Ομαλά εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία, μετάτα 6,1 Ρίχτερ που σημειώθηκαν τα ξημερώματα, στα ανοιχτά του Λασιθίου. Η δόνηση προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, μόνο περιορισμένες ζημιές σε παλιά κτίρια. Οι αυτοψίες σε σχολεία συνεχίζονται, ενώ στην περιοχή μεταβαίνει ο αρμόδιος υπουργός και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.
Από το σεισμό σημειώθηκαν κατολισθήσεις μικρής κλίμακας και ζημιές κυρίως σε ετοιμόρροπα ή διατηρητέα κτήρια, προσόψεις κτηρίων. Παράλληλα, σημειώθηκαν πτώσεις αντικειμένων σε σπίτια και καταστήματα του Ηρακλείου, χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί ή σοβαρές ζημιές.
Κλιμάκια των υπηρεσιών του Δήμου πραγματοποιούν από το πρωϊ ελέγχους. Προτεραιότητα δίνεται στις σχολικές μονάδες.
Κλειστό για δύο ώρες έμεινε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, καθώς από τον σεισμό ορισμένα εκθέματα μετακινήθηκαν μέσα στις προθήκες ή έφυγαν από τις βάσεις τους.
Αν και ο σεισμός έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές της χώρας, ακόμα και στην Αττική οι μετασεισμοί είναι μικρότερης έντασης, με τους δύο μεγαλύτερους να φτάνουν μόλις στα 3,5 Ρίχτερ. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η νέα δόνηση δεν σχετίζεται με 6,1 Ρίχτερ που είχαμε πριν από λίγες μέρες στην περιοχή της Κάσου. Τονίζουν όμως, ότι και οι δυο σεισμοί λειτουργούν με τον ίδιο μηχανισμό. Είναι δηλαδή σεισμοί που συνδέονται με την υποβήθηση της αφρικανικής πλάκας κάτω από την επιφάνεια του Αιγαίου.
Το μεγάλο εστιακό βάθος του σεισμού αλλά και το οτι το επίκεντρο βρισκόταν μέσα στον θαλάσσιο χώρο, βοήθησαν στο να αποφευχθούν πιο σοβαρές ζημιές ή τραυματισμοί.
Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο ΕΡΤΝews σημείωσε: “Το μέγεθος του σεισμού είναι αρκετά μεγάλο. Βέβαια είναι στον υποθαλάσσιο χώρο στη λεγόμενη οπίσθιο τάφρο, δεν είναι πάνω στο τόξο, είναι στην τάφρο. Είναι ένα μέγεθος αρκετά μεγάλο, το οποίο έγινε εντονότατα αισθητό σε όλη τη βόρεια Κρήτη. Νομίζω ότι οι επιπτώσεις από αυτόν τον σεισμό θα είναι περιορισμένες” πρόσθεσε.
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Βασίλης Καραστάθης έκανε λόγο για έναντυπικό σεισμό ενδιάμεσου βάθους. “Όλοι οι σεισμοί βάθους έχουν να κάνουν με τον μηχανισμό της υποβοήθησης της αφρικανικής πλάκας κάτω από το Αιγαίο. Είναι και αυτός ο λόγος ο οποίος δεν μας ανησυχεί. Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τέτοιους σεισμούς. Δεν προκαλούν μετασεισμικές ακολουθίες σημαντικές και δεν προκαλούν βλάβες” πρόσθεσε.
Από τις κατολισθήσεις που σημειώθηκαν, έκλεισε προσωρινά ο δρόμος Τέρτσα – Μύρτος στον δήμο Βιάννου, ενώ κλειστό θα παραμείνει το φαράγγι της Ίμπρου στα Σφακιά. Το κλείσιμο αφορά σε προληπτικούς λόγους.
Όσο ο σεισμός της Αθήνας το 1999 ήταν 5.9 άλλο τόσο και ο #σεισμος της Κρήτης σήμερα ήταν 6.1 #Κρητη
— Ορεινός Εξωγήινος (@mountain_alien) May 22, 2025
Πηγή: Forecast Weather pic.twitter.com/X5y13hHbpe
“Θα έλεγα ότι η ανάγνωση που κάνω είναι ότι αυτός ο σεισμός είναι ένα καμπανάκι για την πολιτεία και για τους επιστήμονες. Οι μεν επιστήμονες νομίζω έχουμε κάνει την δουλειά μας. Προσπαθούμε, λέμε δηλαδή στην πολιτεία ότι χρειάζεται χαρτογράφηση και εγρήγορση, αλλά είναι ένα καμπανάκι ότι τέτοιοι σεισμοί μπορούν να γίνουν και ότι αυτοί οι σεισμοί, ακόμα και στο βάθος που έγινε ο σεισμός, μπορεί να προξενήσουν ζημιές και στις πόλεις μας” τόνισε στον «αέρα» του ενημερωτικού ραδιοφώνου του Πρώτου Προγράμματος ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης και ακαδημαϊκός, Κώστας Συνολάκης.
Δείτε το βίντεο με τη στιγμή του σεισμού και το βουητό που τον συνοδεύει:
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος