Απαγορεύεται η είσοδος στο Κόσοβο οχημάτων με σερβικές πινακίδες – Με οδοφράγματα απαντούν οι Σέρβοι

Ένταση επικρατεί στα διοικητικά σύνορα Κοσόβου –Σερβίας όπου οι συνοριακές αρχές του Κοσόβου, από σήμερα το πρωί, δεν επιτρέπουν την είσοδο οχημάτων που φέρουν σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας και ζητούν την αντικατάσταση τους με προσωρινές δοκιμαστικές πινακίδες.

Ανταπόκριση από το Βελιγράδι: Νίκος Πέλπας

Οι κάτοχοι των οχημάτων είναι αναγκασμένοι να αφαιρούν τις σερβικές πινακίδες όταν εισέρχονται στο Κόσοβο και να τις αντικαθιστούν με τις προσωρινές πινακίδες που εκδίδει, επί τόπου,  η συνοριακή αστυνομία του Κοσόβου καταβάλλοντας το αντίτιμο των πέντε ευρώ για διάρκεια παραμονής έως και εξήντα ημέρες. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών του Κοσόβου το μέτρο αυτό αποτελεί εφαρμογή της αρχής της αμοιβαιότητας μιας και η Σερβία από το 2008 –όταν το Κόσοβο κήρυξε την ανεξαρτησία του – επιβάλει την χρήση προσωρινών πινακίδων για τα οχήματα από το Κόσοβο.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλπμιν Κούρτι δήλωσε ότι το μέτρο αυτό επιβλήθηκε εξαιτίας της συμπεριφοράς του Βελιγραδίου και δεν αποτελεί πρόθεση της κυβέρνησης του να αποτρέψει την είσοδο στο Κόσοβο πολιτών από την Σερβία. Η συνοριακή αστυνομία προχώρησε επίσης σε κατασχέσεις πινακίδων που φέρουν τα αρχικά πόλεων του Κοσόβου αλλά εκδίδονται στην Σερβία. Σημειώνεται ότι η Συμφωνία των Βρυξελλών που υπεγράφη το 2011 απαγορεύει την έκδοση πινακίδων στην κεντρική Σερβία με τα αρχικά πόλεων του Κόσοβου. Τέτοιες πινακίδες φέρουν κυρίως τα οχήματα πολιτών του Κοσόβου σερβικής εθνότητας οι οποίοι δεν αρνούνται να χρησιμοποιήσουν τις κοσοβάρικες πινακίδες κυκλοφορίας.

Στην συνοριακή διάβαση Γιάρινιε από το πρωί έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενες αντιδράσεις του σερβικού πληθυσμού. Η διεθνής στρατιωτική δύναμη KFOR βρίσκεται επίσης σε κατάσταση επιφυλακής.  Οι Σέρβοι της περιοχής έστησαν οδοφράγματα στην κεντρική οδική που οδηγεί στα σύνορα εμποδίζοντας την κίνηση όλων των οχημάτων ενώ ζήτησαν την παρέμβαση του Βελιγραδίου. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συγκάλεσε για αύριο έκτακτη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβούλιου Αμύνης. Η ΕΕ απηύθυνε έκκληση και στις δύο πλευρές να αποφύγουν τις μονομερείς ενέργειες και να λύσουν όλες τις διαφορές με διάλογο. Στο Βελιγράδι απόψε έρχεται ο ειδικός διαμεσολαβητής της ΕΕ για το ζήτημα του Κοσόβου Μίροσλαβ Λάιτσακ ο οποίος θα συναντηθεί με το πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.         

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος