Αεροπλάνα, τραμ, λεωφορεία αλλά και… οι xριστουγεννιάτικες αγορές στην μάχη για αύξηση του αριθμού των εμβολιασμών

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Ένα αεροσκάφος μεσαίων αποστάσεων τύπου Airbus A319 της αεροπορικής εταιρείας Eurowings, βρίσκεται καθημερινά σταθμευμένο στο αεροδρόμιο του Σάλτσμπουργκ στην Αυστρία και  δίνει εδώ και αρκετές ημέρες την δυνατότητα στους λάτρεις και μη του αεροπλάνου, να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού.

Στόχος είναι να εμβολιαστούν κατά το δυνατόν όσο περισσότεροι νέοι αλλά και άνθρωποι όλων των ηλικιών που λατρεύουν την αεροπλοΐα. Το Airbus δεν απογειώνεται για τους φιλοξενούμενους, ωστόσο εάν δεν υπάρχει υπερβολικός φόρτος εμβολιασμού, το πλήρωμα και ο καπετάνιος του αεροσκάφους είναι διαθέσιμοι να δώσουν στους προσερχομένους τεχνικές πληροφορίες σχετικά με το αεροσκάφος και την πλοήγηση τους, ενώ παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα να περιηγηθούν στους χώρους του αεροδρομίου.

Αεροπλάνα, τραμ, λεωφορεία αλλά και… οι xριστουγεννιάτικες αγορές στην μάχη για αύξηση του αριθμού των εμβολιασμών

Ένα επιπλέον κίνητρο αποτελεί επίσης, όπως τονίζουν οι αρμόδιοι, ακόμη  και μια ωραία selfie στο Instagram ή και σε άλλα κοινωνικά δίκτυα, εντός ή έμπροσθεν του αεροσκάφους ή στην πίτσα του αεροδρομίου που δυνητικά θα μπορέσουν να προσελκύσουν 20 ή 30 άτομα καθημερινά τα οποία διαφορετικά δεν θα είχαν εμβολιαστεί.

Για την διευκόλυνση των προσερχομένων υπάρχει στο αεροδρόμιο της πόλης του Μότσαρτ, το ειδικό γκισέ 21 και 22 για το check-in εμβολιασμού, με παρόμοιες διαδικασίες ταξιδιού. Οι έλεγχοι ασφαλείας στην πύλη είναι βεβαίως υποχρεωτικοί όπως και η απαραίτητη συνοδεία για τη σύντομη βόλτα στο αεροπλάνο που είναι σταθμευμένο στην πίστα του αεροδρομίου. Για τον εμβολιασμό δεν απαιτείται προηγούμενη εγγραφή, η προσφορά είναι διαθέσιμη από τις 10.30 π.μ. έως τις 6.30 μ.μ. καθημερινά, ενώ εκείνο που θα πρέπει να έχουν μαζί τους οι πολίτες, είναι η ηλεκτρονική κάρτα ΑΜΚΑ, η αστυνομική ταυτότητα με φωτογραφία και το έντυπο πληροφοριών σχετικά με το εμβόλιο.

Αεροπλάνα, τραμ, λεωφορεία αλλά και… οι xριστουγεννιάτικες αγορές στην μάχη για αύξηση του αριθμού των εμβολιασμών
Rotes Kreuz Salzburg

Ο πρωτότυπος αυτός τρόπος εμβολιασμού προέκυψε μετά από συζητήσεις της διοίκησης τους αεροδρομίου με την τοπική αυτοδιοίκηση της πόλης του Σάλτσμπουργκ, η οποία είναι συνιδιοκτήτρια των εγκαταστάσεων, ώστε να υποστηριχθεί η εμβολιαστική εκστρατεία.

Οι διοργανωτές προτρέπουν τους πολίτες στον εμβολιασμό με φυλλάδια αναφέροντας πέντε καλούς λόγους για την πράξη αυτή:

Καλό για τον εαυτό σας: η καλύτερη δυνατή προστασία από σοβαρές ασθένειες και μακροπρόθεσμες συνέπειες όπως ο μακροχρόνιος covid 19

Καλό για την οικογένεια και τους φίλους σας: Μικρότερος κίνδυνος μετάδοσης του ιού και μόλυνσης άλλων

Καλό για την υγειονομική περίθαλψη: Ανακούφιση του βάρους των νοσοκομείων, ώστε να μην αναβάλλονται επεμβάσεις και θεραπείες.

Καλό για την δουλειά, την εκπαίδευση και τις εκδηλώσεις: όσο το δυνατόν ασφαλέστερη και «κανονική» σχολική, επαγγελματική και κοινωνική ζωή

Καλό για την καταπολέμηση της πανδημίας: λιγότερες πιθανότητες μεταλλάξεων του ιού και η πιο αποτελεσματική διέξοδος από την πανδημία

Τραμ για εξπρές εμβολιασμό στην Φρανκφούρτη

Το σταθμευμένο αεροσκάφος στο Σάλτσμπουργκ δεν αποτελεί όμως την μόνη καινοτόμο πρωτοβουλία για την ενίσχυση της εμβολιαστικής εκστρατείας σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Στην ευρωπαϊκή οικονομική πρωτεύουσα και έδρα της ΕΚΤ, την Φρανκφούρτη στην Γερμανία, δυο ειδικά διαμορφωμένα τραμ, δίνουν την δυνατότητα στους πολίτες όχι μόνο να μετακινηθούν αλλά και να εμβολιαστούν.

Αεροπλάνα, τραμ, λεωφορεία αλλά και… οι xριστουγεννιάτικες αγορές στην μάχη για αύξηση του αριθμού των εμβολιασμών
(AP Photo/Michael Probst)

Πρόκειται για μια συνεργασία του Δήμου της Φραγκφούρτης, του Οργανισμού Μεταφορών και του Ερυθρού Σταυρού. Όποιος θέλει να εμβολιαστεί ή θα ήθελα να μάθει περισσότερα σχετικά με τον εμβολιασμό μπορεί απλώς να επιβιβαστεί, να μετακινηθεί δωρεάν και να λάβει το εμβόλιο της Pfizer/Biontech απευθείας στο τραμ. Το ιατρικό προσωπικό του Ερυθρού Σταυρού απαντά σε ερωτήσεις επιτόπου και πραγματοποιεί τους εμβολιασμούς.

Εκτελούνται δύο διαφορετικά δρομολόγια από Κυριακή έως Πέμπτη από τις 9 π.μ. έως τις 8 μ.μ. και Παρασκευή και Σάββατο από τις 9 π.μ. έως τις 11 μ.μ., στα οποία μπορούν να επιβιβαστούν οι επιβάτες ή όσοι ενδιαφέρονται για εμβολιασμούς. σε οποιαδήποτε στάση.

Οι αρμόδιοι δηλώνουν ικανοποιημένοι καθώς τα θέματα υγείας και κυκλοφορίας ταιριάζουν πολύ καλά, με την ιδέα ενός τραμ εμβολιασμού που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, όπου η προσφορά είναι μεγάλη και η πορεία του δεν γίνεται  μόνο στις συνοικίες του κέντρου της πόλης, αλλά και στα λιγότερο κεντρικά σημεία της πόλης, όπου έρχεται σε απευθείας επαφή με τους πολίτες διευκολύνοντας τον εμβολιασμό σε μια μοναδική ατμόσφαιρα αυθορμητισμού δίνοντας την δυνατότητα εμβολιασμού στους πολίτες που πηγαίνουν στη δουλειά, για ψώνια ή συναντώντας φίλους.

Αεροπλάνα, τραμ, λεωφορεία αλλά και… οι xριστουγεννιάτικες αγορές στην μάχη για αύξηση του αριθμού των εμβολιασμών
(AP Photo/Ronald Zak)

Το τραμ εμβολιασμού στην Φρανκφούρτη δεν είναι το μοναδικό που χρησιμοποιείτε για την εμβολιαστική εκστρατεία σε όλη την Ευρώπη, καθώς έχουν εκδηλωθεί ανάλογες πρωτοβουλίες σε πόλεις όπως την Ζυρίχη, την Βασιλεία και την πόλη Χιρτσενμπαχ. Η διαφορά βρίσκεται στην χρονική διάρκεια κυκλοφορίας των τραμ, η οποία στην Φρανκφούρτη επαναλαμβάνει κύκλους δυο εβδομάδων, ενώ οι υπόλοιπες πόλεις προσδιορίζουν την κυκλοφορία σε μια έως δυο ημέρες.

Οι κινητές μονάδες εμβολιασμού

Εκτός από τα αεροπλάνα και τα τραμ οι περισσότερες χώρες έχουν προχωρήσει στην δρομολόγηση κινητών μονάδων χτενίζοντας την ύπαιθρο χώρα κάθε κράτους, προσεγγίζοντας τους πολίτες στις τοπικές κοινότητες όπου ζουν.

Αεροπλάνα, τραμ, λεωφορεία αλλά και… οι xριστουγεννιάτικες αγορές στην μάχη για αύξηση του αριθμού των εμβολιασμών
Foto: André Grabowski/ Bochum

Τα στοιχεία δείχνουν πως η προσέγγιση αποδίδει καρπούς, καθώς οι κινητές μονάδες εμβολιασμού, δεν προσφέρουν μόνο τα εμβόλια αλλά και κάθε δυνατή πληροφορία, ξεδιαλύνοντας απορίες, φόβους και την επιφυλακτικότητα.

Οι Χριστουγεννιάτικες αγορές   

Ανάλογες πρωτοβουλίες αναμένεται να εκδηλωθούν και στις μεγαλύτερες χριστουγεννιάτικες αγορές των Βορειοευρωπαικών χωρών, αρχής γενομένης από την γνωστή αγορά Marche de Noel του Στρασβούργου, όπου οι αρμόδιοι συζητούν την διάθεση εμβολίου αν και ο αριθμός των εμβολιασμένων στην γαλλική διασυνοριακή πόλη βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.

Αεροπλάνα, τραμ, λεωφορεία αλλά και… οι xριστουγεννιάτικες αγορές στην μάχη για αύξηση του αριθμού των εμβολιασμών
(AP Photo/Jean-Francois Badias)

Σε αυτήν έρχεται να προστεθούν εκστρατείες εμβολιασμού στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, την Νυρεμβέργη και το Μόναχο της Γερμανίας, αλλά και σε πολλές πόλεις της Ελβετίας,  όπου η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Να σημειωθεί, πως στις περισσότερες χριστουγεννιάτικες αγορές που θα λειτουργήσουν τις επόμενες ημέρες, αναμένεται η λήψη μέτρων δημόσιας υγείας, όπου δεν αποκλείεται να τεθεί ως προϋπόθεση εισόδου, η επίδειξη ενός ψηφιακού πιστοποιητικού με το οποίο θα αποδεικνύεται ο εμβολιασμός, η νόσηση καθώς και το αρνητικό τεστ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος