Απαιτείται επειγόντως περισσότερη υποστήριξη στους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τον πόλεμο και προς την Μολδαβία

«Πέρα από την άμεση ανθρωπιστική ανταπόκριση που έχουν ήδη παρασχεθεί από τα ευρωπαϊκά κράτη στους ανθρώπους που εγκατέλειψαν τον πόλεμο στην Ουκρανία, απαιτείται επειγόντως περισσότερη υποστήριξη για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και για την υποστήριξη των χωρών άφιξης, ιδίως της Δημοκρατίας της Μολδαβίας », δήλωσε  η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, μετά την τριήμερη αποστολή της στη Δημοκρατία της Μολδαβίας.

Mητέρες με παιδιά ανησυχούν για το άμεσο μέλλον τους

«Συνάντησα και άκουσα δεκάδες ανθρώπους που έφυγαν από τον πόλεμο – σε ένα κέντρο υποδοχής στο Κισινάου, στην ουκρανική πλευρά του συνοριακού περάσματος κοντά στην Παλάνκα και σε άλλες τοποθεσίες σε όλη τη Δημοκρατία της Μολδαβίας. Για πολλούς από αυτούς, η πρώτη τους νύχτα που πέρασαν στη Δημοκρατία της Μολδαβίας ήταν η πρώτη τους ήσυχη νύχτα μετά από πολύ καιρό. Όμως η σύγχυση, η αγωνία και το τραύμα φαίνονται ξεκάθαρα στα μάτια τους. Τα λόγια τους εκφράζουν θυμό και αγωνία. Οι μητέρες με παιδιά ανησυχούν για το άμεσο μέλλον τους. Ένα μικρό αγόρι μου εκμυστηρεύτηκε τον φόβο του για τον πόλεμο. Οι ηλικιωμένοι περιέγραψαν πώς οι ζωές τους ξεριζώθηκαν ξαφνικά από τους βομβαρδισμούς. Άνθρωποι που ταξίδεψαν για πολλές μέρες και σε μεγάλες αποστάσεις για να φέρουν τις οικογένειές τους ασφαλείς περιμένουν τώρα σε μεγάλες ουρές στη συνοριακή διάβαση. Είναι αισιόδοξοι αλλά κουρασμένοι.

Καθώς η Επίτροπος ολοκλήρωσε την αποστολή της, ο αριθμός εκείνων που διέφυγαν από την Ουκρανία έφτασε τα 2 εκατομμύρια άτομα σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Σφηνωμένη ανάμεσα στην πληγείσα από τον πόλεμο Ουκρανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Δημοκρατία της Μολδαβίας αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου κατάσταση αντιμετώπισης εκτοπισμού μεγάλης κλίμακας. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 243.000 άνθρωποι έχουν εισέλθει στη χώρα και σχεδόν 100.000 παρέμειναν στη χώρα τη στιγμή της επίσκεψης. Πολλοί περισσότεροι περιμένουν, σε ουρές στα σύνορα σε μεγάλες ουρές αυτοκινήτων και με τα πόδια, αγωνιώντας να φτάσουν στην ασφάλεια.

Υιοθέτηση μακροπρόθεσμης προσέγγισης στην Μολδαβία

Οι αρχές της Μολδαβίας, οι ΜΚΟ και πολλοί απλοί πολίτες έχουν αντισταθεί στην τρομακτική πρόκληση επιστρατεύοντας μια ανθρωπιστική απάντηση, συντονίζοντας την παροχή βοήθειας για την κάλυψη των βασικών αναγκών των αφικνούμενων ανθρώπων, καθιστώντας διαθέσιμα κέντρα υποδοχής και διασφαλίζοντας ιατρική, ψυχοκοινωνική και διοικητική υποστήριξη

Προκειμένου να προστατευθούν τα δικαιώματα των ατόμων που φεύγουν από την Ουκρανία και αποφασίζουν να παραμείνουν στη Δημοκρατία της Μολδαβίας, θα πρέπει να υιοθετηθεί μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση και να προβλεφθούν εγκαίρως στρατηγικές και μέτρα ένταξης, μεταξύ άλλων μέσω της δημιουργίας ευκαιριών για τα παιδιά πρόσφυγες. συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους και προσφέροντας ψυχολογική βοήθεια σε όλους όσους τη χρειάζονται. «Ακόμη και με την τεράστια βοήθεια και συμπόνια, οι ανθρώπινες συνέπειες αυτού του πολέμου για τον λαό της Ουκρανίας είναι ανεξιχνίαστες. Τους έχουν στερήσει τα πιο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και η αξιοπρέπειά τους κλονίστηκε. Οι βαθιές πληγές που προκλήθηκαν από αυτόν τον πόλεμο θα χρειαστούν πολύ χρόνο για να επουλωθούν», κατέληξε ο Επίτροπος.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος