Αποψίλωση ρεκόρ του δάσους του Αμαζονίου- Καταστράφηκαν 5.474 στρέμματα μέσα σε επτά μήνες 

Σε επίπεδα – ρεκόρ έφτασε η αποψίλωση του τροπικού δασους του Αμαζονίου τους πρώτους επτά μήνες του έτους, σύμφωνα με προκαταρκτικά κυβερνητικά στοιχεία.

Συγκεκριμένα, τα κυβερνητικά δορυφορικά δεδομένα έδειξαν ότι 5.474 τετραγωνικά χιλιόμετρα αποψιλώθηκαν στην περιοχή από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο, αριθμός αυξημένος κατά 7,3% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.  Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αποψίλωση από το 2015, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία διαστημικών ερευνών Inpe, η οποία συλλέγει τα δεδομένα.

Μόνο τον Ιούλιο, η αποψίλωση των δασών ανήλθε σε 1.487 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περίπου στα ίδια επίπεδα με τον ίδιο μήνα του 2021.

Περιβαλλοντολόγοι και εμπειρογνώμονες κατηγορούν τον πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρου ότι ανατρέπει τις περιβαλλοντικές προστασίες, ανοίγοντας τον δρόμο στους υλοτόμους και τους κτηνοτρόφους να αποψιλώσουν παράνομα περισσότερες εκτάσεις του Αμαζονίου.

«Οι αριθμοί σοκάρουν, αλλά δεν εκπλήσσουν», δήλωσε ο Μάρσιο Αστρίνι, επικεφαλής της τοπικής περιβαλλοντικής ομάδας Climate Observatory, προσθέτοντας ότι η «ανεξέλεγκτη» αποψίλωση του Αμαζονίου είναι συνέπεια των κυβερνητικών πολιτικών που μειώνουν την προστασία του.

Αποψίλωση ρεκόρ του δάσους του Αμαζονίου- Καταστράφηκαν 5.474 στρέμματα μέσα σε επτά μήνες 

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το υπουργείο Περιβάλλοντος της Βραζιλίας δήλωσε ότι από τον Ιούλιο 2021 έως τον Ιούλιο 2022 σημειώθηκε μείωση της αποψίλωσης των δασών κατά 2,16% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Τα τελευταία στοιχεία έρχονται καθώς η Βραζιλία πλησιάζει στη χειρότερη περίοδο της ετήσιας καύσης στον Αμαζόνιο, όταν οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες συχνά βάζουν φωτιά σε περιοχές που αποψιλώθηκαν νωρίτερα μέσα στο έτος. Τα στοιχεία της Inpe δείχνουν ότι οι πυρκαγιές στην περιοχή τείνουν να κορυφώνονται τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Τον περασμένο μήνα, η περιβαλλοντική αρχή της Βραζιλίας χορήγησε μια αρχική άδεια που θα επιτρέψει την ασφαλτόστρωση ενός μεγάλου αυτοκινητόδρομου στο κέντρο του τροπικού δάσους, μια κίνηση που απειλεί να αυξήσει περαιτέρω την αποψίλωση των δασών.

ΠΗΓΗ: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος