Προημιτελικά Euro 2020: Η ώρα της Αγγλίας

Ο τίτλος του φαβορί παραδοσιακά δεν της πηγαίνει. Κάθε φορά που κατεβαίνει σε μια μεγάλη διοργάνωση έχοντας αυτήν την “στάμπα”, στο τέλος απογοητεύει και το ποδόσφαιρο ακόμα “is coming home”. Βλέπετε, για μία υπερδύναμη του ποδοσφαίρου όπως είναι η Αγγλία, η χώρα με το κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο, ο μόλις ένας τίτλος που φιγουράρει στο παλμαρέ της, το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966, μοιάζει πολύ λίγος. Ειδικά από τη στιγμή που οι προσδοκίες κάθε φορά είναι τόσο υψηλές και για τους φανατικούς φίλους της η κατάκτηση του Euro ή του Μουντιάλ σχεδόν αποτελεί απαίτηση.

Του Τάσου Κολλίντζα

Μήπως όμως έφτασε η ώρα για τα “λιοντάρια” να διεκδικήσουν με αξιώσεις έναν τίτλο; Ο δρόμος προς τον τελικό του φετινού ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μοιάζει στρωμένος με ροδοπέταλα. Παίζοντας σε έναν σχετικά εύκολο όμιλο, με αντιπάλους την Κροατία, την Τσεχία και την Σκωτία και δίνοντας όλα τα παιχνίδια εντός έδρας, στο “Γουέμπλεϊ” του Λονδίνου, η πρωτιά και η πρόκριση έμοιαζαν δεδομένα για την ομάδα του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ. Στους “16” ήρθε το πρώτο και ίσως μοναδικό πραγματικά μεγάλο εμπόδιο που θα συναντήσει στη διοργάνωση και μία σοβαρή πειθαρχημένη εμφάνιση ήταν αρκετή για να αφήσει έξω μία απογοητευτική Γερμανία. Η Αγγλία αφήνει απόψε για πρώτη φορά την οικειότητα του “Γούμπλεϊ” και ταξιδεύει στην – κυριολεκτικά – “καυτή” Ρώμη για να αντιμετωπίσει την Ουκρανία, ίσως την ασθενέστερη ομάδα του τουρνουά. Ο στόχος δεν είναι άλλος από την πρόκριση και την επιστροφή στο Λονδίνο εκεί όπου έχουν οριστεί τόσο ο ημιτελικός όσο και ο μεγάλος τελικός. Ο αποκλεισμός – σοκ της Ολλανδίας έκανε τα πράγματα πιο εύκολα για τους Άγγλους οι οποίοι ξέρουν ότι στα ημιτελικά θα τους περιμένει η Τσεχία ή η Δανία και αν όλα πάνε καλά, θα ακολουθήσει ο τελικός με τους Ισπανούς ή τους Ιταλούς.

Το ποδόσφαιρο που έχει παίξει μέχρι στιγμής δεν έχει εντυπωσιάσει κανέναν και είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξε κριτική και γκρίνια προς το Σάουγκεϊτ για την αγωνιστική εικόνα της ομάδας. Ο ίδιος όμως φαίνεται να γνωρίζει ότι σε τέτοιες διοργανώσεις, αν πράγματι θέλεις να φτάσεις μέχρι το τέλος, τα πάντα ξεκινούν από την άμυνα. Κι εκεί η Αγγλία τα έχει πάει περίφημα κρατώντας τέσσερα “clean sheets” στη σειρά και ισοφαρίζοντας το σχετικό ρεκόρ που είχε κάνει η Γερμανία στο προηγούμενο Euro. Το ζητούμενο τώρα είναι να λυθούν τα πόδια των παικτών της μεσαίας γραμμής και της επίθεσης ώστε οι νίκες να μην έρχονται με το αγχωτικό 1-0. Κόντρα στην αδύναμη και “άγευστη” Ουκρανία, οι συνθήκες μοιάζουν ιδανικές και η ψυχολογία της ομάδας είναι στα ύψη αφού πέταξε το βραχνά του “Γουέμπλεϊ” και νίκησε εκεί τη Γερμανία για πρώτη φορά μετά από επτά συναντήσεις και 55 χρόνια. Παράλληλα έφτασε συνολικά τα δέκα σερί παιχνίδια χωρίς ήττα σε όλες τις διοργανώσεις και στα εννέα από αυτά κατάφερε να κρατήσει το μηδέν στην άμυνα. Κόντρα στη Γερμανία ο Σάουγκεϊτ έκανε την έκπληξη και χρησιμοποίησε ένα σχήμα με τρεις κεντρικούς αμυντικούς.

Πιθανότατα ήταν μια επιλογή που είχε να κάνει με την τακτική διάταξη των Γερμανών και η λογική λέει ότι απόψε ο σχηματισμός θα επιστρέψει στο πιο κλασικό 4-2-3-1. Με εξαίρεση κάποιες μικροενοχλήσεις που αντιμετωπίζει ο Σάκα και είναι αμφίβολος, όλοι οι υπόλοιποι βρίσκονται στη διάθεση του Αγγλου τεχνικού ο οποίος ίσως προχωρήσει σε κάποιες αλλαγές προσώπων στη μεσαία γραμμή.

Πιθανή 11άδα: (4-2-3-1): Πίκφορντ – Γουόκερ, Στόουνς, Μαγκουάιρ, Σο – Φίλιπς, Ράις – Φόντεν, Μάουντ, Στέρλινγκ – Κέιν

Οι Ουκρανοί στην απέναντι πλευρά έχουν ήδη κάνει την υπέρβασή τους και στην τρίτη τους συμμετοχή στη διοργάνωση κατάφεραν για πρώτη φορά να προκριθούν από τους ομίλους. Ελάχιστοι περίμεναν ότι η ομάδα του Αντρέι Σεφτσένκο θα μπορούσε να προχωρήσει τόσο μακριά στο φετινό Euro. Πόσω μάλλον όταν με την ολοκλήρωση των υποχρεώσεών της στην προηγούμενη φάση, βρέθηκε με το ένα πόδι εκτός, για να πάρει τελικά την πρόκριση ως μία από τις καλύτερες τρίτες και με τους μόλις τρεις βαθμούς που της έδωσε η νίκη κόντρα στη Βόρεια Μακεδονία.

Οι ήττες από την Ολλανδία και την Αυστρία στα άλλα δύο ματς του ομίλου δεν στοίχισαν και στους “16” ήρθε η ηρωϊκή πρόκριση επί της Σουηδίας με ένα γκολ του Ντόβμπικ στο τελευταίο λεπτό της παράτασης. Το σχήμα με τους πέντε στην άμυνα λειτούργησε άψογα σε αυτό το ματς και ο Σεφτσένκο δεν έχει λόγους να αλλάξει πολλά πράγματα ενόψει του αποψινού ιστορικού αγώνα στο “Ολίμπικο”

Πιθανή 11άδα: (5-3-2): Μπουσάν – Καραβάεβ, Ζαμπάρνι, Κριβτσόβ, Ματβιένκο, Ζίντσενκο – Σιντόρτσουκ, Στεπανένκο, Μαλινόβσκι – Γιαρμόλενκο, Γιάρεμτσουκ

Τσεχία – Δανία: Ο προημιτελικός των μεγάλων αουτσάιντερ

Στον απογευματινό αγώνα που ξεκινά στις 19.00 στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μπακού στο Αζερμπαϊτζάν, θα συναντηθούν δύο ομάδες που έχουν ήδη γράψει τη δική τους ιστορία στη φετινή διοργάνωση. Η Τσεχία έκανε την έκπληξη αφήνωντας εκτός την Ολλανδία στον προηγούμενο γύρο, ενώ η Δανία πήρε την πρόκριση με ένα εμφατικό 4-0 επί της Ουαλίας. Οι Τσέχοι βρίσκονται σε γνώριμα λημέρια καθώς υπήρξαν φιναλίστ το 1996 κι έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά το 2004 όπου αποκλείστηκαν από τη δική μας εθνική. Η σημερινή ομάδα μπορεί να μην έχει το ίδιο ταλέντο όμως είναι ένα καλά δουλεμένο σύνολο από το Γιάροσλαβ Σίλχαβι και κάποιες μονάδες όπως ο τερματοφύλακας Βάτσλικ (μεταγραφικός στόχος του Ολυμπιακού), ο ηγέτης της μεσαίας γραμμής, Σούτσεκ αλλά και ο εξαιρετικά φορμαρισμένος Σικ στην κορυφή της επίθεσης, έχουν δείξει ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Πιθανή 11άδα: (4-2-3-1): Βάτσλικ – Τσούφαλ, Σελούστκα, Κάλας, Καντεράμπεκ – Σούτσεκ, Χόλες – Μάσοπουστ, Μπαράκ, Σέβτσικ – Σικ

Οι Τσέχοι μπορεί να απέκτησαν πολλές συμπάθειες μεταξύ των ουδέτερων μετά την εξαιρετική εμφάνιση κόντρα στους Ολλανδούς στους “16” αλλά τι να πει κανείς και για τη Δανία. Μας έχει προσφέρει ίσως τις πιο δυνατές στιγμές και εικόνες αυτού του Euro, με τον τρόπο που αντέδρασε και συσπειρώθηκε μετά την περιπέτεια που αντιμετώπισε ο Κρίστιαν Ερικσεν αλλά και με το επιθετικό ποδόσφαιρο που έχει παρουσιάσει. Μην ξεχνάμε ότι πρόκεται για την ομάδα που πέτυχε την πρώτη μεγάλη έκπληξη στην ιστορία του θεσμού, κατακτώντας τον τίτλο το 1992. Επίσης με το 4-1 επί της Ρωσίας που της έδωσε την πρόκριση από τον όμιλο και το 4-0 επί της Ουαλίας στους “16”, έγινε η πρώτη ομάδα που πετυχαίνει δύο σερί “τεσσάρες” σε τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Ο Κάσπερ Χιούλμαντ έχει έναν ευχάριστο πονοκέφαλο για το σημερινό παιχνίδι καθώς έχει ξανά στη διάθεσή του τους Πόουλσεν, Κιάερ και Βας, με τον πρώτο να διεκδικεί ξανά τη θέση του στην κορυφή της επίθεσης αν και ο αντικαταστάτης του, Ντόλμπεργκ, τα πήγε περίφημα κόντρα στους Ουαλούς.

Πιθανή 11άδα: (3-4-3) Σμάιχελ – Κρίστενσεν, Κίερ, Βέστεργκορντ – Στρίγκερ Λάρσεν, Χόιμπιεργκ, Ντιλέινι, Μέλε – Μπρέιθγουεϊτ, Ντόλμπεργκ (Πόουλσεν), Ντάμσγκορντ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος