Το πρώτο τετράμηνο ήταν «σοκαριστικό» με 66 νεκρούς εργαζόμενους εν ώρα εργασίας, ένας θάνατος κάθε δύο ημέρες κι ένας πολύ σοβαρα τραυματίας, επισημαίνει ο Γραμματέας Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία στην ΓΣΕΕ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, Aνδρέας Στοϊμενίδης. Στην έρευνα καταγράφηκαν 179 θάνατοι για το 2023, 149 για το 2024 και δυστυχώς φαίνεται ότι πηγαίνουμε σε μια ραγδαία κλιμάκωση, είπε, μιλώντας στην εκπομπή Update το ΕΡΤΝews.
Αναφορικά με τις επαγγελματικές ασθένειες, στην Ευρώπη κάθε χρόνο χάνονται 200.000 άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη ζωή τους από ασθένειες που άπτονται του επαγγελματικού περιβάλλοντος και στη χώρα μας δυόμιση χιλιάδες άνθρωποι σύμφωνα με έρευνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, τη στιγμή που δεν υπάρχει επίσημη μέτρηση από πολιτειακή αρχή στη χώρα.
Στην Ευρώπη μετριούνται 3.000 – 5.000 θάνατοι από εργατικά δυστυχήματα.
Πάνω από 60 ετών το 1/3 των θυμάτων εργατικών ατυχημάτων
Εντύπωση κάνει ο μεγάλος αριθμός που παρουσιάζεται στην Πελοπόννησο για το 2024. Στην Αθήνα είναι σχετικά ισορροπημένος ο αριθμός σε σχέση με το πανελλαδικό δείγμα και αρκετά ψηλότερα στην Κεντρική Μακεδονία και στα νησιά, είπε ο κ. Στοϊμενίδης υπενθυμίζοντας ότι στην Πάρο πριν από δύο μήνες σκοτώθηκε εργατοτεχνίτης 75 χρονών.
«Μπορούμε να καταλάβουμε ότι οι συντάξεις πείνας που υπάρχουν και η νομοθέτηση επιστροφής συνταξιούχων στη δουλειά, είναι τελικά καταστροφικές για τη ζωή αυτών των ανθρώπων. Οι σωματικές αντοχές είναι μικρότερες, η καταπόνηση έρχεται πιο γρήγορα. Στον κατασκευαστικό κλάδο που επιστρέφουν για να δουλέψουν πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους είναι πάρα πολύ δύσκολο να ανταποκριθούν. Και έχω παρατηρήσει πάρα έχω παρατηρήσει αρκετά δυστυχήματα μεσημεριανές ώρες με πολύ υψηλή θερμοκρασία, σε ανθρώπους μεγάλων ηλικιών», ανέφερε.
Στον αγροτικό κλάδο οι περισσότερες απώλειες
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια περισσότερες απώλειες δίνει ο αγροτικός κλάδος. «Πέρυσι 39 άνθρωποι, 38 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Η Πολιτεία δεν κάνει προληπτικούς ελέγχους και δεν καταγράφει αυτά τα δυστυχήματα, και δυστυχώς βλέπουμε ότι αυτός ο αριθμός μεγαλώνει κάθε χρόνο», είπε ο κ. Στοϊμενίδης.
- Στη συνέχεια, ο κατασκευαστικός κλάδος, ο οποίος φέτος είναι οριακά πάνω από τον αγροτικό και είναι ψηλά
- οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης που πέρσι έδωσαν 12 απώλειες
- έργα πρασίνου και σε τεχνικά έργα και είναι ψηλά.
- οι οδηγοί, λωφορείων, ΤΑΞΙ κτλ, νταλίκας
- Τα ναυτικά δυστυχήματα κάθε χρόνο δίνουν 9 με 10 νεκρούς
Κι εμείς θεωρήσαμε ότι και μέσα στα χρόνια του Covid, με την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας, της ιατρικής, της πληροφορικής, της υγείας, θα επιλύονταν κάποια ζητήματα στα θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία.
«Δυστυχώς η αγορά άνοιξε με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς στη χώρα μας στα ζητήματα τα εργασιακά, είμαστε 15 χρόνια πίσω, σε χειρότερο επίπεδο από το 2009, τόσο στα θέματα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, όσο στα θέματα του κοινωνικού διαλόγου, όσο και στα ζητήματα της λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας», επισημαίνει.
«Απαιτείται μια κοινωνική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης, εργαζομένων και εργοδοτών και να μην αποκλείεται το κομμάτι των συνδικάτων από τον διάλογο αυτό, όπως γίνεται το τελευταίο διάστημα από την κυβέρνηση, ώστε να συνεργαστούμε όλοι μαζί για να επιστρέψουμε σε μια ισορροπία στο εργατικό δίκαιο και να καταφέρουμε να βελτιώσουμε τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία. Γιατί κάθε άνθρωπος που σώζεται στη δουλειά είναι μια μεγάλη νίκη και για τον πολιτισμό και για την πατρίδα και για τη Δημοκρατία. Και κάθε άνθρωπος ο οποίος σκοτώνεται στη δουλειά είναι ένα μεγάλο πλήγμα».
Πηγή: ΕΡΤΝews – Update
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος