Αξιολόγηση των επιδόσεων της Ελλάδας στα Ανθρώπινα Δικαιώματα από την Οικουμενική Περιοδική Αξιολόγηση των Ηνωμένων Εθνών

Η Ελλάδα είναι ένα από τα 14 κράτη που θα αξιολογηθούν από την Ομάδα Εργασίας κατά την επόμενη σύνοδό της η οποία και θα διεξαχθεί κατά το διάστημα 2-13 Μαΐου. Η πρώτη αξιολόγηση της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαΐου 2011.

Οι επιδόσεις της Ελλάδας στα Ανθρώπινα Δικαιώματα θα αξιολογηθούν για δεύτερη φορά από την Ομάδα Εργασίας της Οικουμενικής Περιοδικής Αξιολόγησης των Ηνωμένων Εθνών την Τρίτη, 3 Μαΐου 2016 σε μία συνάντηση η οποία θα προβληθεί ζωντανά μέσω διαδικτύου.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο Δημήτρης Φατούρος, Υπεύθυνος Επικοινωνίας του ΟΗΕ για την Ελλάδα:

“Tα έγγραφα στα οποία βασίζονται οι αξιολογήσεις είναι: 1) Οι εθνικές εκθέσεις. Οι πληροφορίες παρέχονται από το υπό αξιολόγηση κράτος 2) πληροφορίες που περιέχονται στις αναφορές ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων αλλά και ομάδων γνωστών  ως «Ειδικές Διαδικασίες». Σε όργανα συνηθηκών για τα  ανθρώπινα δικαιώματα και άλλες οντότητες του ΟΗΕ 3) πληροφορίες από φορείς όπως εθνικοί θεσμοί για τα ανθρώπινα δικαιώματα, περιφερειακοί οργανισμοί, και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών.

Ανάμεσα στα ζητήματα που θίγονται στα προαναφερθέντα έγγραφα περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

H ανάπτυξη και εφαρμογή των εθνικών σχεδίων δράσης σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, η προστασία ευάλωτων ομάδων εν μέσω οικονομικής κρίσης και ο επακόλουθος αντίκτυπός στις γυναίκες, τη νεολαία, συμπεριλαμβανομένων των ποσοστών ανεργίας.

Η μεταναστευτική πολιτική του κράτους, τα δικαιώματα των μεταναστών, προσφύγων  αλλά και των αιτούντων άσυλο, τα κέντρα κράτησης μεταναστών, η προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων, η καταπολέμηση του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων, οι αναφορές σχετικά με την άσχημη αντιμετώπιση  αλλοδαπών και μειονοτήτων από δυνάμεις επιβολής του νόμου, η συμφόρηση των φυλακών, τα δικαιώματα των Ρομά, η καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και των εγκλημάτων μίσους, τα δικαιώματα των ατόμων ΛΟΑΤ, η ελευθερία πίστης, η καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, τα εθνικά σχέδια δράσης για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, τα ποσοστά σχολικής φοίτησης των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων και η καταπολέμηση της διάκρισης κατά των ατόμων με αναπηρίες.

Τις τρείς εκθέσεις που αποτελούν τη βάση για την αξιολόγηση της Ελλάδας στις 3 Μαΐου μπορείτε να τις βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμοhttp://www.ohchr.org/EN/HRBodies/UPR/Pages/GRSession25.aspx

Τοποθεσία: Αίθουσα 20, Palais des Nations, Γενεύη

Ώρα και Ημερομηνία: 14:30 – 18:00, 3 Μαΐου 2016 (Ώρα Γενεύης GMT +1 hour)

15:30 – 19:00, 3 Μαΐου 2016 (Ώρα Ελλάδος) 

Η Οικουμενική Περιοδική Αξιολόγηση είναι μία μοναδική διαδικασία η οποία περιλαμβάνει μία περιοδική αξιολόγηση των επιδόσεων στα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των 193 κρατών-μελών των Ηνωμένων Εθνών. Από την πρώτη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2008,  και τα 193 μέρη του ΟΗΕ αξιολογήθηκαν κατά τον πρώτο κύκλο αξιολόγησης της UPR.

168 ακόμη έχουν αξιολογηθεί κατά τον δεύτερο κύκλο. Ο δεύτερος κύκλος αξιολόγησης στοχεύει στο να υπογραμμίσει τις εξελίξεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα έπειτα από τον πρώτο, αλλά και να παράσχει την  ευκαιρία στα υπο αξιολόγηση κράτη να κάνουν στα κατάλληλα βήματα και να εφαρμόσουν τις συστάσεις που τους έγιναν κατά τις πρώτες αξιολογήσεις.

Οι αντιπρόσωποι των τριών χωρών που υπηρετούν  με την ιδιότητα των εισηγητών (τρόικα) είναι: Η Ολλανδία, η Ρωσική Ομοσπονδία και η Νότια Αφρική.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνεδρίαση ζωντανά στη διεύθυνση: http://webtv.un.org

Η λίστα των ομιλητών αλλά και όλες οι διαθέσιμες δηλώσεις που θα γίνουν κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης της Ελλάδας θα αναρτηθούν στον ακόλουθο σύνδεσμο [όνομα χρήστη: hrc extranet (με κενό) κωδικός: 1session]

https://extranet.ohchr.org/sites/upr/Sessions/25session/Greece/Pages/default.aspx

H Ομάδα Εργασίας για την Οικουμενική Περιοδική Αξιολόγηση πρόκειται να υιοθετήσει τις συστάσεις που έγιναν προς την Ελλάδα στις 9 Μαΐου, ώρα 13.30. Το υπό αξιολόγηση κράτος ίσως θελήσει να εκφράσει τις θέσεις του σχετικά με τις συστάσεις που του έγιναν  κατά την αξιολόγηση. Οι συστάσεις αυτές θα κοινοποιηθούν στα Μέσα την ημέρα εκείνη”.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Οικουμενική Περιοδική Αξιολόγηση επισκεφθείτε τη σελίδα: http://www.ohchr.org/EN/HRBodies/UPR/Pages/UPRMain.aspx

Το Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Facebook: https://www.facebook.com/UNHRC

Twitter: https://twitter.com/UN_HRC

YouTube:  http://www.youtube.com/channel/UCokQuTYVvkwQb-A3TsSUm-g

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος