Τι συμβαίνει με τα κρυπτονομίσματα;

«Η αρχή της καταιγίδας», «Σκάει η «φούσκα» των κρυπτονομισμάτων;», «Εξανεμίστηκαν πάνω από $200 δισ. σε μία ημέρα», «Πανικός» στα κρυπτονομίσματα».

Είναι μερικοί από τους τίτλους σε εξειδικευμένα οικονομικά -αλλά και μη- ΜΜΕ τις προηγούμενες ημέρες, καθώς την Πέμπτη 12/5 η αγορά των κρυπτονομισμάτων έχασε μέσα σε 24 ώρες περίπου 200 δισ. δολ.

Γενικότερα, το τελευταίο τρίμηνο η συνολική κεφαλαιοποίηση του τομέα έπεσε κάτω από το 1.5 τρις δολ. από την κορυφή των 3 τρισ. όπου έφτασε τον περασμένο Νοέμβριο.

Το πιο γνωστό κρυπτονόμισμα, το Bitcoin που εξακολουθεί να κατέχει το 40% της αγοράς, κινείται πλέον συχνά κάτω από το ψυχολογικό όριο των 30.000 δολ (σε σχέση με τα 67.500 που είχε φτάσει στις 8/11/21). Το 2ο πιο διαδεδομένο, Ethereum, κινείται οριακά πάνω από το επίσης ψυχολογικό όριο των 2000 δολ, (από τα 4500 που ήταν επίσης τον περασμένο Νοέμβριο).

Οι μεγάλες διακυμάνσεις των κρυπτονομισμάτων αποτελούν χαρακτηριστικό τους στα δέκα και πλέον χρόνια που αναπτύσσονται. Τώρα, όμως, παρακολουθούμε να τους συμβαίνει το αντίστροφο από εκείνο που προβάλλεται ως ένα από τα βασικά πλεονεκτήματά τους.

Αν και από πολλούς θεωρούνται ο “χρυσός της εποχής” και μια αντιστάθμιση στον υψηλό πληθωρισμό, τελικά επηρεάζονται από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, της πτώσης των κλασσικών αγορών και της αστάθειας που προκαλεί η μεγάλη άνοδος των τιμών, ενώ μάλιστα διορθώνουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τα κλασσικά περιουσιακά στοιχεία.

Π.χ. τα κρυπτονομίσματα υποχώρησαν απότομα, μαζί με τις μετοχές, μετά την ανακοίνωση στις ΗΠΑ ότι οι τιμές καταναλωτή για τον μήνα Απρίλιο εκτινάχθηκαν κατά 8,3%, ποσοστό ελαφρώς υψηλότερο από το αναμενόμενο.

Αυτό τρόμαξε τους επενδυτές -οι οποίοι ανησυχούν ότι η ταχεία αύξηση του πληθωρισμού θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των επιτοκίων και σε στασιμότητα της παγκόσμιας οικονομίας- οδηγώντας στην έξοδο από περιουσιακά στοιχεία κινδύνου.

Τι συμβαίνει με τα κρυπτονομίσματα;
Αννίτα Τριανταφυλλοπούλου

Αν το ευρύτερο επενδυτικό κοινό δυσκολεύτηκε τα προηγούμενα χρόνια να κατανοήσει το τι είναι τα κρυπτονομίσματα, το πως λειτουργούν και ποιά είναι τα κυριότερα από τα περίπου 18.000 που έχουν δημιουργηθεί, μέχρι πρότινος ήταν σχεδόν άγνωστη στους περισσότερους η ύπαρξη των λεγόμενων stablecoins (με πιο διαδεδομένα τα ‘παραδοσιακά’ Tether και Circle) κι ακόμη περισσότερο των ‘αλγοριθμικών’ stablecoins (κυριότερο το TerraUSD, ή UST και το αδελφό του Token Luna). Ωστόσο, η μεγάλη πτώση των προηγουμένων ημερών οφειλόταν στην αστάθεια που παρουσίασαν αυτές οι μορφές τεκμηρίων και συστημάτων καταθέσεων, που έχουν δημιουργηθεί ακριβώς για να προσφέρουν μια σχετική ευστάθεια στον πολύ μεταβαλλόμενο κόσμο των κρυπτονομισμάτων.

Η μεγαλύτερη ίσως αλλαγή που φέρνουν τα κρυπτονομίσματα είναι η αποκεντρωμένη παραγωγή και διάθεσή τους εκτός κεντρικών τραπεζών, η δε αφαίρεση του εκδοτικού προνομίου από τα κράτη ή ενώσεις κρατών (όπως η ευρωζώνη) μας επαναφέρει σε οικονομικές πραγματικότητες άλλων αιώνων.

Ωστόσο, βλέπουμε να κινούνται και θεσμικοί παίκτες, από κεντρικές τράπεζες (Σουηδίας, Βρετανίας, Κίνας, ΕΚΤ κλπ), έως εταιρίες (Facebook) για τη δημιουργία κεντρικά ελεγχόμενων κρυπτονομισμάτων, Και το ζήτημα είναι αν συμβεί κάτι τέτοιο ποια διαφορά θα έχει π.χ. ένα ψηφιακό ευρώ, η ψηφιακό γουάν από τα αντίστοιχα νομίσματα που υπάρχουν σήμερα, τα οποία σε μεγάλο βαθμό χρησιμοποιούμε πλέον ψηφιακά ;

Σε οποιαδήποτε περίπτωση τα κρυπτονομίσματα, είτε ως νέου τύπου αξίες, είτε ως τεχνολογία, ήρθαν για να μείνουν. Τα ερωτήματα που τίθενται είναι αν θα διατηρήσουν αυτές τις μεγάλες διακυμάνσεις και τα χαρακτηριστικά φούσκας, αλλά και το κατά πόσο θα ρυθμιστούν από πάνω ή μόνα τους.

Το σίγουρο, πάντως, είναι πως όποιοι σκέφτονται να ασχοληθούν με τον τομέα πρέπει να γνωρίζουν καλά περί τίνος πρόκειται για να μην ζήσουν οικονομικά δράματα.

Τα θέματα αυτά αναπτύχθηκαν στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» και καλεσμένη την Αννίτα Τριανταφυλλοπούλου, εξειδικευμένη δημοσιογράφο σε θέματα κρυπτονομισμάτων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος