Το συνοριακό πέρασμα της Ράφα μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου, θα ανοίξει ξανά τη Δευτέρα (20/10) για όσους επιστρέφουν στη Γάζα, δήλωσε σήμερα Σάββατο, η παλαιστινιακή πρεσβεία στην Αίγυπτο, αλλά η μοναδική πύλη της περιοχής προς τον έξω κόσμο θα παραμείνει κλειστή για όσους προσπαθούν να φύγουν.
Ωστόσο, λίγο αργότερα, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία τονίζει ότι το πέρασμα δεν θα ανοίξει ξανά «μέχρι νεωτέρας» και προσθέτει ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς η Χαμάς θα εκπληρώσει τον ρόλο της στην επιστροφή όλων των σορών των νεκρών ομήρων.
Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, είχε δηλώσει την περασμένη Πέμπτη ότι το πέρασμα πιθανότατα θα ανοίξει ξανά την Κυριακή – ένα ακόμη βήμα στην εύθραυστη εκεχειρία.
Το πέρασμα της Ράφα είναι το μόνο που δεν ελεγχόταν από το Ισραήλ πριν από τον πόλεμο. Είναι κλειστό από τον Μάιο του 2024, όταν το Ισραήλ ανέλαβε τον έλεγχο της πλευράς της Γάζας. Ένα πλήρως ανοιχτό πέρασμα θα διευκόλυνε τους κατοίκους της να αναζητήσουν ιατρική περίθαλψη, να ταξιδέψουν ή να επισκεφθούν την οικογένειά τους στην Αίγυπτο, όπου ζουν δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι.
Μέχρι τώρα, δεν είναι σαφές ποιος θα διαχειρίζεται την πλευρά της Γάζας, η οποία έχει υποστεί τεράστιες ζημιές, μόλις τελειώσει ο πόλεμος.
Πηγή: Associated Press
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος