Αποκάλυψη ναυάρχου Πολίτη στο ertnews: «Το 2004 όταν ήμουν σύμβουλος Σπ. Σπηλιωτοπούλου μας ειδοποίησαν ότι τα τηλέφωνα στο Υπουργείο παρακολουθούνταν»

Για το επίμαχο θέμα των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων και στο τί συνέβαινε στις δικές τους θητείες μίλησαν στην ΕΡΤ ο ναύαρχος Βασίλης Πολίτης και ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας και επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης.

Αναφορικά με τις υποκλοπές δήλωσε ο ναύαρχος Βασίλης Πολίτης: «Δεν είναι πρώτη φορά που γίνονται υποκλοπές. Γινόντουσαν, γίνονται και θα γίνονται. Εγώ απλώς θα σας μεταφέρω κάτι από την εμπειρία μου. Το 2004 όταν ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας ο Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος και εγώ σύμβουλος ευρωπαϊκής Αμυντικής Πολιτικής στο γραφείο του, μας ειδοποίησε δημοσιογράφος ότι τα τηλέφωνα παρακολουθούνται και με τον τρόπο που παρακολουθούνταν. Υπάρχει ένας οργανισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τον οποίο μας παρακολουθούσαν. Ονομάζεται European Anti-Fraud Office, το οποίο χρησιμοποιούν λογισμικά και διάφορα μηχανήματα υποκλοπών που αφορούν για παραχαράξεις, για οικονομικά εγκλήματα, τα οποία όμως τα δίνουν μερικές φορές και στην ΕΥΠ».

Ο κ. Πολίτης αναφερόμενος σε εκείνη την περίοδο είπε πως: «Ενημερώθηκε τότε ο υπουργός ο κος Βουλγαράκης, ο οποίος ήταν υπουργός Δημοσίας Τάξεως και ο κ. Κοραντής που ήταν διοικητής της ΕΥΠ. Αμέσως βρήκαν ποιος ήταν και το θέμα έληξε και δεν έγινε κάτι εναντίον του στρατεύματος. Ήταν άτομο μέσα από τη χώρα το πρόσωπο που μας παρακολουθούσε και τιμωρήθηκε».

«Θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια θα πρέπει να χρήζουν και να γίνεται χειρισμός της κρίσης κάπως διαφορετικά. Υπάρχουν καταγγελίες από τον κύριο Βαξεβάνη που λέει ότι υπάρχουν ζητήματα υποκλοπών, πιστεύω ότι έπρεπε να γίνει δικαστική έρευνα και να βρεθεί μια λύση για αυτά τα ζητήματα. Στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι πάρα πολύ άσχημο να ξέρει ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων,του στρατού, της αεροπορίας, του Ναυτικού ότι παρακολουθούνται» επισήμανε προσθέτοντας:

«Σε όλα τα λογισμικά μπορούμε να κάνουμε υποκλοπές. Μπορούμε να τα ακολουθήσουμε και να τα παρακολουθήσουμε. Υπάρχουν εταιρείες που τις πληρώνεις και ανάλογα με τα πόσα λεφτά τους δίνεις σου δίνουν διάφορες βιομηχανικές πληροφορίες. Οι παρακολουθήσεις γίνανε γύρω γύρω από τους εξοπλισμούς γιατί θέλανε να ξέρουν τι γίνεται με τους εξοπλισμούς. Για αυτό και ο κ. Λάγιος, ο κ. Αλεξόπουλος ήταν μέσα στη λίστα παρακολουθήσεων»

«Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών είναι να παρέχει και να κάνει παρακολουθήσεις για λόγους εθνικής ασφαλείας. Δυστυχώς όμως, τους τελευταίους χρόνους, για διάφορους κομματικούς λόγους γίνονται παρακολουθήσεις. Έχει γίνει και με την προηγούμενη κυβέρνηση και παλαιότερα με το ΠΑΣΟΚ».

Κλείνοντας δήλωσε: «Πρέπει να διαλευκανθεί άμεσα και αν υπάρχουν κάποιοι υπαίτιοι που δώσανε κάποιες εντολές και υπέγραψαν κάποιες διαταγές, να γίνει αυτό πρέπει να γίνει ώστε να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη»

Ε. Αποστολάκης: «Οι αρχηγοί των Ένοπλων Δυνάμεων κουβεντιάζουν εξαιρετικά σημαντικά θέματα ασφαλείας και πληροφορίες οι οποίες δεν είναι για να βγαίνουν στον αέρα»

«Είναι μια τορπίλη στις σχέσεις του στρατεύματος με την κοινωνία και με την ίδια τη κυβέρνηση. Όταν τίθεται υπό αμφισβήτηση η αξιοπιστία και η εχεμύθεια των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, εκεί μπαίνει ένα πολύ σοβαρό θέμα. Δηλαδή ή εμπιστευόμαστε ή δεν εμπιστευόμαστε τις Ένοπλες δυνάμεις», τόνισε ο πρώην υπουργός.

Σχετικά με το κατά πόσο σοβαρή μπορεί να θεωρηθεί η παρακολούθηση των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων δήλωσε: «Οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων είναι τέτοιες οι θέσεις τους, οι συναντήσεις τους και οι επικοινωνίες που έχουν, στις οποίες κουβεντιάζουν εξαιρετικά σημαντικά θέματα ασφαλείας και πληροφορίες οι οποίες δεν είναι για να  βγαίνουν στον αέρα»

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι έχει παρακολουθηθεί ο ίδιος απάντησε: «Οποιοσδήποτε είναι σε θέση υψηλή σαν κρατικός λειτουργός, θα πρέπει να έχει υπόψιν του ότι οτιδήποτε λέει θα πρέπει να έχει και επιφύλαξη ότι μπορεί να υποκλέπτει. Όλοι προσέχουμε τι λέμε. Δεν είναι ασφαλές τίποτα».

«Όταν έρχεται μια είδηση από δημοσιογράφους υποτίθεται τις έχουν διασταυρώσει και έχει κάποια επιχειρήματα να την υποστηρίξει και κάποιες πηγές οι οποίες θα δείξουν αν είναι αλήθεια ή όχι. Ωστόσο,αυτό το θέμα θέτει σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία των νόμων και των Ενόπλων Δυνάμεων» ανέφερε.

Κλείνοντας δήλωσε: «Εγώ έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Θεωρώ ότι θα πρέπει να κινηθεί με γρήγορους ρυθμούς, γιατί αυτή η εκκρεμότητα και αυτό το θέμα είναι κάτι που δεν πρέπει να αιωρείται. Πρέπει να κλείσει όσο γίνεται πιο γρήγορα να ξεκαθαριστεί αν πράγματι έχει συμβεί, αν έχει συμβεί, ποιος το έκανε, ποιος υπέγραψε, ποιος έχει την ευθύνη και ποιος είναι αυτός που δίνει πλέον».

Πηγή: ΕΡΤ
Επιμέλεια: Μαρίνα Τζάνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος