Τζούντι Μάρεϊ στο ΕΡΤΝews: Τα πρότυπα στη χώρα σας είναι «ατόφιο χρυσάφι» για τους νέους τενίστες

Η πρώην τενίστρια, προπονήτρια και μητέρα δύο κορυφαίων επαγγελματιών παικτών, των Τζέιμι και Άντι, η Τζούντι Μάρεϊ βρέθηκε στην Αθήνα καλεσμένη του TATΟΪ Club, στο πλαίσιο του τουρνουά κάτω των 12 ετών «IMG Future Stars». Σαράντα οχτώ αθλητές και αθλήτριες από 24 διαφορετικές χώρες, μεταξύ των οποίων και 4 Ελληνόπουλα, οι Δήμητρα Κάλλιστρου, Μιράντα Μισιρλή και οι Δημήτρης Χατζηνικολάου και Σταύρος Λαδερός, αντιμετώπισαν τις απαιτήσεις του τένις ως επαγγελματίες και η Τζούντι Μάρεϊ είχε πολλά να μοιραστεί μαζί τους έχοντας βιώσει όλες αυτές τις θέσεις μέσα στο γήπεδο, αλλά δίπλα στα παιδιά της στον δύσκολο δρόμο της επιτυχίας.
 
Φέτος, τέσσερις νεαροί παίκτες και παίκτριες, Έλληνες, εκπροσωπούν τη χώρα μας στο IMG Future Stars. Τι λέει αυτό για την τρέχουσα δυναμική του τένις στην Ελλάδα;
Εμένα μού λέει πως έχετε τέσσερις πολλά υποσχόμενους νεαρούς παίκτες, και είμαι βέβαιη πως είναι άμεσο αποτέλεσμα της ύπαρξης δύο εκπληκτικών προτύπων του Τσιτσιπά και της Σάκκαρη. Τα πρότυπα στη χώρα σας είναι ατόφιο χρυσάφι για νέους παίκτες που αναδύονται. Παρέχουν ασφαλώς έμπνευση, κίνητρο αλλά και πίστη ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.
 
Ποια η γνώμη σας για το τένις τους;
Είναι και οι δύο απίστευτοι τενίστες. Και οι δύο έχουν φτάσει, νομίζω, τρίτοι στην παγκόσμια κατάταξη. Πιθανόν να έχω παρακολουθήσει περισσότερο τον Τσιτσιπά στους άνδρες λόγω των παιδιών μου που παίζουν στο ATP Tour. Απολάμβανα να τον βλέπω να παίζει από την αρχή της καριέρας του. Έχει ένα πολύ τολμηρό στυλ, είναι εντυπωσιακός. Πάντα μου άρεσε το μονόχειρο backhand. Τα μακριά μαλλιά… Είναι πολύ Έλληνας, και είναι εντυπωσιακό και απολαυστικό να τον βλέπεις. Η Σάκκαρη είναι από τις καλύτερες αθλήτριες στο γυναικείο tour. Είναι απίστευτη αθλήτρια, και ξέρω ότι έχει χάσει λίγο τον δρόμο της τελευταία, αλλά βλέπω ότι έχει επιστρέψει στον παλιό της προπονητή, τον άνθρωπο που την έβαλε στο Top10. Οπότε έχω καλό προαίσθημα.

Ο γιος σας, Άντι Μάρεϊ, από επαγγελματίας τενίστας έγινε προπονητής. Τι γνώμη έχετε γι` αυτό το μεγάλο βήμα, να προπονήσει ακόμα και τον Νόβακ Τζόκοβιτς;
Ναι. Σταμάτησε μετά τους Ολυμπιακούς του Παρισιού, γύρω στον Αύγουστο. Και μετά, στο τέλος της χρονιάς, ίσως γύρω στον Νοέμβριο, δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από τον Νόβακ, ο οποίος τον ρώτησε αν θα ήθελε να τον βοηθήσει. Δεν είναι ότι ο Άντι έψαχνε να γίνει προπονητής. Νομίζω ότι απολάμβανε το γκολφ και τον χρόνο με την οικογένειά του. Αλλά γνωρίζονται με τον Νόβακ από όταν ήταν 11 ετών. Ήταν φίλοι και αντίπαλοι για πολλά χρόνια. Και νομίζω ότι ο Άντι καταλάβαινε σε ποιο σημείο της καριέρας του βρίσκεται ο Νόβακ. Ξέρει το παιχνίδι του πάρα πολύ καλά. Είναι ευφυής στις τακτικές του. Και πίστευε ότι θα μπορούσε να τον βοηθήσει. Δεν είμαι σίγουρη ότι θα το έκανε για οποιονδήποτε άλλον, γιατί δεν νομίζω ότι ήθελε να μπει στον χώρο της προπονητικής. Αλλά εγώ είχα περιέργεια να δω πώς θα τα πάει όντας από την άλλη πλευρά. Να καταλάβει και όλο το άγχος που μου προκάλεσε όλα αυτά τα χρόνια.
 
Πώς καταφέρατε να είστε μητέρα και προπονήτρια του Άντι και του Τζέιμι; Ποιο ήταν το δύσκολο κομμάτι ή ποιο είναι το μυστικό;
Νομίζω ότι πολλοί δεν καταλαβαίνουν πως, στα ατομικά αθλήματα, η επιτυχία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους γονείς. Αν τα παιδιά μου ήταν εξαιρετικοί ποδοσφαιριστές, για παράδειγμα, κάποια στιγμή θα τα είχε αναλάβει κάποιος σύλλογος, που θα φρόντιζε αγώνες, προπόνηση, εξοπλισμό, μετακινήσεις κι εσύ, ως γονιός, θα μπορούσες να είσαι στο παρασκήνιο, να τα πηγαίνεις και να φεύγεις. Αντίθετα, στα ατομικά αθλήματα, οι γονείς οργανώνουν τα πάντα, κι αυτό είναι πολύ απαιτητικό.
 
Ποια η συμβουλή σας για τους νέους παίκτες και τους γονείς τους;
Δεν υπάρχει μία λύση που να ταιριάζει σε όλους. Αυτό που μπορώ να κάνω είναι να τους βοηθήσω να κατανοήσουν όχι μόνο τη ζωή και την καθημερινότητα ενός αθλητή, αλλά και την επιχειρηματική πλευρά του επαγγελματικού τένις. 
 
Πολλοί παίκτες σήμερα μιλούν για άγχος και πίεση. Ήταν πάντα τόσο στρεσογόνο το τένις ή έχουν αλλάξει τα πράγματα; Παίζατε τένις, ξέρετε πώς είναι.
Νομίζω ότι έγινε πιο αγχωτικό όσο αυξήθηκαν τα χρηματικά έπαθλα. Επειδή πλέον διακυβεύονται πάρα πολλά. Όχι μόνο τα χρήματα που μπορείς να κερδίσεις αν είσαι στην κορυφή, αλλά και το γεγονός ότι, αν είσαι χαμηλότερα στην κατάταξη, πάλι αντιμετωπίζεις τεράστιο άγχος. Είσαι ουσιαστικά αυτοαπασχολούμενος. Είσαι υπεύθυνος για τα κόστη σου. Πληρώνεις εσύ τον προπονητή, τον γυμναστή, τον φυσιοθεραπευτή, όλα τα έξοδα μετακινήσεων, και ταξιδεύεις συνεχώς, κάθε εβδομάδα ή δεύτερη εβδομάδα. Η σεζόν διαρκεί 11 μήνες. Το να στήσεις μια καριέρα στο τένις απαιτεί τεράστια επένδυση. Το αν θα επιβιώσεις ή όχι εξαρτάται από το αν κερδίζεις.

Κάθε φορά που η κάμερα σάς δείχνει όταν παίζουν οι Μάρεϊ, πόσο άνετα αισθανόσασταν; Ή ήταν δύσκολο να εκφράζεστε συναισθηματικά εκείνη τη στιγμή;
Νομίζω ότι τα βρετανικά Μέσα ενημέρωσης, δυσκολεύονταν με την ιδέα μιας ανταγωνιστικής γυναίκας, ή μιας μητέρας αγοριών. Πιστεύω πως αν ήμουν πατέρας αγοριών και έκανα όλα αυτά, κανείς δεν θα το σχολίαζε. Με τον καιρό έμαθα να ενθουσιάζομαι πολύ όταν υπήρχε κάποια μεγάλη στιγμή ή ένα εντυπωσιακό χτύπημα, αλλά και να ξέρω πότε να είμαι ήρεμη και σκεπτική.  Αλλά ναι, είναι πολύ αγχωτικό να παρακολουθείς. Το περιγράφω σαν μικρά εμφράγματα και έντονη ναυτία ταυτόχρονα και διαρκούσαν ώρες, ειδικά όταν έπαιζε ο Άντι. Είμαι έκπληκτη που είμαι ακόμα ζωντανή!

Συνέντευξη: Έλενα Μπουζαλά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος