Πώς η πίστα στίβου στο Τόκιο κάνει τους αθλητές να «τρέχουν στον αέρα»

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο γνώρισαν μια σειρά παγκόσμιων και ολυμπιακών ρεκόρ πίστας τις τελευταίες δύο ημέρες.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι ο Νορβηγός Κάρστεν Γουόρχολμ, που συνέτριψε το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ στα 400 μέτρα με εμπόδια, τερματίζοντας την κούρσα σε 45.94, ενώ το προηγούμενο ρεκόρ, ήταν στα 46.70!

Το πιο συναρπαστικό όμως και εκ μίας όψεως «αστείο» της υπόθεσης, είναι πως και ο ασημένιο ολυμπιονίκης, Ράι Μπέντζαμιν, σημείωσε επίσης παγκόσμιο ρεκόρ, τερματίζοντας σε 46.17. Ο δεύτερος δηλαδή της κούρσας, «διέλυσε» το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ κατά 0.53 δευτερόλεπτα!

Επιπλέον, η Τζάσμιν Καμάτσο-Κουίν από το Πουέρτο Ρίκο και η Ελέιν Τόμπσον από την Τζαμάικα, κατέρριψαν εξίσου τα ρεκόρ στα αγωνίσματα των 100 μέτρων με εμπόδια και 100 μέτρων γυναικών αντίστοιχα.

Παρόλο που το να βλέπεις αθλητές να καταρρίπτουν παγκόσμια και ολυμπιακά ρεκόρ είναι διασκεδαστικό, εντούτοις, έχει εγείρει κάποια ερωτήματα σχετικά με την πίστα.

Και ένας από τους σχεδιαστές αυτής, ο Αντρέα Βαλάρι, εξήγησε γιατί ορισμένοι αθλητές όπως ο Κίρον ΜακΜάστερ, που ήρθε τέταρτος στα 400μ με εμπόδια, περιέγραψαν το τρέξιμο στην πίστα σαν «τρέξιμο στον αέρα».

Ο Βαλάρι ανέφερε: «Αυτό που βλέπετε είναι εξέλιξη. Σαφώς κάθε φορά που γίνονται Ολυμπιακοί Αγώνες προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη διατύπωση του υλικού και το Τόκιο δεν αποτελούσε εξαίρεση. Προσπαθήσαμε να βελτιωθούμε προσθέτοντας μια επιπλέον σύνθεση. Η πίστα είναι πολύ λεπτή (14χιλιοστά), αλλά προσθέσαμε αυτούς τους κόκκους από καουτσούκ.»

«Για να το περιγράψω καλύτερα, στο κάτω στρώμα της πίστας, βρίσκεται ένας εξάγωνος σχεδιασμός, που δημιουργεί μικρές «τσέπες» αέρα. Αυτές, όχι μόνο παρέχουν απορρόφηση κραδασμών, αλλά δίνουν κάποια απόδοση ενέργειας. Ταυτόχρονα δημιουργεί και μία αίσθηση «τραμπολίνου». Έχουμε βελτιώσει αυτόν τον συνδυασμό και αυτός είναι ο λόγος που η πίστα έχει βελτιώσει τις επιδόσεις των αθλητών.»

«Στο Ρίο το 2016, το κομμάτι ονομάστηκε «WS». Αυτό το νέο ονομάζεται «WSTY», για το Τόκιο. Είναι η τελευταία εξέλιξη του κομματιού αυτού. Είναι εντελώς εντός των κανόνων, αλλά είναι επίσης αυτό που μας ζητήθηκε να παράσχουμε, δύο στοιχεία. Είναι για να προστατέψω την υγεία των αθλητών, να αποτρέψω τα τραύματα και παράλληλα να τους δώσει ώθηση, επιτρέψτε μου να το πω έτσι.»

«Στις εργαστηριακές δοκιμές μπορούμε να δούμε τη βελτίωση. Είναι δύσκολο να πούμε ακριβώς, αλλά ίσως αποκτούν κοντά στο ένα ή δύο τοις εκατό πλεονέκτημα. Είναι όλα προκατασκευασμένα, έτσι ώστε κάθε λωρίδα να είναι η ίδια, καθώς και οι διαδρομές για τα μακρινά και τα τριπλά άλματα επίσης. Η παραγωγή είναι ίδια με ένα ελαστικό της Formula 1».  Όμως, η πίστα δεν είναι το μόνο πράγμα που προκαλεί ερωτήσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Τα «σούπερ παπούτσια» της Nike, προκάλεσαν σάλο, καθώς ο νικητής των 400 μέτρων με εμπόδια Κάρστεν Γουόρχολμ, παρά το γεγονός ότι νίκησε τον Ράι Μπέντζαμιν, «κατατρόπωσε» και τα παπούτσια που φορούσε ο Αμερικανός, (Nike Air Zoom Maxfly) το οποίο διαθέτει αερόσακο που παρέχει ακόμα μεγαλύτερη απόδοση σε κάθε βήμα του αθλητή.

Ο Γουόρχολμ είπε: «Αν βάλεις “τραμπολίνο” στα πόδια σου νομίζω ότι είναι κλεψιά. Νομίζω ότι αφαιρεί την αξιοπιστία από το άθλημά μας. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να βάλετε κάτι κάτω από ένα παπούτσι σπριντ.»

Ο εννιά φορές χρυσός Ολυμπιονίκης, Γιουσέιν Μπολτ, συμμετείχε επίσης στη συζήτηση και κατέκρινε το άδικο πλεονέκτημα που προσφέρει το «σούπερ παπούτσι» στους αθλητές. «Όταν μου το είπαν δεν μπορούσα να πιστέψω ότι έχουμε φτάσει ως εκεί. Ότι προσαρμόζουμε τις αιχμές σε ένα επίπεδο, που δίνει στους αθλητές το πλεονέκτημα να τρέχουν ακόμη πιο γρήγορα.»

«Είναι περίεργο και άδικο για πολλούς αθλητές γιατί ξέρω ότι στο παρελθόν οι κατασκευαστές προσπαθούσαν για αυτό το αποτέλεσμα και το διοικητικό όργανο αρνιόταν. Τώρα το επιτρέπουν και είναι πραγματικά για γέλια.»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΜΠΡΟΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος