Σαββίδης: “ Όταν χάνει ο ΠΑΟΚ αρρωσταίνω”

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης στην αθλητική ιστοσελίδα Σπoρτ Ντι Εν Έϊ έδωσε ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης. Αποκαλυπτικός για το μέλλον του ΠΑΟΚ, για την ΕΠΟ, για την ελληνική διαιτησία αλλά και για τον Ολυμπιακό.

Χείμαρρος πραγματικός ήταν ο Ιβάν Σαββίδης στη συνέντευξη που παραχώρησε όπου μεταξύ άλλων έκανε πρόταση στα μεγάλα ντέρμπι να διευθύνουν διαιτητές από το εξωτερικό:

«Εγώ πρότεινα σε τέτοια παιχνίδια, ας πούμε Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, δεν είναι πολλά ματς. Να καλούμε τους διαιτητές από το εξωτερικό. Έτσι ώστε οι φίλαθλοι να μην έρχονται στο γήπεδο με τη προδιάθεση ότι αυτός ο διαιτητής θα συμπεριφέρεται απαράδεκτα. Το πρόβλημα αρχίζει όταν ο κόσμος έρχεται στο γήπεδο με προδιάθεση. Μετά, ξεκινούν αυτά τα μικροπαιχνιδάκια από τον διαιτητή. Αυτοί προκαλούν τους φιλάθλους κάνοντας ανήθικα πράγματα!».

Στη συνέχεια ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ σχολίασε τις δηλώσεις του Σίλντεφελντ στο ίδιο μέσο που είχε πει ότι ένας διαιτητής του είπε ευθέως «αν θέλεις να πάρει πέναλτι η ομάδα σου πες στον πρόεδρό σου να πληρώσει». Χωρίς να έχει μιλήσει μαζί του για το συγκεκριμένο θέμα, πιστεύετε ότι μπορεί να είναι αληθινή η καταγγελία του;

«Παρόμοια πράγματα έλεγαν στους παίκτες μας στο Καραϊσκάκη. Ότι αν συμπεριφέρεστε κάπως, θα τελειώσετε το παιχνίδι με λιγότερους παίκτες. Αυτό μας έχουν καταγγείλει. Δεν μπορώ λοιπόν, να πω αν είναι γεγονός ή όχι αυτή η καταγγελία που ανέφερε, αλλά ακούστηκε ότι παρόμοιο πράγμα έχει συμβεί στο παιχνίδι Βέροια-Ολυμπιακός. Ακούγεται ότι παρόμοιο πράγμα είπε ο διαιτητής τότε. Ότι αν δεν αλλάξετε τη συμπεριφορά σας, θα παίζετε οκτώ-εννιά άτομα στο τέλος. Και τότε πραγματικά βγήκαν δύο κόκκινες κάρτες».

Ο Σαββίδης ρωτήθηκε για τις διαφορές που βλέπει στον τρόπο λειτουργίας του ελληνικού και του ρωσικού ποδοσφαίρου έχοντας διατελέσει παράγοντας στη Ροστόφ όπου είπε:

«Μεγάλη διαφορά. Γενικώς σήμερα στο ρωσικό ποδόσφαιρο επενδύονται αρκετά χρήματα. Απόλυτα αυτόνομες ομάδες στο ρωσικό πρωτάθλημα πρέπει να είναι τουλάχιστον οκτώ-δέκα. Έτσι, είναι δύσκολο να υπάρχουν απαράδεκτες συμπεριφορές για μία ή άλλη ομάδα. Επειδή πίσω από αυτές τις ομάδες υπάρχουν ισχυροί άνθρωποι. Δεύτερον, στη Ρωσία ισχύει και λειτουργεί ο νόμος. Εδώ δεν λειτουργεί ο νόμος. Από όλες τις απόψεις δεν λειτουργεί ο νόμος. Και τέλος, ενδεχομένως μπορούμε να πούμε ότι οι διαιτητές, οι άνθρωποι αυτοί στη Ρωσία φοβούνται περισσότερο. Δημιουργείται η εντύπωση ότι εδώ αυτοί οι άνθρωποι δεν φοβούνται τίποτα. Στη Ρωσία, αν το δικαστήριο έπαιρνε τέτοια απόφαση για το διαιτητή όπως αυτή που πήρε στην Ελλάδα, δε θα υπήρχε περίπτωση αυτός ο διαιτητής να συνεχίζει να διαιτητεύει αγώνες. Ειδικά αγώνες όπως το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός».

– Εννοείτε τον Γιάχο; Μιλάτε για το περιστατικό που είχε συμβεί στο ημίχρονο του τελικού Κυπέλλου Ελλάδος ανάμεσα στον Ολυμπιακό και στον Αστέρα Τρίπολης;

«Εγώ γνωρίζω ότι κατά αυτού του ανθρώπου υπήρχε δίωξη. Τώρα για ποιον λόγο δεν ξέρω. Εγώ δεν γνωρίζω κανέναν διαιτητή προσωπικά και δεν θέλω να τους γνωρίσω. Δεν με ενδιαφέρει το τι και πώς. Η δική τους υπομονή κάποια στιγμή θα εξαντληθεί, η δική μου υπομονή δεν θα σκάσει ποτέ. Ξέρετε για ποιον λόγο σέβομαι τη χρυσή εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ελλάδας; Όχι μόνο επειδή έχουν γίνει πρωταθλητές Ευρώπης. Υπήρχε ένα στιγμιότυπο, παρακολουθούσαμε ένα παιχνίδι της Ελλάδος, δεν θυμάμαι με ποιους έπαιζαν. Ήμασταν μια παρέα που είχε μέσα Ρώσους, Αρμένιους, Έλληνες και μαζί καθόμασταν και παρακολουθούσαμε το ματς. Κάποια στιγμή έγινε ένα πολύ σκληρό χτύπημα στον Ζαγοράκη. Έπεσε ο Ζαγοράκης, ο διαιτητής σταμάτησε το παιχνίδι, αλλά ο Ζαγοράκης εκείνη τη στιγμή χαμογελούσε. Είπα τότε στον Αρμένιο που καθόταν μαζί μου “Ξέρετε γιατί διαφέρουν οι Έλληνες; Τι νομίζετε ότι σκέφτεται ο Ζαγοράκης; Εσύ μπορείς να με ρίξεις κάτω, για λίγο. Αλλά δεν θα μπορέσεις να με νικήσεις”. Γι’ αυτόν τον λόγο ακριβώς τον Ζαγοράκη από τότε τον σέβομαι. Και τέτοιους ανθρώπους όπως ο Ζαγοράκης, σε εκείνη την ομάδα τη χρυσή, μπορεί να ήταν το 60 ή το 70%. Δεν με ενδιαφέρει τι φανέλες φορούσαν. Προφανώς ο Ζαγοράκης είναι ένα ξεχωριστό θέμα επειδή ήταν αρχηγός και του ΠΑΟΚ. Κι ο αρχηγός ΠΑΟΚ έφερε ως αρχηγός της Εθνικής ομάδας το χρυσό μετάλλιο. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Τίποτα δεν είναι τυχαίο στη ζωή. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, η μόλυνση με την οποία έχει προσβληθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο σήμερα, αργά η γρήγορα θα εξαφανιστεί».

– Όταν είχατε έρθει στην Ελλάδα σε μια συνέντευξη Τύπου είπατε ότι ακόμα και τους παίκτες της Μπαρτσελόνα να αγοράσει πάλι δεύτεροι θα έβγαιναν στο πρωτάθλημα. Επιβεβαιώθηκε αυτή η άποψη τρία χρόνια μετά;

«Απολύτως. Μερικοί Έλληνες γνωστοί μου, πλούσιοι άνθρωποι, από την Αθήνα μου έλεγαν: Έχεις πολλά χρήματα, τώρα που πήρες τον ΠΑΟΚ, μην ξοδεύεσαι άδικα. Δεν χρειάζεσαι πολλά πράγματα. Λάδωσε διαιτητές, λάδωσε παίκτες άλλων ομάδων. Αυτό θα σου βγει πιο φθηνά. Κι εγώ  νόμιζα τότε ότι με κοροϊδεύουν. Αλλά πλέον καθώς πέρασε το πρώτο, το δεύτερο, το τρίτο έτος, σκέφτομαι πόσο δίκιο είχαν αυτοί οι άνθρωποι. Πόσο δίκιο είχαν! Είναι η απόλυτη τρέλα. Τι άλλο να πω; Είναι τρέλα αυτό που συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

– Δηλαδή, αλήθεια, αν ας πούμε αγοράζατε τον Μέσι πιστεύετε ότι πάλι δεύτερος ή τρίτος θα έβγαινε ο ΠΑΟΚ;

«Κι εγώ αλήθεια σας απαντώ. Θα του έβγαζαν μια κόκκινη κάρτα. Μετά το πειθαρχικό συμβούλιο θα του απαγόρευε να παίξει σε δύο-τρία παιχνίδια. Κι αν δεν το κατάφερναν αυτό, θα δημιουργούσαν κάποιο πρόβλημα με τους φιλάθλους και θα μας αφαιρούσαν απευθείας τους βαθμούς. Είναι απλά πράγματα, ξεκάθαρα. Κάποια στιγμή, η ιστορία θα γελάει με όλα αυτά. Ταυτόχρονα όμως, με το γέλιο θα συνοδεύεται κι από πικρά δάκρυα. Σήμερα δεν αντιλαμβάνονται όλοι ή δε θέλουν να αντιληφθούν ότι στο ελληνικό ποδόσφαιρο υπάρχει καρκίνωμα. Στην ομοσπονδία του ποδοσφαίρου, την ΕΠΟ και στο υπουργείο αθλητισμού. Πρέπει να προσλάβουν για μόνιμη δουλειά ειδικούς επαγγελματίες ογκολόγους. Διαφορετικά οδηγούμαστε στην καταστροφή».

– Δε θα μπορούσατε να έχετε αγοράσει μια άλλη ομάδα; Πχ τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό ή την ΑΕΚ;

«Δεν γινόταν αυτό. Δε θα μπορούσα να είμαι φίλαθλος αθηναϊκής ομάδας. Διότι εκεί υπάρχουν πολλές μεθοδεύσεις. Δε θέλω να μπούμε στη διαδικασία αν τώρα είναι ο Ολυμπιακός, πιο παλιά ο Παναθηναϊκός, κάποια χρόνια ήταν και η ΑΕΚ.  Εναλλάσσονται μεταξύ τους και πάντα ήταν παρούσα κάποια διαφθορά. Αν το σκεφτείτε ακόμα και 50 χρόνια πριν, προστάτης και θεματοφύλακας της διαφάνειας του ποδοσφαίρου ήταν ο ΠΑΟΚ. Δεν είναι κάτι που το λέω έτσι. Ακούω, διαβάζω, μελετάω. Αυτό που θέλω, ακόμα και στο επίπεδο γενεαλογίας, τα εγγόνια μου να είναι ΠΑΟΚτζήδες, αυτό είναι δεδομένο».

– Δηλαδή θα είστε για πάντα στον ΠΑΟΚ;

«Μόνο ο Θεός ξέρει αν θα μπορέσω να φέρω στους ώμους μου τον ΠΑΟΚ για όλη μου τη ζωή. Αλλά εγώ ούτε για ένα δευτερόλεπτο δεν θα προδώσω τα συμφέροντα του ΠΑΟΚ και ο τελικός στόχος μου είναι να κάνω τον ΠΑΟΚ μια ομάδα η οποία να είναι αυτοδιαθέσιμη. Και μόνο αυτό μπορεί να δώσει μια δυνατότητα για μεγάλο διάστημα να είναι αυτόνομη. Εγώ ακόμα είμαι νέος και θέλω να ζήσω τόσα όσα έχω ζήσει ήδη, δηλαδή να είμαι πάνω από 100 χρονών. Έτσι ώστε να δω με τα μάτια μου την υλοποίηση των ιδεών που έχω στο μυαλό μου».

ΠΗΓΗ: SDNA

Δημήτρης Γιαχανατζής

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ