Κορυφώνονται σήμερα Κυριακή της Αποκριάς οι παρελάσεις των καρναβαλιστών με γαϊτανάκια και παραδοσιακό κάψιμο του Καρνάβαλου σε κάθε γωνιά της χώρας. Μουσική, χορός και ξεφάντωμα στην βασίλισσα του καρναβαλιού στην Πάτρα, αλλά και στην Ξάνθη και το Ρέθυμνο όπου χιλιάδες καρναβαλιστές δίνουν τον παλμό…..
Το φετινό Πατρινό Καρναβάλι κορυφώνεται με τη μεγάλη παρέλαση των αρμάτων και την τελετή λήξης που αναμένεται για μια ακόμα φορά άκρως εντυπωσιακή. Παρακολουθήστε σε ζωντανή μετάδοση από την ΕΡΤ 3 τη μεγάλη παρέλαση του Πατρινού Καρναβαλιού 2026 με τη συμμετοχή 50.000 καρναβαλιστών.
Την ίδια ώρα κορυφώνεται και η κίνηση στις αγορές για το σαρακοστιανό τραπέζι.
Ανοιχτή είναι σήμερα η Βαρβάκειος Αγορά στην Αθήνα με τους Αθηναίους να κάνουν τα τελευταία ψώνια για το σαρακοστιανό τραπέζι. Η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη και η επάρκεια αγαθών ικανοποιητική. Όσον αφορά τις τιμές εκτιμάται ότι αυτές είναι αυξημένες περίπου 10-15% σε σχέση με πέρυσι. Οι γαρίδες ξεκινούν από 13 ευρώ το κιλό. Τα θράψαλα και τα καλαμάρια από 8 ευρώ, τα μύδια από 6 και οι κατεψυγμένες σουπιές από 10-12 ευρώ το κιλό. Ακριβό είναι φέτος το φρέσκο χταπόδι που η τιμή του κυμαίνεται στα 22-24 ευρώ, ενώ πέρυσι ήταν στα 18 ευρώ. Η τιμή του φρέσκου καλαμαριού ξεκινάει επίσης από τα 22 ευρώ το κιλό.
Η Βαρβάκειος αγορά θα παραμείνει ανοικτή έως τις 17:00 το απόγευμα για να ξανανοίξει στις 21:00 το βράδυ και θα παραμείνει ανοικτή όλη τη νύχτα μέχρι περίπου τις 12:00 της Καθαράς Δευτέρας.
Υποτονική ήταν η κίνηση σήμερα στο Καπάνι στη Θεσσαλονίκη. Όσοι δεν πρόλαβαν, θα μπορούν να προμηθευτούν θαλασσίνα για το σαρακοστιανό τραπέζι αύριο Καθαρά Δευτέρα, μέχρι τις 14:00 το μεσημέρι.
Σύνταγμα και Πλατεία Κοτζιά σήμερα, αύριο στον Λόφο του Φιλοπάππου
Στην Αθήνα οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με την μεγάλη παρέλαση στις 17:00 το απόγευμα στο Σύνταγμα.
Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου θα δώσει το μουσικό σήμα για την έναρξη της πομπής, η οποία από την πλατεία Συντάγματος θα κατηφορίσει την οδό Ερμού και από την Αιόλου θα καταλήξει στην πλατεία Κοτζιά. Στην πομπή ρυθμό θα δίνουν η ομάδα κρουστών Bloco Swingueira και τα Global Daoulia.
Χαρακτηριστικοί ξυλοπόδαροι θα συνοδεύουν τους καρναβαλιστές, καθώς και η Ελληνική Ομάδα Cheerleaders από τη Χοροκίνηση Ναυπλίου. Τον χορό θα σύρουν το Διεθνές Συμβούλιο Χορού – Τμήμα Αθηνών CID UNESCO και ο Σύλλογος Παραδοσιακών Χορών «Μόλυβος». Τη συμπεριληπτικότητα της γιορτής θα τονίσει η ομάδα της ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ. Από τις 16:00 ο ραδιοφωνικός σταθμός 92.3 Λάμψη θα μεταδίδει ζωντανά από την πλατεία Συντάγματος.
Στις 17:00 θα ξεκινήσει και το πάρτι στην πλατεία Κοτζιά, με τον Νίκο Ζώη από το 95.2 Athens DeeJay σ’ ένα live αποκριάτικο DJ set. Η παρέλαση αναμένεται να φτάσει στην πλατεία Κοτζιά κατά τις 18:00, οπότε και θα κορυφωθεί η γιορτή με μουσική, χορό κι ένα εντυπωσιακό bubble show με σαπουνόφουσκες. Την παρουσίαση της βραδιάς θα κάνει ο ηθοποιός Δημήτρης Μακαλιάς.
Την Καθαρά Δευτέρα (23/2) η Αθήνα θα υποδεχθεί όπως πάντα τη Σαρακοστή στον Λόφο του Φιλοπάππου. Στις 11:00 η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων θα καλωσορίσει το κοινό, ενώ στις 11:30 θα ξεκινήσει ένα νησιώτικο γλέντι με τους Νίκο Οικονομίδη και Κυριακή Σπανού. Θα προσφερθούν δωρεάν πλούσια σαρακοστιανά εδέσματα.
«Η Αθήνα γλεντά με εξωστρέφεια, συμμετοχή, χαρά και συμπερίληψη. Την Κυριακή της Αποκριάς, το κέντρο της πόλης μετατρέπεται σε μια μεγάλη σκηνή γιορτής για όλους. Την Καθαρά Δευτέρα στον Λόφο του Φιλοπάππου, κρατάμε ζωντανή την παράδοση με μουσική, σαρακοστιανά εδέσματα και χαρταετούς στον ουρανό της πόλης», δήλωσε ο δήμαρχος Χάρης Δούκας και πρόσθεσε: «Σας περιμένουμε όλες και όλους να γλεντήσουμε μαζί».
Κούλουμα στον Πειραιά
Την Καθαρά Δευτέρα η Παραλία Φρεαττύδας γίνεται το επίκεντρο της γιορτής, με ένα μεγάλο γλέντι με ζωντανή μουσική και χορό, σε ένα αυθεντικό «πανηγύρι» δίπλα στη θάλασσα. Ένα μουσικό ταξίδι στα νησιά μας και στις ρίζες της λαϊκής μας παράδοσης.
Για μία ακόμη χρονιά, η ΠΑΕ Ολυμπιακός θα βρίσκεται εκεί, προσφέροντας σε όλους σαρακοστιανά εδέσματα, την παραδοσιακή λαγάνα, χαλβά και καλό κρασί, δίνοντας γεύση στη μεγάλη αυτή γιορτή, ενώ μικροί και μεγάλοι θα συμμετάσχουν στο παραδοσιακό πέταγμα του χαρταετού.
Ο αγαπημένος ερμηνευτής Βαγγέλης Κονιτόπουλος στη φωνή και το λαούτο, ο Νίκος Χατζόπουλος στο βιολί, ο Νίκος Φιλιππίδης στο κλαρίνο και μια ομάδα 10 καλλιτεχνών δημιουργούν μια ατμόσφαιρα κεφιού και χορού με νησιώτικα και παραδοσιακά τραγούδια. Μαζί τους οι: Μιχάλης Κονιτόπουλος, Φωτεινή Κυριακίδου, Στέλιος Κούτσουκος, Δημήτρης Ρέππας, Παύλος Διαμαντόπουλος και Γιώργος Καρελιώτης.
H Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Πειραιά θα συνοδεύσει μουσικά την εκδήλωση.
Σε περίπτωση βροχής, η εκδήλωση θα γίνει στο 1ο Γενικό Λύκειο Καλλίπολης (Χατζηκυριακού 27).
Όλες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν και ανοιχτές για κατοίκους και επισκέπτες.
Γιορτάζει η Θεσσαλονίκη
Με παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια και πατροπαράδοτα έθιμα θα γιορταστούν και φέτος, ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας, 23 Φεβρουαρίου 2026, τα Κούλουμαστις Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Θεσσαλονίκης και στη Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας.
Στην Πλατεία Τσιάτρα, στο Σέιχ Σου, από τις 11:00 π.μ. έως τις 15:00. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει αναβίωση πατροπαράδοτων εθίμων με τη διανομή παραδοσιακών εδεσμάτων και χαρταετών. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν: Παραδοσιακή μουσική ορχήστρα και θα συμμετέχουν χορευτικά συγκροτήματα της πόλης.
Στην Πλατεία Μικρασιατικού & Θρακικού Ελληνισμού του Πολιτιστικού Κέντρου Τούμπας, (Γρ. Λαμπράκη και Κλεάνθους 57) από τις 11:00 έως τις 15:00. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει παραδοσιακό γλέντι με τη συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων Τούμπας, συνοδεία ζωντανής ορχήστρας και διανομή νηστίσιμων εδεσμάτων και κρασιού στους παρευρισκόμενους.
Στο άλσος της Νέας Ελβετίας, από τις 11:00 π.μ. έως τις 15:00.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει την αναβίωση πατροπαράδοτων εθίμων (διανομή παραδοσιακών εδεσμάτων κ.ά.), καθώς και τη συμμετοχή παραδοσιακών χορευτικών σχημάτων
Στην αυλή του παλιού Δημοτικού Σχολείου Τριανδρίας, από τις 11:00 π.μ. έως τις 15:00, με κρασί, εδέσματα, μουσική και τη συμμετοχή της Εθελοντικής Χορευτικής Ομάδας Τριανδρίας.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος