Στυλιανός Αντωναράκης – Η εξελικτική δύναμη του κορoνοϊού

Στυλιανός Αντωναράκης – Η εξελικτική δύναμη του κορoνοϊούΗ αλυσίδα των μεταλλάξεων του κορoνοϊού και τα συμπεράσματα που εξάγονται από την μέχρι τώρα εξέλιξη της πανδημίας παγκοσμίως ήταν τα θέματα που αναπτύχθηκαν στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο». Καλεσμένος ήταν ο Στυλιανός Αντωναράκης, ομότιμος καθηγητής Γενετικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, μέλος της Ελβετικής Ακαδημίας Επιστημών και πρώην πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Ανθρωπίνου Γονιδιώματος (HUGO).  

Tα οφέλη των εμβολιασμών είναι οφθαλμοφανή σε ό,τι αφορά τις νοσήσεις, νοσηλείες και θανάτους, αν κοιτάξει κανείς στα διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα. Ωστόσο, τα εμβόλια δεν αποτελούν πανάκεια. Π.χ. στη Σιγκαπούρη καταγράφηκαν ήδη κρούσματα με τη μετάλλαξη Όμικρον σε τριπλοεμβολιασμένους και στη Βρετανία και θάνατος. Στην Ελλάδα σχεδόν το 20% των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ και το 10% των όσων έχασαν τη ζωή τους είχε κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Επίσης, στη Ν. Αφρική ήδη το 90% των κρουσμάτων που καταγράφονται αφορούν τη μετάλλαξη Όμικρον κι άρα θεωρείται θέμα χρόνου η μεγαλύτερη διάδοσή της και παγκοσμίως.  

Ο κ. Αντωναράκης, υπογραμμίζει ότι οι μεταλλαγές (όπως τις αποκαλεί) αποτελούν μέρος της φυσικής επιλογής και  αναφέρει πως τα σημερινά συστήματα επίβλεψης επιτρέπουν στους επιδημιολόγους να κατατάσσουν τους μεταλλαγμένους ιούς σε «στελέχη ανησυχητικά», «στελέχη ενδιαφέροντα», «στελέχη υπό παρακολούθηση», «στελέχη υποχωρούντα». Η σχετική κατηγοριοποίηση και παρακολούθηση, πρωτοφανής στην ιστορία της επιστήμης, θα βοηθήσει στην ανάσχεση της πανδημίας, με κατάλληλη προσαρμογή των εμβολίων, θεραπειών, μέτρων. Ωστόσο, όπως σημειώνει ορισμένα από τα εργαλεία είναι κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά και έχουν να κάνουν με την υποβοήθηση της μαζικοποίησης των εμβολιασμών στις φτωχότερες χώρες, που έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμών. Και στο κρίσιμο αυτό ζήτημα πρέπει απαραιτήτως και επειγόντως να βοηθήσουν οι πλουσιότερες χώρες, όχι μόνον για λόγους ηθικούς, αλλά γιατί αυτός είναι και ο μόνος τρόπος για τον περιορισμό των διαρκών μεταλλαγών.  

Αναφέρεται, επίσης, στα οφέλη που προκύπτουν για την ιατρική και τη δημόσια υγεία από την μαζική και ταχεία έρευνα που γίνεται για την καταπολέμηση της Covid-19 , αλλά και την τοποθέτηση της επιστήμης στο κέντρο του δημοσίου διαλόγου.  

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος