Aιματηρή επίθεση στη Μοσούλη πάνω από 30 οι νεκροί

Άμαχοι και στελέχη ανθρωπιστικών οργανώσεων έχασαν τη ζωή τους, στην πόλη Μοσούλη του βόρειου Ιράκ. Στην πόλη τα κυβερνητικά στρατεύματα επιχειρούν να εκδιώξουν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, την οποία έχει καταλάβει από τον Ιούνιο του 2014.

Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από την έναρξη της επιχείρησης στα μέσα του Οκτωβρίου και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις φοβούνται ότι θα υπάρξει μαζικός εκτοπισμός, ενός εκατομμυρίου και πλέον ιρακινών.

Τρεις ταυτόχρονες επιθέσεις έπληξαν τη Γκογκτζάλι, μια κοινότητα στην ανατολική περιφέρεια της Μοσούλης, που ο ιρακινός στρατός είχε ανακτήσει στις αρχές του Νοεμβρίου εκδιώκοντας τους τζιχαντιστές που κατείχαν επί δύο χρόνια.

Τουλάχιστον 23 άνθρωποι, ανάμεσά τους 15 άμαχοι και 8 αστυνομικοί, σκοτώθηκαν σε επιθέσεις «που διαπράχθηκαν με τρία παγιδευμένα αυτοκίνητα σε μια αγορά», σύμφωνα με ανακοίνωση του κέντρου συντονισμού των επιχειρήσεων εναντίον του ΙΚ.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι τζιχαντιστές οι οποίοι έκαναν λόγο για επιθέσεις που διαπράχθηκαν από τρεις βομβιστές-καμικάζι, που οδηγούσαν τα παγιδευμένα αυτοκίνητα.

Βαρύ φόρο αίματος πληρώνει ο άμαχος πληθυσμός και την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016, τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν τον θάνατο 11 ανθρώπων, επτά αμάχων και τεσσάρων εργαζόμενων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, από πυρά όλμων που ερρίφθησαν «αδιακρίτως» τις προηγούμενες δύο ημέρες.

Οι άμαχοι «κάνουν ουρά για να λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια» στη Μοσούλη, εξήγησε η Λίσε Γκράντε, συντονίστρια των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ στο Ιράκ.

Η Γκράντε δεν διευκρίνισε την εθνικότητα των νεκρών εργαζομένων για λογαριασμό ανθρωπιστικών οργανώσεων ή για ποιες οργανώσεις δούλευαν, όμως ο Μαχμούντ αλ Σόρτσι, εκπρόσωπος των εθελοντών πυροσβεστών της επαρχίας Νινευή, ανέφερε πως επρόκειτο για στελέχη μιας ιρακινής ΜΚΟ, της Faz3a.

Η δήλωσή της αντηχεί εκθέσεις του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) και της Διεθνούς Αμνηστίας που δόθηκαν στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα και ρίχνουν φως σε ωμότητες σε βάρος αμάχων, θανάτους και τραυματισμούς. Ιδίως το HRW επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες κάνει λόγο περί «εσκεμμένων» επιθέσεων εναντίον αμάχων που αρνούνται να τους υπηρετήσουν ως «ανθρώπινες ασπίδες».

Η Αμνηστία κατήγγειλε από την πλευρά της τα τραύματα που υφίστανται κυρίως τα παιδιά στη Μοσούλη. Στην έκθεσή της, η ΜΚΟ επισημαίνει πως τα παιδιά στην πόλη βιώνουν πράγματα «που δεν θα έπρεπε να βλέπουν, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους».

Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος