Ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις δήλωσε την Πέμπτη (26/2) ότι η Τσεχική Δημοκρατία «σίγουρα δεν» στοχεύει στην επίτευξη των νέων υψηλότερων επιπέδων αμυντικών δαπανών που πρότεινε το ΝΑΤΟ, σηματοδοτώντας μια σαφή απόκλιση από την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης.
Η λαϊκιστική κυβέρνηση με επικεφαλής το κόμμα ANO, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Δεκέμβριο, προσπαθεί να προωθήσει από το κοινοβούλιο έναν αναθεωρημένο προϋπολογισμό για το 2026, αλλά έχει επικριθεί για τη μείωση των αμυντικών δαπανών.
Ο Μπάμπις είχε δηλώσει πριν από τις εκλογές του περασμένου έτους ότι ο στόχος του ΝΑΤΟ για σταδιακή αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ ήταν μη ρεαλιστικός.
Ερωτηθείς σε διαδικτυακή συνέντευξη στο Denik.cz εάν η κυβέρνηση ήταν σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ που ορίστηκε στη συμφωνία του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός είπε: «Σίγουρα όχι». Είπε ότι «η προτεραιότητα είναι η υγεία των πολιτών, ώστε να μπορούν να ζήσουν πολλά χρόνια».
Ο Μπάμπις κέρδισε τις εκλογές με την υπόσχεση να επικεντρωθεί στο βιοτικό επίπεδο αυξάνοντας τους μισθούς, μειώνοντας τους φόρους και παρέχοντας νέα επιδόματα.
Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός του 2026 μειώνει τις αμυντικές δαπάνες στο 2,1% του ΑΕΠ, από το σχέδιο της προηγούμενης κεντροδεξιάς κυβέρνησης που ήταν 2,35%.
Ο υπουργός Άμυνας Γιαρομίρ Ζούνα δήλωσε την Τετάρτη ότι το τρέχον επίπεδο δεν θα επηρεάσει τα έργα εκσυγχρονισμού του στρατού.
Ο πρώην πρωθυπουργός Πέτρ Φιάλα, ένθερμος υποστηρικτής του Κιέβου στον πόλεμο με τη Ρωσία, επέκρινε τη θέση του Μπάμπις, λέγοντας ότι η ασφάλεια θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση.
H σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει την τσεχική πρωτοβουλία για την αγορά πυρομαχικών μεγάλου διαμετρήματος για την Ουκρανία, που χρηματοδοτούνται από συνεισφορές χωρών όπως η Γερμανία. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει σταματήσει να διαθέτει δικά της κεφάλαια στο πρόγραμμα, διατηρώντας μόνο τον συντονισμό και την εφοδιαστική.
Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου
Πηγή: Reuters, news.ro
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος