Το ert.gr παρουσιάζει την Αθλητική Ένωση Τυφλών «Πυρσός»

Αν στα επαγγελματικά δομημένα πρωταθλήματα η αναγνώριση μεταφράζεται σε κύπελλα, μετάλλια και χορηγούς, σε κάποια άλλα πεδία του αθλητισμού, η αναγνώριση της προσφοράς προκύπτει από το παραγόμενο κοινωνικό έργο και τη διάρκειά του. Το ert.gr παρουσιάζει την Αθλητική Ένωση Τυφλών «Πυρσός», με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Μιλήσαμε με τον πρόεδρο του Πυρσού, Χαράλαμπο Τοκατλίδη.

Πότε ιδρύθηκε ο Πυρσός και ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στην ίδρυσή του;

Η Αθλητική Ένωση Τυφλών «Πυρσός» ιδρύθηκε το 1997 και είναι από τα πρώτα σωματεία που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα για άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης. Ο βασικός λόγος που οδήγησε στην ίδρυση του σωματείου ήταν η ανάγκη για ένα σύλλογο που θα ενθάρρυνε τα άτομα με προβλήματα όρασης να ασχοληθούν συστηματικά με τον αθλητισμό και τη φυσική δραστηριότητα, είτε μέσω των αθλημάτων, είτε μέσω γενικότερων δράσεων.

Το ert.gr παρουσιάζει την Αθλητική Ένωση Τυφλών «Πυρσός»Πόσα μέλη έχει και ποιος είναι ο αριθμός των ενεργών αθλητών που συμμετέχουν; Υπάρχει και γυναικείο τμήμα;

Η Αθλητική Ένωση Τυφλών «Πυρσός» έχει περίπου 100 μέλη από τα οποία τα μισά είναι ενεργά. Αθλητές και αθλήτριες του «Πυρσού» συμμετέχουν τόσο σε ομαδικά όσο και σε ατομικά αθλήματα. Συγκεκριμένα, ο σύλλογος διαθέτει τμήμα γυναικείου και ανδρικού Goalball, ομάδα ποδοσφαίρου 5Χ5, ενώ αθλητές και αθλήτριες του σωματείου μας συμμετέχουν σε ατομικά αθλήματα, όπως τζούντο, σκάκι, τοξοβολία, κολύμβηση και στίβο. Στις ομάδες του «Πυρσού» συμμετέχουν αθλητές και αθλήτριες από 10 έως 55 χρονών.

Το ert.gr παρουσιάζει την Αθλητική Ένωση Τυφλών «Πυρσός»Ποιες είναι οι διοργανώσεις στις οποίες συμμετέχει ο Πυρσός;

Η Αθλητική Ένωση Τυφλών «Πυρσός» συμμετέχει σε διοργανώσεις και τουρνούα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Εντός Ελλάδας συμμετέχει σε πανελλήνια πρωταθλήματα της ΕΑΟΜ ΑμεΑ και φιλικά meeting. Στο εξωτερικό, το σωματείο συμμετέχει σε διεθνή meeting κυρίως σε goalball, ποδόσφαιρο και τζούντο. Επίσης, αθλητές και αθλήτριες του συλλόγου στελεχώνουν τις εθνικές ομάδες που συμμετέχουν σε παγκόσμιους και πανευρωπαϊκούς αγώνες και άλλα επίσημα πρωταθλήματα.

-Ποια είναι η καθημερινότητα των αθλητών του Πυρσού και πιο συγκεκριμένα από την άποψη εξασφάλισης αθλητικών υποδομών και προσβασιμότητας σε αυτές;

-Οι ομάδες του «Πυρσού» προπονούνται συστηματικά σε βάση εβδομαδιαίου προγράμματος στο Κέντρο Ανάπτυξης Πολιτισμού Προσαρμοσμένου Αθλητισμού (ΚΑΠΠΑ2000), στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Μίκρας, ενώ ο σύλλογος διαθέτει και ιδιόκτητο γυμναστήριο για όλα του τα μέλη. Οι αθλητικές υποδομές της Θεσσαλονίκης που υποδέχονται τους αθλητές και τις αθλήτριες του «Πυρσού» επαρκούν αυτή τη στιγμή για να καλύψουν τις ανάγκες του συλλόγου. Το μοναδικό ζήτημα είναι οι μεγάλες αποστάσεις που πρέπει να διανύσουν οι αθλητές για να προπονηθούν.

Το ert.gr παρουσιάζει την Αθλητική Ένωση Τυφλών «Πυρσός»-Επαρκούν οι αθλητικοί χώροι για τη λειτουργία του Πυρσού ή χρονικά «στριμώχνεται» στις προπονήσεις, λόγω πολλών τμημάτων που συστεγάζονται στα ίδια γυμναστήρια;

-Οι αθλητικοί χώροι που χρησιμοποιεί η Ένωσή μας επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της. Προβλήματα προκύπτουν κατά την περίοδο της προετοιμασίας των ομάδων, οπότε και απαιτείται επιπλέον χρόνος ο οποίος είναι δύσκολο να βρεθεί.

-Πόσο και αν οι οικονομικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων έχουν αποτυπωθεί στη λειτουργία του Πυρσού, επιβαρύνοντας το λειτουργικό κόστος;

-Η οικονομική κρίση επηρεάζει σημαντικά τις δραστηριότητες του συλλόγου μας. Συγκεκριμένα, μειώθηκαν οι συνολικές ώρες προπόνησης, οι παροχές εξοπλισμού και ιατρικής αποκατάστασης προς τους αθλητές. Επίσης, περιορίστηκαν οι δαπάνες για υλικοτεχνική υποδομή των τμημάτων, αλλά και η δυνατότητα συμμετοχής σε διοργανώσεις τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Επίσης, είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολο για το σωματείο μας να διοργανώσει διεθνή τουρνουά όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια προσκαλώντας στη Θεσσαλονίκη ομάδες από το εξωτερικό, αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Το ert.gr παρουσιάζει την Αθλητική Ένωση Τυφλών «Πυρσός»-Προσπαθεί, και αν ναι πώς, να προσελκύσει νέους αθλητές;

-Βασικό μέλημα του σωματείου μας είναι να προσελκύσει του νέους αθλητές και αθλήτριες. Ωστόσο, αυτό αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση καθώς, αφενός η οικονομική κρίση δεν επιτρέπει συντονισμένες κινήσεις ενημέρωσης και προβολής των δραστηριοτήτων του συλλόγου, αφετέρου ο νόμος περί προσωπικών δεδομένων καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό νέων παιδιών που θα ήθελαν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Το σωματείο μας παρ’ όλα αυτά βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τη Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης και με άλλους συλλόγους της πόλης, ώστε μέσω συνεργιών να ενημερώνονται για τις επιλογές που υπάρχουν και τελικά να δίνεται η δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με το άθλημα της επιλογής τους.

Το ert.gr παρουσιάζει την Αθλητική Ένωση Τυφλών «Πυρσός»-Ποια είναι η συμμετοχή και η συνεργασία του Πυρσού με αντίστοιχες προσπάθειες και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, τόσο οργανωτικά με συνεργασίες και ανταλλαγή εμπειριών, όσο και αγωνιστικά;

-Οι συνεργασίες μας με ομάδες έχουν προκύψει κυρίως από τις πολύχρονες φιλικές σχέσεις που διατηρεί ο σύλλογος μας με σωματεία του εξωτερικού. Είναι χαρακτηριστικό πως τόσο οι ομάδες του Goalball όσο και του ποδοσφαίρου διατηρούν δεσμούς με αντίστοιχες ομάδες της Σουηδίας, της Βουλγαρίας, της Ιταλίας, της Τσεχίας και άλλων χωρών, με αποτέλεσμα να προσκαλούνται και να συμμετέχουν σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. Σε αυτές τις διοργανώσεις γίνεται η ζύμωση με ξένους συλλόγους, παλαιούς και νέους, ανταλλάσσονται καλές πρακτικές και απόψεις, με αποτέλεσμα την απόκτηση αθλητικών, και όχι μόνο, εμπειριών.

-Πόσο αλλάζει τη ζωή των αθλητών η συμμετοχή τους στις δραστηριότητες, σε σύγκριση με το διάστημα πριν ασχοληθούν με αυτές;

-Το άτομο με προβλήματα όρασης δε διαφέρει από τον καθένα μας. Υπάρχουν επομένως τα οφέλη της άσκησης και της φυσικής δραστηριότητας ως προς την ποιότητα ζωής που είναι ιδιαίτερα σημαντικά λόγω του περιορισμού της κίνησης στην καθημερινότητα τους ως συνέπεια της αναπηρίας. Η συμμετοχή σε ομαδικές δραστηριότητες εξάλλου αυξάνει την κοινωνικότητα του ατόμου το οποίο εντάσσεται πιο εύκολα στο κοινωνικό σύνολο.

Στοιχεία επικοινωνίας με τον Πυρσό
Τηλ: 2310850221
Διευθ: Βασ. Όλγας 32
Θεσσαλονίκη
https://www.facebook.com/groups/bsu.pirsos/?ref=ts&fref=ts

Πηγή φωτο: αρχείο Πυρσού

Συνέντευξη: Νάσος Μπράτσος, με την πολύτιμη βοήθεια του δημοσιογράφου της ΕΡΤ 3 και τερματοφύλακα του Πυρσού, Δημήτρη Κουγιουμτζόπουλου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος