Τι πιστεύουμε στην Ελλάδα για τη συμμετοχή μας στο ευρώ, το μέλλον που θα έχει η Ευρωπαϊκή Ενωση, το πως αυτή λειτούργησε σε σχέση με την πανδημία, αλλά και ποιός είναι ο βαθμός εμπιστοσύνης μας στις μεγάλες χώρες, εντός και εκτός ΕΕ; Ενδιαφέρουσες και εν μέρει αντιφατικές απαντήσεις σε σχέση με τα εν λόγω ερωτήματα καταγράφει η έρευνα “Τάσεις” που περιοδικά διεξάγει η εταιρία δημοσκοπήσεων MRB.
Παρουσίαση: Πολυδεύκης Παπαδόπουλος

Σε ό,τι αφορά πάντως το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι Ελληνες είναι λιγότερο αισιόδοξοι, καθώς ένα σημαντικό ποσοστό διαβλέπει περαιτέρω διάσπαση και αποχώρηση μελών, στασιμότητα στη σημερινή κατάσταση ή έως και διάλυση, ενώ μόνον ένας στους πέντε πιστεύει πως η ΕΕ θα εξελιχθεί σε ομοσπονδία. Επίσης, είναι μοιρασμένοι για το αν η Ενωση, ως σύνολο, αντιμετώπισε με αποτελεσματικά μέτρα ή με αρνητικό τρόπο την πανδημία. Παράλληλα, μια πλειοψηφία πιστεύει πως η κρίση λόγω κορωνοϊού θα ανοίξει περισσότερο τα χάσματα μεταξύ των χωρών μελών.

Πρώτη σε θετικά αισθήματα είναι η Γαλλία, η οποία αποτελεί και τη μόνη χώρα που συγκεντρώνει μεγαλύτερο ποσοστό εμπιστοσύνης από δυσπιστία ή απόρριψη. Εντυπωσιακό, επίσης, είναι ό,τι δεύτερη έρχεται μια χώρα που δεν είναι καν μέλος της ΕΕ, η Ρωσία, αν και το ποσοστό εμπιστοσύνης είναι μικρότερο από εκείνο της δυσπιστίας. Τρίτη βρίσκεται η Βρετανία, η οποία ως γνωστόν αποχωρεί από την ΕΕ και μετά η Κίνα. Η Γερμανία έρχεται μόλις πέμπτη, με χαμηλά ποσοστά εμπιστοσύνης και υψηλά εκείνα της δυσπιστίας, για να ακολουθήσουν οι ΗΠΑ με ακόμη χειρότερη εικόνα. Τέλος, αναμενόμενα είναι τα αισθήματα που προκαλεί η Τουρκία, με μόλις το 4,2% να την εμπιστεύεται, το 7,2% να έχει ουδέτερη στάση και το 86,7% να είναι απορριπτικό.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος






