Τζοέλ Εμπίντ: Η ιστορία του MVP του ΝΒΑ

O Ντρου Χάνλεν προπονούσε την ομάδα που είχαν επιλέξει για το NBA Summer League οι Φιλαδέλφεια 76ερς όταν ένας αρκετά ψηλός παίκτης από το Καμερούν εμφανίστηκε δίπλα του έχοντας χάσει τις πρώτες του δύο σεζόν στο ΝΒΑ λόγω σοβαρών τραυματισμών.

Φυσικά ο Χάνλεν γνώριζε ήδη το πρόσωπο του Καμερουνέζου, καθώς ήταν ένας από τους καλαθοσφαιριστές με το υψηλότερο «ταβάνι» όσον αφορά το ταλέντο τους. Όμως ήταν ένας «ωμός» παίκτης, είχε χάσει δυο σεζόν ενώ η πρώτη φορά που ακούμπησε την μπάλα του μπάσκετ ήταν στα 15 του χρόνια.

Αυτός ο ψηλός παίκτης ήταν ο φετινός MVP της κανονικής σεζόν του ΝΒΑ, Τζοέλ Εμπίντ.

Η πρώτη «επαφή» με το άθλημα

Ο Τζοέλ Εμπίντ γεννήθηκε στις 16 Μαρτίου στο Γιαουντέ του Καμερούν. Η πρώτη του «αγάπη» ήταν το ποδόσφαιρο, όμως ο ίδιος ήταν αρκετά ψηλός για την ηλικία του και σε ηλικία 15 ετών είχε την πρώτη του «συνάντηση» με το μπάσκετ, όταν τον προσκάλεσαν σε μια εκδήλωση που διοργάνωνε ο Λουκ Μπα α Μούτε στην Νότιο Αφρική, για το «Μπάσκετ χωρίς Σύνορα».

Ο Εμπίντ παρόλο που είχε μηδαμινή «επαφή» με το άθλημα ήταν πολύ καλός σε αυτό και εντυπωσίασε τους πάντες με τις ικανότητες του στην εκδήλωση. Μετά από δύο μήνες ο Εμπίντ βρισκόταν σε ένα αεροπλάνο που είχε ως προορισμό την Φλόριντα των ΗΠΑ, ώστε να φοιτήσει σε ένα λύκειο εκεί.

Η «σκληρή» δουλειά προς την επιτυχία

Ο Εμπίντ προσπαθεί συνεχώς να βελτιώσει το παιχνίδι του και να δουλεύει πάνω στον εαυτό του ώστε να γίνει ο καλύτερος δυνατός καλαθοσφαιριστής που μπορεί. Συνεχώς βρίσκεται στις προπονήσεις είτε στο γυμναστήριο και «ιδρώνει» σχεδόν κάθε μέρα στις προσπάθειες βελτίωσής του.

Παρακολουθεί συνεχώς παλιά βίντεο με αστέρες του παρελθόντος, όπως ο Κόμπι Μπράιαντ, ο Σακίλ Ο΄Νιλ, ο Ντιρκ Νοβίτσκι και ο Χακίμ Ολάζουον και προσπαθεί να εντάξει στο στυλ παιχνιδιού του τις κινήσεις αυτών των παικτών.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο, πως ο Εμπίντ έχει πάρει το βραβείο του πρώτου σκόρερ του ΝΒΑ τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο υπέρτατος σκόρερ

Ο Εμπίντ έγινε ο πρώτος back to back πρώτος σκόρερ του ΝΒΑ που αγωνίζεται ως σέντερ μετά τον Μπομπ Μάκαντου, ο οποίος το κατάφερε σχεδόν μισό αιώνα πριν, συγκεκριμένα πριν από 47 χρόνια.

Έχει αποδείξει πως μπορεί να σκοράρει με κάθε πιθανό τρόπο που μπορεί να διανοηθεί κάποιος παρά το ύψος του. Φέτος μετρούσε 33,1 πόντους ανά αγώνα έχοντας ευστοχία 54,8% ευστοχία στα συνολικά σουτ εντός πεδίας τα οποία επιχείρησε.

Και είναι ξεκάθαρο που οι «αμέτρητες» ώρες που έχει περάσει παρακολουθώντας τους παλιούς αστέρες του ΝΒΑ τον έχουν βοηθήσει στο μέγιστο, καθώς κανείς δεν μπορεί να τον συγκρίνει με κανένα άλλο παίκτη στην Ιστορία.

Στην ρακέτα, θυμίζει τον Σακίλ Ο’Νιλ. Στο low-post, θυμίζει τον Χακίμ Ολάζουον. Στο παιχνίδι πρόσωπο με πρόσωπο, θυμίζει τον Κέβιν Ντουράντ. Στα fadeaway τον Ντιρκ Νοβίτσκι. Φυσικά όλα αυτά αποδεικνύουν το εξαιρετικό αποτέλεσμα που έχει φέρει όλη η «σκληρή» δουλειά του Καμερουνέζου, ο οποίος έχει καταφέρει να «κλέψει» τόσα πολλά στοιχεία παιχνιδιού από διαφορετικούς παίκτες που έχουν αγωνιστεί στον «μαγικό» κόσμο του ΝΒΑ.

Ο θάνατος του αδερφού του και η γέννηση του γιου του

Λίγο καιρό αφότου επιλέχθηκε στη θέση νούμερο 3 του ΝΒΑ Draft του 2014, ο αδερφός του Εμπίντ, Άρθουρ, απεβίωσε μετά από ένα τροχαίο στο οποίο ενεπλάκη. Ο θάνατος του αδερφού του έκανε τον Εμπίντ να θέλει να παρατήσει τελείως το μπάσκετ, πριν καν αγωνιστεί σε έναν αγώνα στο ΝΒΑ.

Έξι χρόνια μετά, τον Σεπτέμβριο του 2020, ο Εμπίντ απέκτησε το πρώτο του αγόρι, το οποίο ονόμασε Άρθουρ, εις μνήμην του αδερφού του.

Μάλιστα, κατά την διάρκεια της απονομής του βραβείου του MVP στον ίδιο, ο Εμπίντ μίλησε για το πόσα σημαίνει ο γιος του για αυτόν:

«Το μεγαλύτερο «κλειδί» για όσα πετύχει, προφανώς, είναι το ότι οικογένεια είναι τα πάντα για μένα και ας μην μιλάω πολύ για αυτή. Ο γιος μου είναι το μεγαλύτερο μέρος της.

Ο Άρθουρ… το να χάσω τον αδερφό μου και στην συνέχεια το να δώσω το όνομά του στον γιο μου σήμαινε πολλά για μένα. Ο γιος μου είναι ο μοναδικός λόγος που βρίσκομαι σήμερα εδώ».

Μετά την γέννηση του γιου του μάλιστα, ο Εμπίντ πήρε μια μεγάλη απόφαση. Όταν ο γιος του μεγαλώσει και ο ίδιος θα έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση, ο μικρός Εμπίντ θα ξέρει πως ο μπαμπάς του υπήρξε ένας από τους καλύτερους παίκτες που έχουν αγωνιστεί ποτέ.

Η πόλη της Φιλαδέλφειας

Η Φιλαδέλφεια είναι ίσως η πιο παθιασμένη πόλη των ΗΠΑ, όσον αφορά τις ομάδες που την εκπροσωπούν στα αθλήματα. Οι οπαδοί ζουν με τις ομάδες, είτε νικούν είτε χάνουν ενώ όταν αυτές δεν παίζουν καλά, δεν διστάζουν να αποδοκιμάζουν τους παίκτες και να τους ασκούν κριτική.

Για αυτό οι αποτυχίες του Τζοέλ Εμπίντ και των Φιλαδέλφεια 76ερς τα τελευταία χρόνια στα playoffs του ΝΒΑ έχουν αποσπάσει την προσοχή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και των οπαδών της πόλης, ενώ έχει ασκηθεί άφθονη κριτική στο πρόσωπό του. Ο ίδιος όμως δεν έχει κλονιστεί καθόλου από αυτό και συνεχίζει να θέλει να φέρει στην πόλη το πρωτάθλημα του ΝΒΑ.

Η πόλη τον έχει «αγκαλιάσει» από την πρώτη μέρα που πάτησε το πόδι του σε αυτή. Γιατί οι άνθρωποι της Φιλαδέλφεια μπορεί να είναι παθιασμένοι, όμως ξέρουν να εκτιμούν τους παίκτες οι οποίοι τα δίνουν όλα για την ομάδα και την πόλη, όπως ακριβώς κάνει με επιτυχία τα τελευταία χρόνια ο Τζοέλ Εμπίντ.

Η αγάπη που δείχνουν οι οπαδοί στο πρόσωπο του Εμπίντ έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια που ο Καμερουνέζος σέντερ έχει βελτιώσει το παιχνίδι του σε τρομερό βαθμό και έχει καταφέρει να δείχνει κυρίαρχος και επιβλητικός μέσα στο παρκέ. Και όταν βλέπουν την χαρά με την οποία παίζει για την ομάδα, δεν μπορούν να μην τον αγαπήσουν ακόμα περισσότερο.

Εμμονή με το μεγαλείο

Αν λάβει κάποιος υπόψιν του το ότι ο Εμπίντ γεννήθηκε στο Καμερούν ένα μέρος το οποίο το μπάσκετ δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό και δεν προβάλλονται αγώνες του ΝΒΑ στην χώρα, είναι σαφές πως όλα όσα έχει καταφέρει ο 29χρονος σέντερ μέχρι στιγμής μπορούν να χαρακτηριστούν ως ένα «θαύμα».

Μάλιστα, όταν ο Εμπίντ έγινε ο μόλις δεύτερος Αφρικανός παίκτης που αναδείχθηκε MVP του ΝΒΑ, δήλωσε:

«Εμείς οι Αφρικανοί δεν έχουμε πολλές ευκαιρίες. Η πιθανότητα να φτάσουμε ως εδώ, πόσο μάλλον να κερδίσουμε το βραβείο του MVP, είναι κάτω του μηδενός. Όμως, κάτι το απίθανο δεν είναι κάτι το αδύνατο».

Ο Εμπίντ έχει εμμονή με το μεγαλείο. Αυτός είναι ο λόγος που δουλεύει συνεχώς και κάνει τα πάντα για να γίνει ο καλύτερος δυνατός παίκτης που θα μπορέσει να γίνει ποτέ.

Πηγή: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος