Απειλείται η παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων από χάκερ;

Τα σύγχρονα «έξυπνα» γεωργικά μηχανήματα και γενικότερα η «γεωργία ακριβείας», είναι ευάλωτα σε κακόβουλους χάκερ, αφήνοντας τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων εκτεθειμένες σε κίνδυνο, προειδοποιούν οι ειδικοί. Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, οι ειδικοί φοβούνται πως οι χάκερ θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν ελαττώματα στο γεωργικό υλικό που χρησιμοποιείται για τη φύτευση και τη συγκομιδή των καλλιεργειών.

Πρόσφατη έκθεση του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ ανέφερε ότι οι αυτόματοι ψεκαστήρες, τα drones και οι ρομποτικές μηχανές συγκομιδής θα μπορούσαν να παραβιαστούν από χάκερ. Εν τω μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση και το FBI έχουν προειδοποιήσει ότι η απειλή των κυβερνοεπιθέσεων αυξάνεται.

Η «έξυπνη» τεχνολογία χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο για να καταστήσει τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις πιο αποδοτικές και παραγωγικές – για παράδειγμα, μέχρι τώρα η απαιτητική σε εργασία συγκομιδή ευαίσθητων καλλιεργειών τροφίμων, όπως τα σπαράγγια, γίνονταν μόνο χειρωνακτικά.

Η τελευταία γενιά γεωργικών ρομπότ χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη, ελαχιστοποιώντας την ανθρώπινη συμμετοχή. Μπορεί να συμβάλλουν στην κάλυψη της έλλειψης εργατικού δυναμικού ή στην αύξηση της απόδοσης, αλλά ο φόβος για τον εγγενή κίνδυνο ασφάλειας αυξάνεται, εντείνοντας τις ανησυχίες για τις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων που ήδη απειλούνται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον κορονοϊό.

«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ότι άνθρωποι οπουδήποτε στον κόσμο θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να αναλάβουν τον έλεγχο αυτών των μηχανών» δήλωσε ο Κρις Τσαβάς, συνιδρυτής της Muddy Machines, η οποία δοκιμάζει ένα αυτόνομο ρομπότ συγκομιδής σπαραγγιών με την ονομασία Sprout.

Είπε ότι δυνητικά κάποιος θα μπορούσε να οδηγήσει το Sprout σε έναν φράχτη ή ένα χαντάκι ή να το εμποδίσει εντελώς να λειτουργήσει, γι’ αυτό η εταιρεία συνεργάζεται με ερευνητές ασφαλείας για να αντιμετωπίσει τυχόν ευπάθειες στα συστήματα.

Η καλλιέργεια σπαραγγιών είναι απίθανο να αποτελέσει πρωταρχικό στόχο, αλλά ο Τσαβάς πιστεύει ότι κακόβουλοι χάκερ θα μπορούσαν να απειλήσουν κρίσιμες γεωργικές υποδομές. Όπως αναφέρει το BBC, ούτε οι μεγαλύτερες εταιρείες είναι ασφαλείς από τους χάκερ. Ορισμένοι χρησιμοποιούν ransomware: κακόβουλο κώδικα που μπορεί να κρυπτογραφήσει δεδομένα και να κλειδώσει συστήματα. Πέρυσι, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες επεξεργασίας κρέατος στον κόσμο, η JBS, πλήρωσε λύτρα ύψους 11 εκατ. δολαρίων για να λήξει μια κυβερνοεπίθεση. Αυτόν τον μήνα, η κορυφαία γεωργική εταιρεία των ΗΠΑ, AGCO, επλήγη από επίθεση ransomware που επηρέασε την παραγωγή.

Τον Απρίλιο, μια ομάδα επίσημων κυβερνητικών αρχών κυβερνοασφάλειας από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, προειδοποίησε ότι χάκερ που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, θα μπορούσαν να στοχεύσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού ως ένα κομμάτι ζωτικής σημασίας των εθνικών υποδομών της Δύσης.

Ένας ηθικός χάκερ, ο οποίος χρησιμοποιεί το όνομα Sick Codes και ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε στο BBC ότι είχε ανακαλύψει αδυναμίες στο λογισμικό της John Deere, τις οποίες είχε αναφέρει. Είπε ότι βρήκε τρόπο να αποκτήσει πρόσβαση σε πληροφορίες της εταιρείας και σε δεδομένα μηχανημάτων μέσω ιστότοπων και εφαρμογών. Ο Sick Codes δήλωσε ότι είχε επίσης βρει ευπάθειες σε συστήματα που χρησιμοποιεί η CNH Industrial, η οποία κατασκευάζει τα γεωργικά μηχανήματα New Holland. Φοβάται δε, ότι είναι θέμα χρόνου κάποιος άλλος χάκερ να βρει κρίσιμα τρωτά σημεία και να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στις ήδη ευάλωτες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων.

Ο γίγαντας της κατασκευής γεωργικών μηχανημάτων, John Deere, δήλωσε ότι η προστασία των πελατών, των μηχανημάτων και των δεδομένων τους, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την εταιρεία. Ο Τζέιμς Τζόνσον, επικεφαλής ασφαλείας της John Deere, δήλωσε στο BBC ότι η εταιρεία συνεργάζεται με διάφορους ηθικούς χάκερ για να αντιμετωπίσει τα τρωτά σημεία που έχουν βρει. Πρόσθεσε δε, ότι αυτά που έχει βρει μέχρι στιγμής ο Sick Codes δεν αποτελούν απειλή για τους πελάτες ή τα μηχανήματά τους.

«Καμία εταιρεία, συμπεριλαμβανομένης της John Deere, δεν έχει ανοσία στα ευάλωτα σημεία, αλλά εργαζόμαστε ακούραστα για να προστατεύσουμε τους πελάτες μας και τον ρόλο που διαδραματίζουν στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων», πρόσθεσε ο επικεφαλής. Εκπρόσωπος της CNH Industrial δήλωσε ότι λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη την ασφάλεια και πρόσθεσε ότι η εταιρεία επενδύει συνεχώς στη βελτίωση της ασφαλείας.

ΠΗΓΗ: BBC 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος