Πριν από τον Τζόκοβιτς: Τα μοιραία λάθη μεγάλων αθλητών

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς επέστρεψε στην πατρίδα του καθώς το δικαστήριο της Αυστραλίας δεν του επέτρεψε την παραμονή στη χώρα ώστε να διεκδικήσει τον δέκατο τίτλο του.

Ο Σέρβος κορυφαίος τενίστας που για προσωπικούς του λόγους παραμένει ανεμβολίαστος κατά της COVID-19 είναι πιθανό να μην αγωνιστεί ούτε στο Ρολάντ Γκαρός μόλις τεθεί σε εφαρμογή ο γαλλικός νόμος που προβλέπει είσοδο  σε δημόσιους χώρους μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ο  Τζόκοβιτς είναι το τελευταίο σε μια σειρά επεισοδίων με πρωταγωνιστές ινδάλματα του αθλητισμού που για διαφορετικούς  λόγους απασχόλησαν στη διαδρομή του χρόνου την κοινή γνώμη. Λαμπερά αστέρια , που διέπρεψαν στο πρόσφατο παρελθόν και είδωλα των σπορ που  μονοπωλούν τα πρωτοσέλιδα εντύπων και ηλεκτρονικών μέσων , βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα στο κέντρο της αμφισβήτησης ή μπήκαν στο σκόπευτρο της κριτικής .

Την ιστορία τους τη γράφουν ή τη διαγράφουν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές.

Κριτές τους ο κόσμος, οι φίλαθλοι που τους παρακολουθούν ή οι οπαδοί που τους λατρεύουν. Όπως εκείνοι είναι ακλόνητοι, σταθεροί και αμετακίνητοι στην ομάδα ή το αθλητικό τους είδωλο, με τον ίδιο τρόπο απαιτούν τον  σεβασμό και την αναγνώριση για την αμέριστη  υποστήριξη που παρέχουν. Η λίστα που ακολουθεί περιλαμβάνει μόνο λίγα ενδεικτικά παραδείγματα, αντιπροσωπευτικά ωστόσο της ακτινοβολίας και επίδρασης που ασκούν. Με τις παρεμβάσεις, τις συμπεριφορές τους και τη δημόσια εικόνα τους εντός και εκτός αγώνων έθεσαν εαυτούς στην κρίση του κόσμου και διαμόρφωσαν την υστεροφημία τους.

Πριν από τον Τζόκοβιτς: Τα μοιραία λάθη μεγάλων αθλητών
AP

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο, δεν είναι απλώς ένας από τους καλύτερους  παίκτες στον κόσμο, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως είναι από τους καλύτερους στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Αυτό ωστόσο δεν εμπόδισε πολλούς να τον επικρίνουν για εγωπάθεια και αλαζονικές συμπεριφορές εντός και εκτός γηπέδων.

Η εικόνα του Πορτογάλου σταρ με το πάντα περιποιημένο μαλλί , τους γραμμωμένους κοιλιακούς και τον αέρα βεντέτας, προκαλεί… ναυτία  στους οπαδούς των αντιπάλων ομάδων του Κριστιάνο. Κάποτε ζήτησαν από  τον Ζοσέ Μουρίνιο να χαρακτηρίσει τον Κριστιάνο Ρονάλντο και ο διάσημος  συμπατριώτης του προπονητής,  γνωστός για το σαρκασμό του, τον αποκάλεσε… «ξερόλα», ενώ έχουν γίνει και καταγγελίες εναντίον του που απασχόλησαν τα ΜΜΕ διεθνώς.

Πριν από τον Τζόκοβιτς: Τα μοιραία λάθη μεγάλων αθλητών
AP

Ξεχωριστή είναι η περίπτωση του Λανς Αρμστρονγκ. Ο Αμερικανός από ίνδαλμα και ήρωας της επαγγελματικής ποδηλασίας με πέντε τίτλους Γύρου Γαλλίας, γνώρισε την ταπείνωση και το διασυρμό όταν το 2012 αποκαλύφθηκε το μεγάλο σκάνδαλο με το συστηματικό ντοπάρισμα που οδήγησε στην δια βίου τιμωρία του με αφαίρεση όλων των τίτλων του.

Ένα σκάνδαλο που έγραψε ιστορία, με τον Τεξανό ποδηλάτη να αμαυρώνει το πρεστίζ της χώρας του και να απογοητεύει χιλιάδες οπαδούς του, που πίστεψαν πως οι επικοί του άθλοι στο πεντάλ ήταν γνήσιοι.

Πριν από τον Τζόκοβιτς: Τα μοιραία λάθη μεγάλων αθλητών
AP

Ο Κέβιν Ντουράντ από ιερό πρόσωπο στην Οκλαχόμα  έγινε Νο1 δημόσιος εχθρός  για οπαδούς αναλυτές και Τύπο όταν στις 4 Ιουλίου του 2016 άφησε τους  Θάντερ για να υπογράψει στους Γουόριορς του Σαν Φρανσίσκο με χρυσό συμβόλαιο 54,3 εκατομμύρια δολάρια για δύο χρόνια.

Πριν από τον Τζόκοβιτς: Τα μοιραία λάθη μεγάλων αθλητών
AP

Ο Λούις Σουάρες θα έχει το προνόμιο να μείνει στην ιστορία όχι μόνο για την επιθετική του δεινότητα απέναντι στις αντίπαλες εστίες αλλά και αλλά και για τις απίστευτες δαγκωματιές με τις οποίες άφηνε το σημάδι του στους αντιπάλους του. Το 2010 σε ένα παιχνίδι κόντρα στην Αϊντχόφεν έγινε έξαλλος και έριξε μια γερή δαγκωματιά στο λαιμό του Οτμαν Μπακάλ.

Στο παγκόσμιο κύπελλο του 2014 στη Βραζιλία επανέλαβε την προσφιλή του συνήθεια, δαγκώνοντας τον Τζόρτζιο Κιελίνι στον ώμο, στο παιχνίδι Ιταλίας – Ουρουγουάης προκαλώντας την οργή του κοινού. Ο Λουίς Σουάρες  έχει κριθεί και ένοχος για ρατσιστική κακοποίηση.

Είτε  με τη φανέλα της πατρίδας του είτε με αυτή της Λίβερπουλ ή της Μπαρτσελόνα ο Ουρουγουανός σούπερ σταρ μένει στην ιστορία για την περίεργη αυτή του συνήθεια την αιτία της οποίας ίσως κάποτε αποκαλύψει.

Πριν από τον Τζόκοβιτς: Τα μοιραία λάθη μεγάλων αθλητών
AP

Ο θρύλος των ρίνγκ  Φλόϊντ Μέϊγουέδερ Τζούνιορ έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο της κριτικής . Ο πρώην επαγγελματίας μποξέρ των 15 παγκόσμιων τίτλων είχε  δώσει λαβές για σχόλια όταν απέδωσε στον εαυτό του το παρατσούκλι …”Μοney Mayweather”.

Παρά τους τίτλους και τις επιτυχίες του,  δεν έβγαλε ποτέ από την καριέρα του τη ρετσινιά του… φυγά, αφού συστηματικά απέφευγε να «χτυπηθεί» με συγκεκριμένους αντιπάλους με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του περίφημου Μάνι Πακιάο.

Πριν από τον Τζόκοβιτς: Τα μοιραία λάθη μεγάλων αθλητών
AP

Για το μεγαλύτερο όνομα στην ιστορία του  γκολφ Τάϊγκερ Γούντς ισχύει το γνωστό αγγλικό ιδίωμα για τον  ελέφαντα στο σαλόνι. Δηλαδή, το πρόβλημα που όλοι κάνουν ότι δεν το βλέπουν και που όμως δεν μπορούν να το αγνοήσουν, γιατί είναι μεγάλο και μες στα πόδια τους.

Η γυναίκα του διάσημου και πάμπλουτου Αμερικανού   γκόλφερ Ελιν  ήταν η ίδια που ξεσκέπασε την εξωσυζυγική σχέση του άνδρα της με γνωστή περσόνα νάϊτ κλαμπ της Νέας Υόρκης, προς την οποία έστειλε μήνυμα από το κινητό του Γούντς παριστάνοντας ότι είναι εκείνος.

Ο πιο ακριβοπληρωμένος επαγγελματίας αθλητής στον κόσμο, παραδέχθηκε ότι υπήρξε κατά συρροή μοιχός, και αφού αποσύρθηκε απο το γκολφ, έχασε  όλους τους χορηγούς του απο τους οποίους υπολογίζεται ότι στερήθηκε έσοδα περισσότερα των 8  εκατ δολαρίων και   απομονώθηκε σε κλινική απεξάρτησης απο το σεξ. Το δε διαζύγιο στοίχισε στον Γουντς 710 εκατ δολάρια ως αποτέλεσμα συμβιβασμού που πέτυχαν οι δικηγόροι της  πρώην συζύγου του .

Πριν από τον Τζόκοβιτς: Τα μοιραία λάθη μεγάλων αθλητών
AP

Είναι δύσκολο να αποφανθεί κανείς για το που γέρνει η ζυγαριά της υστεροφημίας ενός διάσημου αθλητή μετρημένη με την αγωνιστική εικόνα του ή την εκτός αγώνων συμπεριφορά του. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια προσωπικότητα όπως αυτή του μεγέθους του Μάϊκ Τάϊσον.

Ο “Iron Mike” από το Μπρούκλιν,  55 χρόνων σήμερα , στην εκτός των ρινγκ ζωή του πέρασε τρία χρόνια στη φυλακή καταδικασμένος για βιασμό που διαπράχθηκε το 1991. Όταν αποφυλακίστηκε επανήλθε στη δράση και κέρδισε διαδοχικούς παγκόσμιους τίτλους.

Το 1997 στη μεγάλη μάχη του για τον παγκόσμιο τίτλο των βαρέων – βαρών τίτλο κόντρα στον μεγάλο του αντίπαλο Εβαντερ Χόλιφιλντ, ο Τάϊσον έχασε με ντισκαλιφιέ επειδή δάγκωσε με αγριότητα στο αυτί τον αντίπαλο του κόβοντας του ένα μεγάλο κομμάτι.

Η ιστορία κατέταξε τον Τάϊσον στο Hall of Fame της πυγμαχίας ωστόσο το άγριο και εκφοβιστικό του στυλ και η αμφιλεγόμενη συμπεριφορά του μέσα και έξω από τα ρινγκ θα ακολουθούν αναπόφευκτα τη φήμη του.

Επιμέλεια: Γρηγόρης Τάτσης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος