Η πολιτική επικοινωνία στην «εποχή Ζελένσκι» (ηχητικό)

Στο Ουκρανικό καθοριστικό ρόλο παίζει ο «πόλεμος της επικοινωνίας», εκτός από τις άγριες συγκρούσεις στα πεδία των μαχών, αλλά και τη σκληρή αντιπαράθεση με τις οικονομικές κυρώσεις.

Δεν πρόκειται για κάτι νέο, μια και στο είδος εντάσσονται οι πόλεμοι της προπαγάνδας και οι ψυχολογικοί πόλεμοι, που χρησιμοποιούνταν ήδη από την αρχαιότητα και φτάνουν έως σήμερα. Εκείνα που ήρθαν να προστεθούν στην εποχή μας είναι τα τεχνολογικά μέσα, η άμεση ανάμειξη των ΜΜΕ στα γεγονότα (που ξεκίνησε κυρίως στον α΄ πόλεμο του Κόλπου), καθώς τα social media που πήραν διαστάσεις με τη γιγάντωση του διαδικτύου και τις πολλές χειριστικές μεθόδους που αναπτύσσονται πλέον μέσω twitter, facebook κλπ και οι οποίες φαίνεται πως χρησιμοποιούνται κατά κόρον και σ ΄αυτή τη σύγκρουση.

Ωστόσο, το πιο καινούργιο όλων είναι το λεγόμενο «στυλ Ζελένσκι», με τα διαρκή απευθείας μηνύματα στην κοινή γνώμη, αλλά και στα κοινοβούλια των δυτικών χωρών. Εγκαινιάζεται μάλιστα μια νέα ρητορική, η οποία δεν έχει σχέση με τον παραδοσιακό πολιτικό/διπλωματικό λόγο, αλλά που κάνει επίκληση στο συναίσθημα και τις ενοχές, ακόμη και με δριμεία κριτική των κυβερνήσεων και των νομοθετικών σωμάτων για την αδράνειά τους.

Το νέο αυτό φαινόμενο έγινε αισθητό και στη χώρα μας με την ομιλία Ζελένσκι στο ελληνικό κοινοβούλιο την Πέμπτη. Και ήταν τελικά περιοριστικό της μεγάλης εικόνας η μονοπώληση της συζήτησης για το κατά πόσον επρόκειτο για λάθος ή για προκλητική ενέργεια η συμπερίληψη στο σχετικό βίντεο του «Μιχάλη», που δήλωσε μέλος του Τάγματος Αζόφ.

Η πολιτική επικοινωνία στην «εποχή Ζελένσκι» (ηχητικό)Η ανάλυση αυτών των θεμάτων, όπως και η σύγκριση για το πως χρησιμοποιούν εν γένει την επικοινωνία η ουκρανική και η ρωσική πλευρά έγιναν στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο». Προσκεκλημένος ήταν ο Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα, στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας και στο Πανεπιστήμιο της Κεράλα στην Ινδία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος