Αλέξανδρος Ρήγας στο «Στούντιο 4»: «Με την Καίτη Κωνσταντίνου ήταν να συνεργαστούμε θεατρικά την επόμενη σεζόν»

Για την παράσταση «Το τάβλι» την οποία σκηνοθετεί και στην οποία πρωταγωνιστή, την πολιτική ορθότητα στην κωμωδία, την απουσία του από την τηλεόραση, τις μεγάλες του επιτυχίες και την ταινία «Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή» μίλησε ο Αλέξανδρος Ρήγας στην εκπομπή «Στούντιο 4» στην οποία ήταν καλεσμένος.

Αρχικά, αναφέρθηκε στην παράσταση «Το τάβλι» την οποία σκηνοθετεί: «Να πω καταρχάς για «Το τάβλι» είναι πολύ γνωστό έργο, τουλάχιστον στους θεατρόφιλους. Ένα από τα σπουδαιότερα κείμενα και γενικότερα του ελληνικού δραματολογίου. Το παρουσιάζουμε με τον Αντώνη Κρόμπα για τον Μάιο, μόνο για 12 παραστάσεις. Έχουμε ξεκινήσει από πέρσι τον Απρίλιο, έχουμε κάνει ένα μεγάλο κύκλο τόσο σε Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, σε αρκετές πόλεις έχουμε παρουσιάσει την παράσταση και είχαμε ένα δύο μήνες σταματήσει για τεχνικούς λόγους, του Αντώνη και δικούς μου. (…) Είναι μια σκληρή ηθογραφία, δηλαδή χτυπάει το ανελέητο και όλο το μεταπολεμικό λούμπεν και όλο το μεταπολεμικό δήθεν» και συνέχισε για το έργο που θα κάνει περιοδεία το καλοκαίρι και σκηνοθετεί ο ίδιος: «Το «Εκείνος και Εκείνος» του Κώστα Μουρσελά, το οποίο βγαίνει περιοδεία. Εκείνο το οποίο το είχαμε παρουσιάσει πριν κάποια χρόνια με το Γιώργο Κωνσταντίνου και το ξεκινάμε πάλι περιοδεία, το καλοκαίρι με άλλο καστ, μια τεράστια περιοδεία σε όλη την Ελλάδα με τον Γιώργο Κωνσταντίνου, τον Λεωνίδα Κακούρη στον ρόλο του Σόλωνα και του Λουκά και τον Δημήτρη Σταρόβα, και τη Σοφία Μανωλάκου».

Έπειτα, για την αποδοχή του κόσμου και αν τον ενδιαφέρει εξήγησε: «Με ενδιαφέρει η αποδοχή. Εγώ δεν νομίζω ότι μπορώ να το λύσω εγώ δηλαδή και ειδικά στην ηλικία που είμαι δεν νομίζω να μπορώ να κάνω ένα τέτοιο με τον εαυτό μου και να πω πλέον δεν με νοιάζει, όχι, με νοιάζει. Το έχω αποδεχτεί. Όσο και αν αυτό πονάει ή έχει απώλειες, γιατί σαφέστατα έχει απώλειες, γιατί αυτό που είπες, το να ζητάς να σε αποδέχονται πάντα, νομοτελειακά, είσαι χαμένος, πάντα και οι πάντες δεν θα σε αποδέχονται. (…) Δεν μιλάω για το για την αναφορά που μπορεί να την οποία έχουν οι άλλοι στο πρόσωπό σου. Μιλάω για την κλασσική αποδοχή μιλάω για το κοινό πάντα δηλαδή μιλάω για την αποδοχή που έχεις ή δεν έχεις κάθε φορά από το κοινό σε αυτό που παρουσιάζεις».

Ταυτόχρονα, μίλησε για τις μεγάλες του επιτυχίες και την πολιτική ορθότητα στην κωμωδία: «Στις μέρες μας είναι πιο δύσκολο να παρουσιάσεις κάτι με κωμικό τρόπο, από τότε που ξεκινήσαμε εμείς. Τότε δεν υπήρχε ο κίνδυνος να πεις πράγματα που θα προκαλέσουν κριτική. Αυτό είναι γενικότερα ένα πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η σύγχρονη κωμωδία. (…) Η “Τούρτα της Μαμάς” ήταν political correct. Όσες φορές θέλαμε να γίνουμε πιο αιχμηροί, ξέραμε ότι πρέπει να βάλουμε ένα όριο στους εαυτούς μας γιατί παίζαμε σε ένα κανάλι με συγκεκριμένους κανόνες που πρέπει να σεβαστούμε. Η συντηρητικοποίηση μιας τηλεοπτικής πραγματικότητας υπάρχει τα τελευταία χρόνια και στην αμερικάνικη τηλεόραση. Στις πλατφόρμες μόνο υπάρχει η απόλυτη ελευθερία γι’ αυτό κάνουν εκεί και κάποια αριστουργήματα. Όχι μόνο στην κωμωδία αλλά και στο δράμα, τα θρίλερ. (…) Στο “Ντόλτσε Βίτα” θα άλλαζα ελάχιστα πράγματα γιατί ήταν πιο βελούδινος ο λόγος. Ίσως λόγω του concept, ήταν πιο οικογενειακό. Τολμηρός λόγος υπήρχε στους “Δύο Ξένους”. Τώρα τα μισά δεν θα υπήρχαν. Στις επαναλήψεις, μάλιστα, παίζει κομμένο. Η αρχική εκδοχή έχει πολύ πιο αιχμηρό λόγο. Τώρα δεν θα παίζονταν καν».

Παράλληλα, έκανε αναφορά στο χαμό της Καίτης Κωνσταντίνου: «Η Καίτη Κωνσταντίνου στα “Εγκλήματα” ήταν μια εμβληματική φιγούρα. Είχε την τύχη να συνεργαστεί με έναν σπουδαίο σεναριογράφο, τον Λευτέρη Παπαπέτρου. Της έδωσε ένα κείμενο και η Καίτη το απογείωσε. Ήταν ιδανική συνθήκη. Εγώ συνεργάστηκα μαζί της και στο θέατρο και στην τηλεόραση. Εκτός από σπουδαία ηθοποιός, ήταν και ένας από τους πιο ακέραιους ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Η πρόθεση της ήταν πάντα θετική, δεν είχε κακία. Βρισκόμασταν και μετά από την ‘Τούρτα της Μαμάς’. Ήταν να συνεργαστούμε την επόμενη χρονιά στο θέατρο. Μιλούσαμε στο τηλέφωνο μέχρι και ένα μήνα πριν φύγει. Όπως και σε πολλούς άλλους ανθρώπους που την είχαν γνωρίσει ή την είχαν δει απλά στην τηλεόραση, μου στοίχισε η απώλεια της, ήταν κάτι στενάχωρο. (…) Το ήξερα για την ασθένεια γιατί ήθελε η ίδια να μου το εκμυστηρευτεί. Ξέρω πως δεν είχε κυκλοφορήσει γενικά».

Τέλος, για την ταινία «Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή» είπε: «Είχε προγραμματιστεί αρχικά με τις εταιρείες παραγωγής και διανομής να γίνει πιο γρήγορα.(…) Τον Μάιο έχουμε κάποια τελευταία γυρίσματα. Είχαμε κάποια διαστήματα που κάναμε κενό, δεν γυρίζαμε λόγω άλλων υποχρεώσεων. Ήταν μια δύσκολη δουλειά, εννοώ απαιτητική δουλειά. Πολύ ωραία συνεργασία και με τις 4 πρωταγωνίστριες. Ότι είδα στο μοντάζ δεν ήμουν ικανοποιημένος. αλλά εγώ δεν είμαι ποτέ ικανοποιημένος. Αλλά ο τελικός αποδέκτης είναι πάντα το κοινό. (…) Από το παλιό καστ έχει μια πολύ μικρή παρουσία η Ελένη Καστάνη. Το νέο καστ αποτελείται από τις Βασιλική Ανδρίτσου, Λένα Ουζουνίδου, Μαρία Λεκάκη και Παναγιώτα Βλαντή και πάρα πολύ άλλοι συνάδελφοι σε μικρότερους ή μεγαλύτερους ρόλος, με τους οποίους ήταν τιμή για μένα να συνεργαστώ. (…) Δεν πήγε τίποτα στραβά στα γυρίσματα. Σίγουρα θα συμβούν αναποδιές. Θεωρητικά, αυτό που έχει συμφωνήσει η παραγωγή μας με την εταιρεία διανομής είναι να δούμε την πρώτη ταινία τον Οκτώβριο».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος