ertnews.gr

Δ. Σταθακόπουλος: Το κοίτασμα φυσικού αερίου στην Κύπρο επηρεάζει γεωπολιτικά την περιοχή – Σε τι εποφθαλμιά η Τουρκία

Η Τουρκία θεωρεί πως στα οικόπεδα 4, 5 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ, έχει λόγο και έχει κάνει συζητήσεις με ΕΝΙ και TOTAL
27/08 16:04
Δ. Σταθακόπουλος: Το κοίτασμα φυσικού αερίου στην Κύπρο επηρεάζει γεωπολιτικά την περιοχή – Σε τι εποφθαλμιά η Τουρκία

Φωτ.αρχείου (AP Photo/Petros Karadjias)

“To οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου ανακαλύφθηκε το κοίτασμα φυσικού αερίου και δυτικότερα το 4 και 5, είναι οικόπεδα τα οποία γεωπολιτικά επηρεάζουν στο μέγιστο βαθμό τα θέματα Τουρκίας, Κύπρου και Ελλάδος” σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, Νομικός και Τουρκολόγος. Θεώρησε πιθανόν “το τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν να κινηθεί προς αυτές” καθώς “η Τουρκία θεωρεί πως σε αυτά τα τεμάχια φτάνει η υφαλοκρηπίδα της και η ΑΟΖ της και έχει λόγο”

Όπως εξήγησε “ακριβώς σε εκείνο το σημείο, το τέσσερα περισσότερο αλλά βεβαίως σε βάθος το πέντε και έξι, εάν και εφόσον ήθελαν η Κύπρος και η Ελλάδα θα μπορούσαν να ενώσουν την ΑΟΖ τους. Κυρίως εκμεταλλευόμενες την ΑΟΖ του Καστελορίζου, την οποία αμφισβητεί η Τουρκία”.

Ο κ. Σταθακόπουλος υπενθύμισε πως “η Τουρκία θεωρεί πως σε αυτά τα τεμάχια φτάνει η υφαλοκρηπίδα της και η ΑΟΖ της και έχει λόγο”συμπλήρωσε πως “παρουσιάζει έναν χάρτη που δείχνει κοκκινισμένο την περιοχή μεταξύ Τουρκίας και Βόρειας Κύπρου και δυτικότερα που φτάνει στα έξι ναυτικά μίλια ανοιχτά της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κρήτης όπου θεωρεί πως έχει λόγο, γι΄αυτό έχει κάνει ήδη συζητήσεις με την ΕΝΙ και με την TOTAL, που απ΄ότι φαίνεται – φανερά τουλάχιστον – δεν έχουν αποδώσει κάτι. Θεωρεί επομένως πως μπορεί να έχει συμμετοχή σε αυτό με τη δική της εταιρεία ενέργειας.

Άλλωστε, τον τουρκικό αναθεωρητισμό με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή παρουσίασε σε φοιτητές του Χάρβαρντ ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αναδεικνύοντας χάρτες όπως εκείνων της “Γαλάζιας Πατρίδας’ και του μισού Αιγαίου υπό Τουρκική κατοχή

Επισήμανε ο κ. Σταθακόπουλος ότι “το τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν, που προς το παρόν δρα ήπια σε τουρκική υφαλοκρηπίδα, δεν αποκλείεται στη συνέχεια να συνοδευτεί από φρεγάτες και να κινηθεί προς τα κάτω(τα οικόπεδα 4,5 και 6).

Γι΄αυτόν ακριβώς το λόγο όπως σημείωσε “τόσο η Ιταλία όσο και η Γαλλία, έχουν σε εγρήγορση τον στόλο τους στο τεμάχιο 6, όπου γίνονται οι έρευνες – εάν χρειαστεί – για να γίνει μια προβολή σημαίας και να εξηγήσουν ποιος έχει στο σημείο τη νομή και την κατοχή. Το θέμα της κυριότητας αφορά την Κύπρο, που έχει δώσει αυτά τα οικόπεδα ως “αντιπαροχή” και έχει να πάρει ένα εργολαβικό αντάλλαγμα”

Όπως υπογράμμισε η εξόρυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου “θα τραβήξει σε βάθος χρόνου και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρούμε ότι το κοίτασμα φυσικού αερίου του τεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες φυσικού αερίου των χωρών της Ευρώπης”.

Πηγή: ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version