Αρχίζει αύριο στις 8:15 το βράδυ στην Καρδίτσα, η 8η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών του 34ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, το μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Μουσικής με τη συμμετοχή τεσσάρων χιλιάδων πεντακοσίων νεαρών εκτελεστών – μουσικών – χορωδών που θα διαρκέσει έως το Σάββατο 16 Απριλίου.
Για τη διοργάνωση δόθηκε συνέντευξη τύπου σήμερα στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας από τον καλλιτεχνικό διευθυντή και ψυχή της συνάντησης Νίκο Ευθυμιάδη, από τον εκπρόσωπο της εκκλησίας π. Θεοδωρόπουλο τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό και τον αντιπεριφερειάρχη κ. Βασίλη Τσιάκο, αντιδημάρχων δήμων Καρδίτσας και Μουζακίου, διευθυντών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκπροσώπων του εμπορικού συλλόγου και του εικαστικού ομίλου κ.ά.
Η 8η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά σε δύο χώρους, στην αίθουσα εκδηλώσεων του «THESSALIKON GRAND HOTEL» της Καρδίτσας (31/3-7/4/2016) και στην αίθουσα εκδηλώσεων του «MOUZAKI PALACE HOTEL» στο Μουζάκι (8-16/4/2016), προκειμένου να γίνουν κοινωνοί του καλλιτεχνικού και εκπαιδευτικού έργου ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας του Νομού Καρδίτσας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η διοργάνωση είναι αφιερωμένη στους κορυφαίους συνθέτες Carlo Gesualdo (1566-1613) για τα 150 χρόνια από το θάνατό του, Giovanni Paiseillo (1740-1816), για τα 450 χρόνια από τη γέννηση του, Johan Jacob Froberger (1616-1667) για τα 400 χρόνια από τη γέννησή του και Jean Francois Rameau (1716-1777) για τα 300 χρόνια από τη γέννησή του. Τελεί υπό τη καλλιτεχνική διεύθυνση του Καθηγητή και Μαέστρου Νίκου Ευθυμιάδη.
Επιπλέον το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών που φτάνει στην είναι αφιερωμένο στην Παιδική Φωνή ως Κραυγή Αγωνίας και Ικεσίας, ως έκκληση για Ειρήνη, Αξιοπρέπεια, και προάσπιση των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Στη φετινή διοργάνωση θα υπάρξει ένα σπουδαίο, αφιέρωμα στο μεγάλο Έλληνα λόγιο και διανοούμενο Νικόλαο (Ugo) Φώσκολο σε συνεργασία με ένα επιτελείο εξειδικευμένων συνεργατών, φιλολόγων, συνθετών, ηθοποιών και ερμηνευτών. Την επιμέλεια, οργάνωση και παρουσίαση του αφιερώματος έχει η φιλόλογος Γεωργία Γιώτα. Επίσης θα ακουστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση η σύνθεση του Γιάννη Δροσίτη “In morte del fratello Giovanni” σε ποίηση Nicolo (Ugo Foscolo).
Επίσης θα πραγματοποιηθεί Μουσικοφιλολογικό Μνημόσυνο προς τιμήν του Πρωτοψάλτου Καρδίτσας, Καθηγητού Βυζαντινής Μουσικής και Χοράρχου Κωνσταντίνου Ευθυμιάδη με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων, Πρωτοψαλτών, Καθηγητών και Βυζαντινών Χορών.
Στόχος της διοργάνωσης είναι η καλλιέργεια της Χορωδιακής Τέχνης ως δημιούργημα του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, η φωνητική εξάσκηση των μαθητών και η ενθάρρυνση των σχολικών μονάδων στη δημιουργία αξιόλογων Χορωδιών, οι οποίες μπορούν να εκπροσωπούν την Ελλάδα σε Διεθνή Φεστιβάλ, Διαγωνισμούς και Συναντήσεις Χορωδιών. Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας αναλαμβάνει να προωθήσει τις καλύτερες σχολικές χορωδίες (εφ’ όσον το επιθυμούν) να εμφανιστούν σε σημαντικές Συναυλίες, Φεστιβάλ και Διαγωνισμούς του εξωτερικού.
Ο γνωστός παρουσιαστής Αλέξης Κωστάλας θα παρουσιάσει το Φεστιβάλ Καρδίτσας.
Κορυφαίες προσωπικότητες, όπως ο Alexander Kuyumdziev καθηγητής και Μαέστρος από τη Σόφια, στο South-Western University Neophit of Rila, ο Ακαδημαϊκός Θεόδωρος Αντωνίου, διάσημος Συνθέτης και Μαέστρος, ομότιμος καθηγητής σύνθεσης του Πανεπιστημίου της Βοστώνης (ΗΠΑ) & Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, η Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών σπουδών του Πανεπιστημίου του Nis(Σερβία) Suzana Kostic, ο Συνθέτης Γιάννης Δροσίτης, ο καθηγητής και μαέστρος στην έδρα της διεύθυνσης του Πανεπιστημίου του Νις, Zoran Stanisavljevic, ο συνθέτης Κώστας Ευαγγελάτος, ο συνθέτης Igor Tomic θα παρευρεθούν ως μέλη της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής μαζί με άλλους έλληνες και ξένους συναδέλφους τους στην 8η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος