Όσο και αν ακούγεται τραβηγμένος, ο τίτλος είναι πέρα για πέρα αληθινός. Ο αγαπημένος του κοινού Μάρκος Σεφερλής ακύρωσε τις τρεις τελευταίες παραστάσεις του “Τούτσι” έπειτα από σύσταση του γιατρού του. Ένα διάστρεμμα που τον ταλαιπωρούσε από την προηγούμενη εβδομάδα κρίθηκε απαγορευτικό τόσο για την ολοκλήρωση των παραστάσεων όσο και για την άμεση ανάρρωσή του. Βλέπετε, στο “Τούτσι” —το μιούζικαλ που βασίζεται στην επιτυχημένη χολιγουντιανή ταινία της δεκαετίας του ’80 (1982)— ο πρωταγωνιστής (στην ελληνική διασκευή, ο Μάρκος Σεφερλής) καλείται να αλλάζει συνεχώς παπούτσια: από αντρικά σε γυναικεία τακούνια. Η συνεχής εναλλαγή ύψους και στυλ υποδήματος θα επιβάρυνε την αποκατάσταση του τραυματισμού.
Το πολυβραβευμένο Τούτσι, τόσο ως ταινία μυθοπλασίας όσο και ως μιούζικαλ, αφηγείται την ιστορία ενός ταλαντούχου ηθοποιού που αρνείται τους συμβιβασμούς, με αποτέλεσμα να μένει συχνά χωρίς δουλειά. Όταν παρατηρεί πως οι γυναίκες που τα καταφέρνουν στον χώρο έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν τους δικούς τους όρους, μεταμφιέζεται και επανεμφανίζεται ως Τούτσι. Η επιτυχία έρχεται αμέσως, με τον ίδιο να θριαμβεύει σε τηλεοπτική σαπουνόπερα. Ωστόσο, το σύμπαν σύντομα του επιβάλλει ένα προσωπικό δίλημμα: θα μπορούσε να προδώσει το μυστικό του για να αποκαλύψει τις πραγματικές του προθέσεις στη συμπρωταγωνίστριά του, την οποία έχει ερωτευτεί;
Όπως έχει αναφέρει και η Τζέσικα Λανγκ σε παλιότερη συνέντευξή της, το Τούτσι είναι ίσως από τις τελευταίες μεσαίου κόστους ταινίες που κατάφεραν να βρουν τη θέση που τους άξιζε στο box office. Σήμερα, τα στούντιο τείνουν να επενδύουν είτε σε εντελώς ανεξάρτητες παραγωγές είτε σε blockbusters, αποφεύγοντας τις μεσαίες παραγωγές λόγω του απρόβλεπτου οικονομικού τους ρίσκου.
Αντίστοιχα ρίσκα αναλαμβάνει και ο Μάρκος Σεφερλής, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του παραγωγού, φέρνοντας στις ελληνικές σκηνές διεθνή μιούζικαλ προσαρμοσμένα τόσο για το κοινό που τα αγαπά όσο και για εκείνο που ακολουθεί τον ίδιο στα κωμικά μονοπάτια των θεατρικών του επιλογών.
Με την ιδιότητα του παραγωγού και πρωταγωνιστή, ο Μάρκος Σεφερλής παρουσίασε το “Σρεκ” πριν από δύο χρόνια —και σύμφωνα με πηγές, θα το επαναφέρει και την επόμενη σεζόν για λίγες παραστάσεις στο θέατρο “Περοκέ”. Όσο για την “Τούτσι”, θα συνεχίσει την πορεία της και του χρόνου… πάνω σε στιλέτο.
Το μιούζικαλ στην Ελλάδα, στην εποχή μετά την Αλίκη Βουγιουκλάκη, διατηρήθηκε ζωντανό κυρίως χάρη στον Μιχάλη και τη Βανέσα Αδάμ, οι οποίοι έφεραν διεθνείς παραγωγές στο θέατρο “Μπάντμινγκτον” (όπως το Mamma Mia!, Η Πεντάμορφη και το Τέρας κ.ά.). Μετά την εμπορική επιτυχία αυτών των παραστάσεων, ακολούθησε μια νέα φάση με διασκευές μιούζικαλ από Έλληνες συντελεστές σε περιορισμένο αριθμό παραστάσεων (Οι Περιπέτειες της Πρισίλλα, Βασίλισσας της Ερήμου κ.ά.), αλλά και με αφιερωματικού χαρακτήρα ή πρωτότυπα μουσικά θεάματα.
«Η εποχή της Θέμιδας Μαρσέλλου», όπως την αποκαλούν χαριτολογώντας οι θαυμαστές της, ξεκίνησε με το Rent και συνεχίζει μέχρι σήμερα, κυρίως με οικογενειακού προσανατολισμού μιούζικαλ όπως Ματίλντα, Αναστασία, Η Μελωδία της Ευτυχίας, Αν Υπάρχει κ.ά., που περιοδικά επανέρχονται ή εμπλουτίζονται. Μάλιστα, την περίοδο του εγκλεισμού, ο Μάρκος Σεφερλής πρωταγωνίστησε σε musical παραγωγής της ίδιας, το Hairspray, το οποίο δυστυχώς δεν κατάφερε να συναντήσει το κοινό που του άξιζε λόγω των περιορισμών της πανδημίας.
Αξιοσημείωτη ήταν η ανταπόκριση των ανθρώπων στο ταμείο του θεάτρου “Περοκέ”: την Παρασκευή, όταν η παράσταση των 21:00 ακυρώθηκε εκτάκτως στις 17:00, φρόντισαν να καθοδηγήσουν τους θεατές προς κοντινά θέατρα, ώστε η αναποδιά να μη σταθεί εμπόδιο στη διασκέδασή τους.
Περαστικά λοιπόν στον Μάρκο Σεφερλή! Ευχόμαστε σύντομα να φορέσει ξανά —όχι μόνο τις γόβες που, όπως μας είπαν χαρακτηριστικά οι άνθρωποι του θεάτρου, του απαγόρευσε ο γιατρός— αλλά και το χαμόγελο που τόσο απλόχερα χαρίζει στο κοινό του. Γιατί δεν είναι ούτε εύκολο ούτε αυτονόητο: ο κορυφαίος στο είδος της επιθεωρησιακής και της κωμωδίας καταστάσεων καταφέρνει να ισορροπεί τα ρίσκα, να δίνει δουλειά σε πολυμελείς θιάσους νέων παιδιών, εμπλουτίζοντας το βιογραφικό και την εμπειρία τους με κείμενα και παραστάσεις που μέχρι πρότινος «έτρεχαν» μόνο στο Broadway ή το West End.
Αξίζει να αναφέρουμε, σε πιο ανεκδοτολογικό τόνο, ότι η κινηματογραφική ταινία Tootsie ενέπνευσε —έστω και χαλαρά— τη βιντεοταινία Γλυκιά μου Κούτσι από το Χαλκούτσι, καθώς μοιράζονται παρόμοια θεματολογία και παιγνιώδη τίτλο. Η Tootsie χάρισε επίσης μία ακόμη υποψηφιότητα για Όσκαρ στον Ντάστιν Χόφμαν, ο οποίος ενσάρκωσε τον ομώνυμο ρόλο.
Ανάμεσα στις πρόσφατες επιτυχίες του μουσικού θεάτρου του Broadway, που έχουν ως κοινό στοιχείο ότι τον κεντρικό γυναικείο ρόλο υποδύεται άντρας, ξεχωρίζουν τα Hairspray, Tootsie και Mrs. Doubtfire. Τους δύο πρώτους ρόλους έχει ήδη ενσαρκώσει σε μιούζικαλ ο Μάρκος Σεφερλής, ενώ τον τελευταίο τον έχει παρουσιάσει σε πρόζα αρκετά χρόνια πριν.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος