Πόσο αξίζουν τα ολυμπιακά μετάλλια

Ο “βασιλιάς” των αθλητικών διοργανώσεων, οι Ολυμπιακοί Αγώνες βρίσκονται σε εξέλιξη στο Τόκιο και χιλιάδες αθλητές “ρίχνονται στη μάχη” για την κατάκτηση ενός Ολυμπιακού μεταλλίου. Πόσο μεγάλη είναι όμως η χρηματική αξία στα μετάλλια αυτά;

Αρχικά, να αναφέρουμε πως για έναν αθλητή σίγουρα η συναισθηματική αξία της κατάκτησης ενός μεταλλίου είναι ανεκτίμητη, είτε αυτό είναι χρυσό, είτε ασημένιο, ή και χάλκινο. Είναι ίσως για πολλούς η ύψιστη διάκριση.

Ο σχεδιασμός των μεταλλίων αλλάζει ανά διοργάνωση. Κάθε χρυσό μετάλλιο είναι σχεδιασμένο από επιχρυσωμένο καθαρό ασήμι, με περίπου 6 γραμμάρια από χρυσό στο σύνολο των 556 γραμμαρίων που ζυγίζει.

Το ασημένιο μετάλλιο αντίστοιχα είναι δημιουργημένο από καθαρό ασήμι και ζυγίζει συνολικά γύρω στα 550 γραμμάρια, που εάν κάποιος επιχειρήσει να το λιώσει, τότε η αξία του ανέρχεται στα 450 δολάρια.

Το χάλκινο μετάλλιο φτιάχνεται από 95% χαλκό και 5% ψευδάργυρο, ενώ παράλληλα να αναφέρουμε πως ζυγίζει 450 γραμμάρια.

Γενικά, σε περίπτωση που λιώσει κάποιος ένα Ολυμπιακό μετάλλιο, τότε η αξία του χρυσού ανέρχεται στα 800 δολάρια, του ασημένιου στα 450 και του χάλκινου μόλις στα 5.

Ωστόσο, το μετάλλιο που κατέκτησε ο Τζέσε Όουενς, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου, το 1936, πωλήθηκε στο εξωφρενικό ποσό των 1,46 εκατ. δολαρίων το 2013 σε έναν λάτρη της διοργάνωσης. Ένα μετάλλιο που τότε είχε και ξεχωριστή σημασία, καθώς ο Όουενς ήταν ένας από τους πρώτους Αφροαμερικανούς που έφταναν την κορυφή του πλανήτη.

Επιμέλεια: Πάνος Γαλάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος