γίνουν κάποιες επισκευές στην τοιχοποιία και σύμφωνα με τη δική τους εισήγηση στον δήμαρχο μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά.
Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να ξεκινήσουν όλες οι διαδικασίες για την ανακούφιση των πληγέντων, αλλά και την αποκατάσταση των ζημιών, ενώ η ανησυχία παραμένει ανάμεσα στους κατοίκους μετά τα 4,5 Ρίχτερ.
Επιφυλακτικότητα ζήτησε από τους κατοίκους της Εύβοιας ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο ΕΡΤNews και την εκπομπή «Συνδέσεις».
“Είδα σήμερα και χθες ότι κατοικούνται κτήρια τα οποία είναι κίτρινα, παραμένουν μέσα. Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Ένα 5.2 πορεί να γίνει σε τρία λεπτά από τώρα που μιλάμε, να δώσει σημαντικές επιταχύνσεις και να οδηγήσει σε αστοχίες και καταρρεύσεις. Δεν υπάρχει λύση για τους σεισμούς. Λύση για τους σεισμούς είναι μία αντισεισμική κατασκευή. Αν κάποιος μένει σε ένα παλιό σπίτι το οποίο δεν έχει κανένα εχέγγυο της μικρής προστασίας, είναι πάρα πολύ επικίνδυνο να μένει στο σπίτι εν μέσω μιας τέτοιας ακολουθίας” τόνισε.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος