Οι κίνδυνοι από τη διατροφική κρίση (podcast)

Με το θέμα της μεγάλης ανόδου της τιμής των διατροφικών προϊόντων διεθνώς και στη χώρα μας ασχολήθηκε η εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο».

Οι κίνδυνοι από τη διατροφική κρίση (podcast)Καλεσμένος ήταν ο Ναπολέων Μαραβέγιας, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Οικονομίας στο ΕΚΠΑ και παλιότερα Αγροτικής Οικονομίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Ο ίδιος έχει υπάρξει πρόεδρος του ΕΘΙΑΓΕ (Ιδρύματος που συγκέντρωνε τα ινστιτούτα και τις μονάδες αγροτικής έρευνας στη χώρα μας), καθώς και υπηρεσιακός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όπως συνέβη και με την ενεργειακή κρίση, έτσι και η διατροφική, με την έννοια της αύξησης των τιμών, είχε αρχίσει να σημειώνεται πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τώρα, όμως, προστίθενται οι παράγοντες των διαταραχών στην παραγωγή και διάθεση σειράς προϊόντων από τη Ρωσία και την Ουκρανία, όπως σιτάρι, καλαμπόκι, ηλιέλαιο, αλλά και λιπάσματα και ζωοτροφές.

Η εκπομπή εξέτασε αν οι υψηλές τιμές και ελλείψεις που εμφανίστηκαν άμεσα οφείλονται στις αντικειμενικές συνθήκες μειωμένης προσφοράς σε σχέση με τη ζήτησή ή επίσης στην κερδοσκοπία. Αναλύθηκε, ακόμη, το κατά πόσον είναι εφικτό να βρεθούν εναλλακτικές εισαγωγές, αλλά και να επιδιωχθεί η μεγαλύτερη αυτάρκεια στις χώρες της ΕΕ και φυσικά και τη δικής μας.

Τέλος, εξετάστηκαν οι συνέπειες που μπορεί να δημιουργήσει η διατροφική κρίση στην «Πράσινη Συμφωνία» της Ένωσης, η οποία περιλάμβανε και το μετασχηματισμό του αγροτικού τομέα, καθώς και αν κινδυνεύει οικονομική και κοινωνική σταθερότητα των φτωχών χωρών, που πλήττονται ακόμη χειρότερα από την αύξηση των τιμών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος