Σιωπή από τη ΔΟΕ για το ρωσικό σκάνδαλο ντόπινγκ στο Πεκίνο

Μυστήριο καλύπτει την τύχη της 15χρονης Ρωσίδας σταρ του καλλιτεχνικού πατινάζ Καμίλα Βαλίεβα καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι και αθλητές ζήτησαν διαφάνεια και ιατρικοί εμπειρογνώμονες ρίχνουν φως στην απαγορευμένη ουσία που απειλεί τώρα να αμαυρώσει την κορυφαία διοργάνωση των Χειμερινών Αγώνων.

Τρεις μέρες μετά την κατάκτηση του χρυσού, η νικήτρια ρωσική ομάδα δεν έχει φορέσει τα ακόμη τα μετάλλιά της.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να εξηγήσει την καθυστέρηση, αποδίδοντάς την αόριστα σε ένα ανεπίλυτο νομικό ζήτημα.

Ωστόσο, τα ρωσικά ειδησεογραφικά μέσα ανέφεραν ότι η Ρωσίδα αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Kamila Valieva βρέθηκε θετική τον Δεκέμβριο σε απαγορευμένη ουσία, τροφοδοτώντας εικασίες ότι η νίκη ρωσικής ομάδα τη Δευτέρα μπορεί να μη μετρήσει.

Με την ασάφεια να πλανάται μεσούσης της διεξαγωγής των Αγώνων και την απόχρωση του να υπάρχει μια ανήλικη αθλήτρια στο επίκεντρο της διαμάχης , οι ανταγωνιστές των Ρώσων Αμερικανικοί δεν περίμεναν τους αξιωματούχους να αποφανθούν και έσπευσαν να πάρουν θέση.

Αλλωστε έχουν άμεσο συμφέρον αφού η ομάδα καλλιτεχνικού πατινάζ των ΗΠΑ τερμάτισε πίσω από τους Ρώσους στο ομαδικό αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο οι Αμερικανοί να ανέβουν στο πρώτο σκαλί του βάθρου εάν η ρωσική ομάδα αποκλειστεί.

Όταν μιλάς για fair play οι κανόνες είναι οι κανόνες», είπε ο Αμερικανός αθλητής του καλλιτεχνικού πατινάζ Τζέισον Μπράουν, δύο φορές Ολυμπιονίκης ο οποίος δεν συμμετείχε στο ομαδικό στο Πεκίνο. «Αυτό πιστεύω 100 τοις εκατό και ελπίζω να μην υπήρξαν θετικά τεστ ντόπινγκ, όμως αν υπήρξαν όλα είναι ξεκάθαρα και απλά ».

Ο Τράβις Τάιγκαρτ, Διευθύνων Σύμβουλος της Υπηρεσίας Αντιντόπινγκ των Ηνωμένων Πολιτειών και δικηγόρος δήλωσε σε συνέντευξή την Πέμπτη ότι η έλλειψη διαφάνειας σχετικά με την κατάσταση της Βαλίεβα υποδηλώνει είτε ανικανότητα είτε πιθανή συγκάλυψη από διεθνή κυβερνητικά όργανα.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το θετικό τεστ της Βαλίεβα σημειώθηκε τον Δεκέμβριο και ότι το εργαστήριο το ανέφερε μόλις τώρα. «Αν αυτό είναι ακριβές» , είπε ο Τάιγκαρντ , «αυτή η μεγάλη καθυστέρηση είναι απαράδεκτη , ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι όλοι γνωρίζουν ότι είναι η πρωταγωνίστρια των αγώνων και η επικεφαλής της ρωσικής ομάδας».

Η παρουσία Ρώσων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες δημιουργεί πηγές έντασης τόσο στη ΔΟΕ όσο και σε άλλες εθνικές ολυμπιακές επιτροπές μετά την αποκάλυψη ενός συστήματος ντόπινγκ που χρηματοδοτήθηκε από το κράτος στους Αγώνες του Σότσι το 2014.

Η σημαία και ο εθνικός ύμνος της χώρας απουσίασαν στους τρεις τελευταίους Αγώνες, ωστόσο μεγάλες αποστολές Ρώσων αθλητών έδωσαν το παρόν πρώτα ως «Ολυμπιακοί αθλητές από τη Ρωσία» στην PyeongChang της Ν. Κορέας και κάτω από τη σημαία της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής στους αγώνες του Τόκιο το περασμένο καλοκαίρι και τώρα στο Πεκίνο .

Το πρόσωπο που βρίσκεται στο επίκεντρο της επίμαχης υπόθεσης ντόπινγκ Καμίλα Βαλίεβα, είναι η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2022 και η εθνική πρωταθλήτρια Ρωσίας. Ήλθε σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως το φαβορί στο ατομικό αγώνισμα γυναικών, που ξεκινά την Τρίτη με το σύντομο πρόγραμμα.

Ήταν αυτή που οδήγησε τη ρωσική ομάδα στην πρώτη θέση στο ομαδικό αγώνισμα, τερματίζοντας πρώτη και στα δύο τμήματα που συμμετείχε, ενώ έγινε η πρώτη γυναίκα που πέτυχε τετραπλή περιστροφή στους Ολυμπιακούς Αγώνες, επιχειρώντας τρία άλματα και προσγειώθηκε στα δύο.

Εάν βρέθηκε θετική κατά τη διάρκεια των αγώνων, είπε ο Τάιγκαρντ, η ταξινόμηση της ουσίας απαιτούσε την προσωρινή της αποβολή.

Είπε ακόμη ότι υπήρχε επίσης «τουλάχιστον μια νομική δυνατότητα» επειδή η Βαλίεβα ήταν ανήλικη, η International Skating Union, η παγκόσμια ομοσπονδία του αθλήματος να διαπιστώσει ότι δεν υπήρχε «σημαντικό σφάλμα» και να της επέτρεπε να συνεχίσει να αγωνίζεται.

Όμως λόγω της φήμης του φαρμάκου ως ενισχυτικού της απόδοσης, ο Τάιγκαρντ είπε ότι μια τέτοια απόφαση θα ήταν «φαινόμενο άνευ προηγουμένου».

Οι Ρώσοι… θα εκμεταλλευτούν κάθε κενό που μπορούν για να αποκτήσουν πλεονέκτημα», συνέχισε ο Αμερικανός αξιωματούχος «Θα έφταναν στο σημείο να ντοπάρουν έναν ανήλικο, όπως έκαναν στο παρελθόν, και θα αναγνωρίσουν ότι δεν πρόκειται για αυτόματη έξοδο — ότι δεν θα τιμωρηθείς — σε περίπτωση που σε πιάσουν; Απολύτως. Και έτσι δίνει άδεια σε κρατικούς φορείς να κακοποιούν ανηλίκους από αυτή την άποψη».

Το φάρμακο Trimetazidin στο οποίο η Βαλίεβα φέρεται να βρέθηκε θετική, έχει απαγορευτεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ από το 2014. Είναι φάρμακο για την καρδιά.

Το TMZ, όπως είναι επίσης γνωστό, σχεδιάστηκε για κυρίως ηλικιωμένους ανθρώπους που έχουν μια πάθηση που ονομάζεται στηθάγχη που προκαλεί έντονο πόνο στο στήθος επειδή υπάρχει ανεπαρκής ροή αίματος στην καρδιά. Το φάρμακο δεν έχει εγκριθεί ποτέ για χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πιθανότατα έχει περισσότερο κίνδυνο παρά όφελος, είπαν αρκετοί ειδικοί.

Ενώ η ικανότητά του να βελτιώνει τις επιδόσεις είναι ασαφής – υπάρχει ελάχιστη ιατρική βιβλιογραφία που καταδεικνύει την επίδρασή του στον αθλητισμό – ορισμένοι ελίτ αθλητές έχουν στραφεί σε αυτό για ένα μικρό πλεονέκτημα. Το φάρμακο υποτίθεται ότι κάνει την καρδιά πιο αποτελεσματική βασιζόμενη λιγότερο στα λιπαρά οξέα και περισσότερο στη γλυκόζη, η οποία απαιτεί λιγότερο οξυγόνο.

Το φάρμακο θεωρητικά θα μπορούσε να βελτιώσει την απόδοση σε αθλητές αντοχής που πρέπει να παράγουν υψηλή καρδιακή παροχή, όπως ποδηλάτες, κωπηλάτες και δρομείς μεγάλων αποστάσεων, αλλά είναι απίθανο να έχει άμεσο αντίκτυπο στην απόδοση ενός αθλητή καλλιτεχνικού πατινάζ, όπου υπάρχει μικρότερη απαίτηση στην καρδιά της, είπε ο Άαρον

Μπάγκις, διευθυντής του Προγράμματος Καρδιαγγειακής Απόδοσης στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένας λόγος σε έναν υγιή έφηβο, πόσο μάλλον σε οποιονδήποτε Ολυμπιακό αθλητή, να λάβει νόμιμη συνταγή για το TMZ, είπε ο Μπάγκις . Σε περιπτώσεις στις οποίες ένας αθλητής μπορεί να χρειαστεί να πάρει ένα φάρμακο από τον κατάλογο απαγορευμένων ουσιών, θα πρέπει να λάβει εξαίρεση για τη θεραπευτική χρήση του φαρμάκου και ο γιατρός του θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν υπάρχουν κατάλληλες εναλλακτικές λύσεις, πρόσθεσε ο Baggish, σημειώνοντας ότι στην περίπτωση του TMZ υπάρχουν πολλά ανώτερα φάρμακα που αντιμετωπίζουν την ίδια πάθηση.

Το φάρμακο θα μπορούσε, θεωρητικά, να δώσει ένα πλεονέκτημα σε μια αθλήτρια όπως η Βαλίεβα , επιτρέποντάς της να προπονείται για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα σε ένα άθλημα στο οποίο τα μετάλλια κερδίζονται με ελάχιστη διαφορά, δήλωσε ο Ρόμπι Σίκα , παθολόγος και αναισθησιολόγος που συνεργάζεται με ομάδες NFL και NBA.

Θα μπορούσε επίσης να έχει ψυχολογικό όφελος, είπε ο Σίκα εάν κάποιος στο περιβάλλον της Βαλίεβα της έλεγε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει την απόδοσή της ή να της επιτρέψει να προπονηθεί ακόμη πιο σκληρά και μπορεί να βοηθήσει τους στην γρηγορότερη αποκατάσταση των αθλητών.

«Ειναι πιθανό να επηρέασε την προπόνησή της, να της έδωσε ίσως μεγαλύτερη αντοχή ακόμη και ψυχολογικό όφελος σε ένα άθλημα που κυριαρχείται από ψυχολογικά οφέλη», είπε ο Sikka, ο οποίος αναρωτήθηκε εάν μια 15χρονη αθλήτρια υπό αυστηρό έλεγχο πήρε το φάρμακο εν γνώσει της .

«Αν την έκανε πιο σίγουρη να κάνει ένα άλμα όπως αυτό που έκανε, τότε η επίδραση του φαρμάκου δεν είναι ασήμαντη για την απόδοσή της».

Ο Harlan Krumholz, καρδιολόγος και επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Yale και στο Νοσοκομείο Yale New Haven, συμφώνησε.

«Αν αυτό αποδειχτεί αλήθεια, τι τραγωδία που κάποιος που είναι τόσο προικισμένος, εργάζεται τόσο σκληρά και αποδίδει σε τόσο υψηλό επίπεδο να κάνει χρήση ενός απαγορευμένου φαρμάκου όπου δεν είναι ξεκάθαρο ότι κάνει τη διαφορά.

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι κάνει τόση διαφορά. Μπορεί να μην ήξερε καν ότι της χορηγήθηκε αυτό το φάρμακο». κατεληξε ο Krumholz

Πηγή: Washington Post

Επιμέλεια-Απόδοση: Γρηγόρης Τάτσης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος