Σεμπ. Στόιντνερ: Ο επιστήμονας σέρφερ που ανέβηκε στο «Έβερεστ των κυμάτων» και βοηθά τη Λίβερπουλ

Ο Σεμπάστιαν Στόιντνερ είναι ο κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ για το μεγαλύτερο κύμα στο οποίο έχει καταφέρει να σερφάρει κάποιος. Το κύμα αυτό είχε ύψος 26 μέτρων, δηλαδή σαν να σερφάρει κάποιος σε ένα κτίριο το οποίο έχει οκτώ ορόφους.

Το παγκόσμιο ρεκόρ στο πορτογαλικό χωριό Ναζαρέ, στο οποίο κατοικούν κυρίως ψαράδες. Η βόρεια παραλία του χωριού έχει χαρακτηριστεί ως το «Έβερεστ για τα κύματα» καθώς στην συγκεκριμένη παραλία έχουν σημειωθεί τα επτά από τα δέκα μεγαλύτερα κύματα τα οποία έχουν «δαμάσει» οι σέρφερ.

Ο Γερμανός είναι ο «αρχηγός» μιας διεθνούς κοινότητας σέρφερ η οποία μετακομίζει στο Ναζαρέ για την σεζόν των μεγάλων κυμάτων στην περιοχή, η οποία ξεκινάει τον Οκτώβριο και ολοκληρώνεται τον Μάρτιο.

O Στόιντνερ πάντα «δουλεύει» με μια συγκεκριμένη μέθοδο, μέσω της οποίας έχει χαρακτηριστεί και ως «επιστήμονας» του σέρφινγκ για τον τρόπο που προσπαθεί να σερφάρει τα μεγαλύτερα και πιο επικίνδυνα κύματα της υφηλίου.

Στην ομάδα του έχει έναν στρατιωτικό γιατρό και έναν εκπαιδευμένο ναυαγοσώστη, ενώ στο μυαλό του υπάρχει μονάχα ένας στόχος. Να καταφέρει να σερφάρει σε ένα «μυθικό» κύμα των 30 μέτρων, κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ κανείς.

Σεμπ. Στόιντνερ: Ο επιστήμονας σέρφερ που ανέβηκε στο «Έβερεστ των κυμάτων» και βοηθά τη Λίβερπουλ

Πως συνδέεται όμως ο «επιστήμονας» σέρφερ με την ομάδα της Λίβερπουλ;

Όταν η Λίβερπουλ κατέκτησε το UEFA Champions League το 2019, ο προπονητής της ομάδας, Γιούργκεν Κλοπ, προσπάθησε να ανακαλύψει νέους τρόπους για να εμπνεύσει τους παίκτες του και να «κρατήσει την φλόγα ζωντανή μέσα τους». Όντας πρωταθλητές Ευρώπης, ο Κλοπ πίστευε ότι την επόμενη χρονιά θα έπεφτε η απόδοσή των παικτών του, επειδή θα ένιωθαν «ολοκληρωμένοι».

Στην προσπάθειά του να το κάνει αυτό, ο Κλοπ απευθύνθηκε στον συμπατριώτη του, ώστε να προετοιμάσει την ομάδα του ψυχολογικά για την την σεζόν 2019-2020.

Την τελευταία μέρα της καλοκαιρινής προετοιμασίας της ομάδας Εβιάν της Γαλλίας, ο Κλοπ ζήτησε από τον Στόιντνερ να δώσει μια ομιλία στους παίκτες του συλλόγου αλλά μάλιστα να τους διδάξει τις τεχνικές που χρησιμοποιεί ο ίδιος για να ανασάνει όταν προπονείται στο σέρφινγκ σε πισίνα, ή όταν βρίσκεται έξω στην θάλασσα, «παλεύοντας» με τα μεγάλα κύματα.

Η πρώτη δοκιμασία των παικτών ήταν το πόσο θα μπορούσαν να κρατήσουν την αναπνοή τους κάτω από την επιφάνεια του νερού, με τους περισσότερους ποδοσφαιριστές να καταφέρνουν να παραμένουν κάτω από το νερό για 10 με 90 δευτερόλεπτα. Νικητής ήταν ο Κροάτης Ντεζάν Λόβρεν, ο οποίος κατάφερε να αντέξει για πάνω από τέσσερα λεπτά, ενώ δεύτερος ήρθε ο Κροάτης Μοχάμεντ Σαλάχ.

Εκείνη η ημέρα είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα που ήθελε ο Γιούργκεν Κλοπ, καθώς οι ποδοσφαιριστές του κατάλαβαν το πόσο μεγάλο «βάρος» είχαν στους ώμους τους σε κάθε αγώνα, με τον Βίρτζιλ Βαν Ντάικ μάλιστα να δηλώνει πως ο σέρφερ τους έλεγε πως ένας αγώνας μπορεί να αποδειχθεί μοιραίος, όσο και ένα λάθος στο σερφ.

Ο ίδιος «στρέφεται» σε άλλα αθλήματα για να γίνει καλύτερος στο σέρφινγκ.

Το αγαπημένο του άθλημα -εξαιρείται το σέρφινγκ- είναι η πυγμαχία καθώς ο ίδιος συγκρίνει τα συνεχή χτυπήματα που δέχονται οι πυγμάχοι από τους αντιπάλους του με αυτά που δέχεται ο ίδιος από το νερό, ενώ θαυμάζει την εξαιρετική τεχνική των πυγμάχων και τη νοοτροπία τους.

Έχει δηλώσει μάλιστα πως στο σέρφινγκ πρέπει να γνωρίζεις πως υπάρχει περίπτωση να πεθάνεις εκείνη την στιγμή, όπως και στο μποξ οι δύο αντίπαλοι μπαίνουν στο ρινγκ με το σκεπτικό του «Θα σε σκοτώσω ή θα με σκοτώσεις εσύ».

Θαυμάζει τους Μεξικανούς και τους Ρώσους μποξέρ για τον τρόπο ζωής του που είναι απλός και βασικός, καθώς προπονούνται συνεχώς στην πυγμαχία και είναι πάντα 100% προετοιμασμένοι για τον επόμενο αγώνα τους.

Από επιχειρηματική άποψη, θαυμάζει τον Άγγλο Άντονι Τζόσουα, όχι όμως ως μποξέρ, αλλά λόγω του γεγονότος πως έχει καταφέρει να έχει αξία της τάξης των 200.000.000 λιρών.

Η συνεργασία του με την Πόρσε

Στο Κέντρο Ανάπτυξης της Πόρσε λίγο έξω από τη Στουτγκάρδη, ο Γερμανός περνάει τον χρόνο του μέσα σε μία αεροδυναμική σήραγγα. Στη θέση του συνηθισμένου σπορ αυτοκινήτου στέκεται η σανίδα του σερφ, με τον ίδιο στην κορυφή της. Η Πόρσε χρησιμοποιεί την επιστήμη αιχμής που έχει αποκτήσει από δεκαετίες στη βιομηχανία αυτοκινήτων για να βελτιώσει την αεροδυναμική της θέσης του σώματός του, της σανίδας και της στολής του.

Καθώς οι επιστήμονες της εταιρείας μελετούν τα σχετικά δεδομένα, διαπιστώνουν ότι ακόμη και η παραμικρή αλλαγή της θέσης του σέρφερ πάνω στη σανίδα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την αεροδυναμική των αυτοκινήτων της. Πρόκειται για μια προσέγγιση του αθλήματος που κανένας άλλος σέρφερ δεν επιχειρεί επί του παρόντος. «Είναι πολύ ωραίο», λέει ο ίδιος για το πείραμα. «Με αντιμετωπίζουν σαν αυτοκίνητο. Είναι μια συναρπαστική διαδικασία να δοκιμάζουμε όλα αυτά τα πράγματα και να βλέπουμε τι είναι δυνατό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, του αρέσει να οδηγείται στο να σπρώχνει τα όρια του για να δει τι μπορεί να είναι εφικτό, ακόμη και αν μεγάλο μέρος των δοκιμασιών αποτυγχάνει να «καρποφορήσει». Ο ίδιος μάλιστα παραδέχεται: «Εντάξει, ίσως το 80-90% των νέων πραγμάτων ίσως να μην λειτουργήσει – αλλά έτσι είναι, πάντα προσπαθείς και δοκιμάζεις. Το ίδιο συμβαίνει και με το σέρφινγκ. Δοκιμάζεις συνέχεια και τις περισσότερες φορές αποτυγχάνεις».

Η παιδική του ηλικία και ο λόγος που του αρέσει να «ξεπερνάει» τα όρια

Ο Στόιντνερ αναρωτιέται αν η ασυνήθιστη τάση του να ξεπερνά τα όρια σε αντίθεση με τους συνομηλίκους του μπορεί να οφείλεται εν μέρει στις δικές του πρώιμες επιρροές και στην περιπετειώδη φύση του όταν μεγάλωσε.

Ως παιδί, το αγαπημένο του μέρος που πήγαινε ήταν το αγρόκτημα της θείας και του θείου του, οι αναμνήσεις του οποίου φέρνουν αμέσως ένα χαμόγελο στο πρόσωπό του. Υπήρχε ψάρεμα στο ποτάμι ,αυτός και η αδελφή του τα έπιαναν με ξύλα και σκότωναν οι ίδιοι τις κότες τους για το βραδινό γεύμα, κόβοντας τα κεφάλια των ζώων. Για έναν ασυνήθιστο νεαρό τότε, ήταν η απόλυτη παιδική περιπέτεια.

Το ζευγάρι των αγροτών έκανε μεγάλη εντύπωση και στον Στόιντνερ , η οποία εξακολουθεί να έχει αντίκτυπο μέχρι σήμερα. Θυμάται τη στιγμή που ο θείος του έκοψε κατά λάθος το χέρι του, σε βαθμό που το αίμα έτρεχε από μια τεράστια ανοιχτή πληγή. Εκείνος απλά κάθισε και έβαλε ράμματα στον εαυτό του. Και το σύνθημα του θείου του «Αν είναι η ώρα μου, είναι η ώρα μου» θα μπορούσε εξίσου εύκολα να ισχύει και για τον ανιψιό του στην επιλογή του επαγγέλματός του.

Πηγή: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος