“Αστυλογία, ο μύθος μιας πόλης” στο Μουσείο Πόλης του Βόλου

Το Θέατρο της Εμπειρίας, σε συμπαραγωγή με το Δη.Πε.Θε Βόλου, παρουσιάζει τη νέα του παραγωγή με τίτλο ΑΣΤΥλογία, ο μύθος μιας Πόλης η οποία θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Πόλης του Βόλου με ημερομηνία έναρξης 23 Δεκεμβρίου 2015. Πρόκειται για ένα ιδιότυπο σκηνικό πείραμα που στοχεύει στην ανάδειξη της αστικής ιστορίας της πόλης του Βόλου από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και σήμερα, μιας πόλης – ορόσημο στην ιστορία των ελληνικών αστικών κέντρων, με “σύγχρονο παρελθόν” για πάνω από ενάμιση αιώνα.

Με έναν τρόπο εντελώς διαφορετικό από ότι έχουμε συνηθίσει το θέατρο εως τώρα, ο Νίκος Φυτάς με την παράσταση της ΑΣΤΥλογίας παρουσιάζει δημόσια πλέον τα τελευταία χρόνια της έρευνας του επάνω στο διεισδυτικό θέατρο, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου Πόλης, ίσως του πιο πολυχρηστικού και λειτουργικού κτηρίου της πόλης του Βόλου.

Η ΑΣΤΥλογία, ένα απαιτητικότατο ως προς την πραγμάτωση του εγχείρημα, είναι μια περιήγηση στα άδυτα της αστικής ιστορίας της πόλης με στόχο την ανάδειξη της. Εξι γενεές παλινδρομούν διαρκώς μέσα σε μονοπάτια που ο χρόνος δεν μπορεί να ξεχάσει, προσωπικές μαρτυρίες από ανθρώπους κάθε είδους των οποίων οι μικρές καθημερινές ιστορίες είναι αυτές που αναδιαμορφώνουν διαρκώς τον κοινωνικό ιστό, μύχιες εξομολογήσεις σημαίνοντων προσώπων και αφανών ηρώων της καθημερινότητας της πόλης, μοτίβα διαρκώς μεταβαλλόμενα που ανασυντίθενται κάθε φορά εξαρχής προκειμένου να ερευνήσουν όχι μόνο το αστικό περιβάλλον αλλά κυρίως τα ωφέλη και τις επιπτώσεις αυτού στον δημιουργό του, τον άνθρωπο.

Οι θεατές – προσκεκλημένοι περιηγούνται υπό τη συνεχή καθοδήγηση ηθοποιών – ξεναγών μέσα σε ένα κυκλόραμα από μυρωδιές, γεύσεις, ήχους, υφές και εικόνες της αστικής ιστορίας της πόλης του Βόλου, ανάμεσα σε 12 στημένα κινηματογραφικά πλατό -μεταξύ των οποίων και μία θεατρική σκηνή- και 45 ακόμη ερμηνευτές οι οποίοι νοηματοδοτούν την διαρκώς εξελισσόμενη όσο και απρόβλεπτη πλοκή του έργου.

Η ιδέα, το κείμενο και η σκηνοθεσία ανήκουν στο Νίκο Φυτά, η εικαστική επιμέλεια καθώς και ο σχεδιασμός του δημιουργικού υλικού της παράστασης ανήκει στον Ιωάννη Σαλεσιώτη, τα κοστούμια επιμελείται η Ασπασία Μπότα, τα φώτα σχεδιάζει ο Άγγελος Γουναράς ενώ την πρωτότυπη μουσική της παράστασης συνθέτει ο Palindrome. Τις γεύσεις της πόλης επιμελείται ο executive chef Γρηγόρης Χέλμης και ο Ανδρέας Διακοδημήτρης.

Ο σχεδιασμός και η εκτέλεση της παραγωγής γίνεται από το Θέατρο της Εμπειρίας με τη συμμετοχή της Πέγκυς Τριανταφυλλοπούλου. Το έργο συγχρηματοδοτείται απο το Δη.Πε.Θε Βόλου και το Θέατρο της Εμπειρίας. Λίγα λόγια για την παράσταση:

Η ΑΣΤΥλογία είναι μια πρωτοποριακή απόπειρα βιωματικής προσέγγισης των θεατών – προσκεκλημένων σε σχέση με την αστική ιστορία της πόλης του Βόλου. Μια προσπάθεια συνύφανσης του χθες με το σήμερα βασισμένη στη δύναμη της μνήμης και στην αξιοποίηση των λαθών της ιστορίας. Ένα εγχείρημα που στοχεύει να αναδείξει με τρόπο ολοζώντανο, μακριά από τις φόρμες του συμβατικού θεάτρου, την ιστορία της πόλης και να καταδείξει τα αρνητικά παρεπόμενα του συνδρόμου της λησμονιάς. Δεν επιχειρεί να κάνει κοινωνικό-πολιτικό σχόλιο κι όμως το κάνει. Δεν επιχειρεί να καταδείξει τον αρνητικά προσημασμένο αντίκτυπο που μπορούν να έχουν τα Μ.Μ.Ε σε σχέση με την αλλοτρίωση μιας ολόκληρης κοινωνίας και όμως τον καταδεικνύει. Δεν επιθυμεί να συγκινήσει κι όμως συγκινεί γιατί κινείται. Η ΑΣΤΥλογία είναι η ιστορία της πόλης και των κατοίκων της τα τελευταία εκατό χρόνια. Είναι ο ντόρος που γίνεται γύρω από τους αστικούς μύθους. Είναι οι μύθοι των καθημερινών ανθρώπων. Είναι τα γεγονότα που διαμορφώνουν τον κοινωνικό ιστό. Είναι η πολεοδομία, η αρχιτεκτονική, το λιμάνι, οι σιδηρόδρομοι, η βιομηχανία, η κοινωνία, ο πολιτισμός και η τοπική αυτοδιοίκηση μαζί. Είναι όλα όσα η πόλη περιλαμβάνει. Είναι η ίδια η πόλη ειπωμένη σε μερικές λέξεις και ιδωμένη σε μερικά τετραγωνικά μέτρα. Η ΑΣΤΥλογία είναι οι πολίτες της πόλης στο διηνεκές του χρόνου. Η ΑΣΤΥλογία είναι ΕΣΕΙΣ.

Σκηνοθετικό σημείωμα:

Όταν πριν δύο μήνες ξεκινούσαν οι πρόβες της ΑΣΤΥλογίας, στον Βόλο πλέον, ήταν πολύ ξεκαθαρισμένο στο μυαλό μου το τι ήθελα. Αυτό που δε γνώριζα ήταν το πως θα πραγματοποιηθεί. Αναπόφευκτα όμως ωριμάζουμε μέσα σε αυτό που κάνουμε και έτσι τωρα, δύο μήνες μετά, που σιγά σιγά φεύγει το λευκό σεντόνι και το έργο αρχίζει να αποκαλύπτεται, μορφοποιημένο πλέον, βλέπω ότι οι αρχικές προσδοκίες έχουν ξεπεραστεί κατά πολύ. Το θέατρο δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια ιδιάζουσα αφήγηση ιστοριών και η ΑΣΤΥλογία είναι μια πολύ σύγχρονη αφήγηση. Όπως αλλάζει και αναδιαμορφώνεται ο κοινωνικός ιστός, οι νόρμες και ταγοί της καθημερινότητας, αντίστοιχα και το θέατρο προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα. Η ΑΣΤΥλογία “καίει” κυριολεκτικά τα καθίσματα και ο λόγος που το κάνει είναι γιατί επιδιώκει την κάθαρση μέσω της δράσης, όχι μόνο των ερμηνευτών μα και των εξίσου συμμέτοχων θεατών. Ο στόχος της παράστασης είναι να δώσει στο κοινό μια εμπειρία που δεν είχε μέχρι τώρα ποτέ. Οι θεατές, τους οποίους αντιμετωπίζουμε ουσιαστικά σαν προσκεκλημένους, περιηγούνται την αστική ιστορία της πόλης μέσα από χώρους που στήθηκαν έτσι ώστε να προσιδιάζουν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό στους αντίστοιχους αυθεντικούς και προτρέπονται εξαρχής να διαμορφώσουν τη δική τους διαδρομή, να αγγίξουν το κάθε τι, να δοκιμάσουν γεύσεις, να διαδράσουν με τους ερμηνευτές. Πρέπει να παραμείνουν σιωπηλοί σε όλη τη διάρκεια της παράστασης καθώς και να φοράνε τις μάσκες που τους μοιράζουν οι ξεναγοί, αφενός για να νιώσουν από νωρίς απόλυτα μέρη της θεατρικής σύμβασης και αφετέρου γιατί πίσω από την ανωνυμία που προσφέρει η μάσκα ο θεατής αφήνεται πολύ ευκολότερα ελεύθερος να αποκαλύψει το αυθεντικό του “πρόσωπο”… Η ΑΣΤΥλογία είναι μια παράσταση που θέτει τις βάσεις για ένα θέατρο μοντέρνο και αληθινό, παίρνει τον κόσμο από το χέρι και τον εισάγει σε μια ολοκληρωμένη ψευδαίσθηση που μοναδικό σκοπό έχει να αποκρυσταλλώσει την ιστορική μνήμη και να οδηγήσει στην αλήθεια… Συντελεστές:

Κείμενο – Έρευνα – Εικαστική Διαμόρφωση – Σκηνοθεσία Νίκος Φυτάς, Εικαστική επιμέλεια – Δημιουργικό Ιωάννης Σαλεσιώτης, Σκηνικά/Κοστούμια Ασπασία Μπότα, Σχεδιασμός Φωτισμού Άγγελος Γουναράς, Πρωτότυπη Μουσική – Μουσικολογική Έρευνα Palindrome, Χορογραφίες Βάσω Τηλιοπούλου, Φωνητική Διδασκαλία Λίτσα Πολυχρόνου, Ξεναγοί Δημήτρης Σκούρτης Φώτης Στρατηγός Γλυκερία Τζήκα.

Ερμηνεύουν Τάσος Παπαβασιλείου, Κατερίνα Χιονίδη, Φίλων Γερόπουλος, Εύη Μαυρογιώργου, Andreas Floris, Γιώτα Έλληνα, Λεωνίδας Χριστοδουλίδης, Άννα Σπουδαίου, Σύλβια Λεούμη, Κατερίνα Χατζηγεωργίου, Νικόλας Γεωργατζής, Μαριάντζελα Τσοπέλα, Ασπασία Μπότα, Κυβέλη Κουκουδάκη, Κωνσταντίνα Χουλιάρα, Κώστας Μπαρτζιάλης, Ζήσης Δημητριάδης.

Χορεύουν: Αρετή Κατσαγεωργίου, Μαρία Κατσαγεωργίου, Γεωργία Κυριαζή, Αστέριος Τζιόλας, Πέννυ Στεργίου, Θέμης Μυλωνάς, Κώστας Βαζούρας, Βασίλης Σπανός, Γιώργος Κοττεάτης. Μήδεια η Γλυκερία Τζήκα, Ιάσονας ο Φώτης Στρατηγός.

Οργάνωση / Εκτέλεση Παραγωγής: Θέατρο της Εμπειρίας Πληροφορίες Παράστασης

ΧΩΡΟΣ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΗΣ ΒΟΛΟΥ Φερών 17, Βόλος 38 334

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ* ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: Τετάρτη 23 και 30 Δεκεμβρίου 2015 και Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ Οι τρεις πρώτες παραστάσεις είναι ΔΩΡΕΑΝ

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ http://theaterofexperience.com/index.php/booking https://www.facebook.com/toexp/ info@theaterofexperience.com

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ FACEBOOK https://www.facebook.com/events/1502550406711520/

Επειδή ο αριθμός των θεατών ανά παράσταση – ξενάγηση είναι περιορισμένος οι παραστάσεις θα λειτουργήσουν αυστηρά με κρατήσεις θέσεων, όπως ακριβώς και σε μία ξενάγηση. Οι ημερομηνίες των τριών πρώτων παραστάσεων είναι Τετάρτη 23 και Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου καθώς και Παρασκευή 8 Ιανουαρίου ενώ έπονται και άλλες οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα. Οι ώρες παραστάσεων είναι 19:00 – 23:00 Κάθε ξενάγηση διαρκεί 70 λεπτά.

*Η πρώτη ξενάγηση ξεκινάει στις 19:10, η δεύτερη ξεκινάει στις 19:30, η τρίτη ξεκινάει στις 19:50, η τέταρτη ξεκινάει στις 20:40, η πέμπτη ξεκινάει στις 21:00 και η έκτη στις 21:20. Κάθε ηθοποιός – ξεναγός έχει υπ’ ευθύνη του 12 θεατές – προσκεκλημένους

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος